5+1 tipp, hogyan válassz vezeték nélküli fejhallgatót

2017. augusztus 27.
42.3921
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Manapság szerencsére egyre több mobiljáték esetében ügyelnek arra a készítők, hogy a hangok és az effektek mellett a zenék, és úgy összességében minden ehhez kapcsolódó dolog rendben legyen egy-egy megjelenő alkotás esetében. Ez azt jelenti, hogy sok esetben csak akkor tudjuk a legmagasabb szinten átélni kedvenc játékaink élményét, ha azt megfelelő fejhallgatóval tesszük, ergo érdemes lehet mielőbb beszerezni magunknak egyet, ami sokak számára igencsak komoly fejtörést jelenthet.


Amit alapból el kell felejteni, hogy egy okostelefonhoz ma már nem illik vezetékes fülest venni, hiszen 2017-et írunk, de ez az egyetlen tipp még egyáltalán nem könnyíti meg a választást. Ennek fényében adnánk még mellé néhányat az alábbiakban, ha éppen szeretnél magadnak megfelelő fejhallgatót vásárolni, de nem igazán tudod, hogy miként állj hozzá ehhez a témához.

5+1 tipp, hogyan válassz vezeték nélküli fejhallgatót - 2. kép

1. Döntsd el: fejhallgató vagy fülhallgató kell?


Kezdjük rögtön egy fontos dologgal a fülesek kapcsán: fejhallgató vagy fülhallgató, azaz on-ear, tehát fülre helyezhető, vagy over-ear, azaz egész fület körülvevő típust keresünk magunknak? Előbbi nyilván diszkrétebb megjelenést és hosszabb üzemidőt garantál, ellenben rosszabb hangzást és zajszűrést, miközben az over-ear fülesek rendszerint jobban megszűrik a zajt, jobb hangzást - főként basszust - garantálnak, de cserébe gyakran bután néznek ki és az aksit sem kímélik. Ezek figyelembevételével döntsünk a kérdésben!

2. Mire is használnánk?

A megfelelő fejhallgató kiválasztásában rendkívül fontos az is, hogy mire használjuk majd az adott eszközt. Ha például csak játékra és csak otthonra kell, hogy ne zavarjuk vele a családot, akkor tökéletesen jók nekünk az on-ear típusúak is, hiszen csendes helyen, halkan és egyedül a célnak megfelelnek az olcsóbb modellek is. Ha viszont szívesen hallgatnánk vele zenét, vagy felhasználnánk videók és filmek megtekintéséhez, hovatovább az utcán és tömegközlekedési eszközön egyaránt alkalmaznánk, akkor érdemes lehet a magasabb árkategóriában válogatni. Például, ha rendszeresen utazunk és több órán át lenne a fejünkön a füles, akkor a kényelem és az aktív zajszűrés alighanem fontosabb lehet, mint a kinézet vagy a frekvencia jelátvitele.

3. Mennyire mélyedjünk bele a technikai specifikációkba?

Bár ennek a gyártók nem fognak örülni, de most elmondjuk nektek a tutit: az ég adta világon semennyire, mert ez a dolog egyáltalán nem lényeges. A kutyát nem érdekli, hogy milyen frekvencián és zajszinttel szólalnak meg a hangok a fülesből, hiszen egyrészt ezek között nincs jelentősebb különbség még az árkategóriák tekintetében sem, másrészt pedig a puding próbája az evés, vagyis egy fülest mindig ki kell próbálni a vásárlás előtt, és ha tetszett, ahogyan szólt, ha kényelmesnek találtuk, csak és kizárólag akkor szabad beruháznunk rá. Amíg ez nem történt meg, felesleges a technikai adatokkal mélyebb barátságot kötni pláne úgy, hogy ezek többsége rendszerint laboratóriumi körülmények között rögzített eredmény!

5+1 tipp, hogyan válassz vezeték nélküli fejhallgatót - 3. kép

4. A kiegészítők fontosak!


Olyannyira, hogy a kiegészítő nélküli nyers modellek megvásárlásán ne is nagyon gondolkodjunk, hiszen ezek rendszerint a legalacsonyabb árkategóriát is képviselik, ami hosszabb távon mindig visszaüt. Ami alap, hogy a több fülvég mellett legalább egy kemény tok helyet kap benne, ami a szállíthatóság szempontjából nem hátrány, hiszen ne felejtsük el, a fülhallgatót rendszerint magunkkal kell vinnünk, és a mobilitás ilyenkor nagyon fontos.

5. Garancia legyen, a többi nem érdekel!

Ez ebben a formában igaz is. Bár rengetegen bele vannak bolondulva bizonyos gyártók termékeibe, és valóban vannak olyanok, akik messze kiemelkednek a többiekhez mérten, azonban ha átlagos felhasználásra vásárolunk magunknak fülest, akkor felesleges egy AKG minőségig eljutnunk, mert nem tudjuk majd kihasználni. Emiatt inkább az ár, a megjelenés és az előbb is említett kényelem mellett az döntsön a választás kapcsán, hogy mennyi garanciát vállal rá a gyártó. Az egy év adott a legtöbb esetben, de ha valamelyik már két évet mond, ne habozz, hiszen ha valami kibírja a mai világban két évig, akkor azzal utána sem lesz gond!

+1. Figyelj a szabványokra!

Bár manapság a legtöbb vezeték nélkül fejhallgató Bluetooth alapon működik, ennek verziószámára érdemes lehet odafigyelni, ha túl régi telefonunk van, és egy újabb fülest akarunk venni. Bár a készülékek általában visszafelé kompatibilisek, azért lehetnek olyan előnyök, amelyeket csak a magasabb verziószám mellett tudunk kihasználni. Ezen felül érdemes lehet még figyelni az aptX szabványt, aminek megléte egy füles esetében sokkal jobb és tisztább hangminőséget tud biztosítani!
3 hozzászólás

Chico

7 éve, 2 hónapja és 23 napja

Fülbedugóst sokkal jobban szeretem. Legalábbis mobilhoz. Otthon a fejhallgatót szeretem viszont.

válasz erre

zsenikém

7 éve, 2 hónapja és 23 napja

Nekem az AirPods tetszik nagyon de egyelőre nekem drága. szomorú smiley

válasz erre

fonemaker

7 éve, 2 hónapja és 24 napja

Köszönjük a hasznos cikket!

válasz erre