5 egyszerű trükk, amivel sok helyett felszabadíthatunk telefonunkon

2017. november 19.
52.2361
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Megjött egy régóta várt mobiljáték, de egyszerűen nincs helyünk letölteni, mert betelt telefonunk belső memóriája? Sokaknak ismerősen csenghet a probléma, méghozzá gyakran nemcsak egy új mobiljáték, hanem sokszor egyszerű frissítések érkezésekor is. Ez határozottan egy rendkívül kellemetlen probléma, azonban az esetek jelentős többségében csak magunkat okolhatjuk a kialakult helyzetért.


Éppen ezért úgy határoztunk, hogy megosztunk veletek néhány olyan egyszerű, bárki által alkalmazható és elsajátítható trükköt, aminek jóvoltából lehetőségünk nyílik felszabadítani akár nagyobb mennyiségű szabad helyet is a készüléken. Egy-egy apró tisztogatással ugyanis sok esetben akár több száz megabájt felesleges helyfoglaló fájl vagy fájltöredék is kiszűrhető, és máris mondjuk, hogy miként.

5 egyszerű trükk, amivel sok helyett felszabadíthatunk telefonunkon - 2. kép

1. Töröld a gyorsítótárakat!


Egy okostelefon rendre több gyorsítótárat is kezel, így a készülék saját operációs rendszerének is van egy ilyenje, ami rendszeres ürítés mellett nem foglal jelentős helyet, de ha sok app megfordul a telefonunkon, akkor egy-két hét alatt akár megabájtok is felgyűlhetnek így. Sőt mi több, ha gyakran internetezünk a telefonon, akkor a használt böngésző is szeret gyorsítótárazni, aminek 90 százaléka felesleges, kizárólag helyfoglaló adat.

2. Nézegessük csak meg a letöltéseket!

Az okostelefonra kevesen tekintenek úgy, mint egy számítógépre, márpedig pontosan úgy működik. Ha megérkezik valamelyik üzenetküldőn egy fájl, vagy e-mailben kaptunk egy mellékletet, akkor azok megnyitásával rendszerint rögtön le is töltjük őket. Érdemes éppen ezért beletúrni a letöltések közé, hiszen annyi, de annyi felesleges dokumentum gyűlhet fel a készüléken - a fotókról nem is beszélve -, hogy az valami elképesztő.

3. A galériába is másszunk be néha!

Rengetegen ész nélkül lövik a szelfiket, a videókat és a sorozatképeket, melyeket általában csak addig látnak, amíg elküldik őket valakinek, vagy feltöltik őket valahová, de utána továbbgörgetnek, miközben a gyakran több megás kép ott marad a telefonon. Ez napi 2 megával számolva egy hónapban akár 60 megabájtot is elfoglalhat a tárhelyről, így érdemes lehet sokszor szelektálni a galériában.

5 egyszerű trükk, amivel sok helyett felszabadíthatunk telefonunkon - 3. kép

4. Az appok között is gyakran nézelődjünk!


Sok mobiljátékossal megesik, hogy letölt egy játékot, és a kipróbálás után soha többé nem nyúl hozzá, esetleg van egy nagy kedvence, azonban csak a kötődés miatt nem törli le a telefonról később, holott titkon tudja, hogy a sok újdonság mellett soha nem fogja kipróbálni. Itt az idő belemászni az applikációk közé, és rendszerezni őket méret, majd telepítés szerint. Ha van, amit nem használtunk már legalább egy hónapja, nyugodtan mehet a telefonról.

5. Használjunk felhőt vagy SD kártyát!

Ma már rengeteg szolgáltatást találhatunk ingyen is, ami felhő alapú mentést kínál a telefonunkon, ezáltal lehetőségünk van például komplett galériánkat, több gigabájtnyi adatot egyszerűen elküldeni egy távoli szerverre, ahonnan bármikor elérhetjük, de nem a mi masinánkon foglalják a helyet. Ennél jobb és gyorsabb adattárolásra csak egy SD kártya képes, amivel pár ezer forintból több gigabájttal bővítheted telefonod kapacitását. Ha gyakran szenvedsz tárhely-gondokkal, ne habozz beszerezni egyet.
3 hozzászólás

zsenikém

6 éve, 11 hónapja és 18 napja

iPhone-on az SD kártya bukó mosolygó smiley de az iCloudban rengeteg cuccot tárolok, pl az összes képemet is.

válasz erre

Femobilos

6 éve, 11 hónapja és 19 napja

Nagyon jó tanácsok! A gyorsítótár törlés nekem sosem jutott volna eszembe! röhögő smiley

válasz erre

zsenikém

6 éve, 11 hónapja és 19 napja

Ismét egy szuper cikk! Hála! mosolygó smiley

válasz erre