7 egyszerű tipp, hogy tovább bírja egy töltéssel az okostelefonod

2018. október 07.
41.4201
Az okostelefonok egyik lépfenéje a túl rövid üzemidő, a kis akkumulátorokhoz ugyanis egyre nagyobb képernyők és egyre erősebb hardverek társulnak, miközben a szoftveres fejlesztések nem tudják kiküszöbölni a növekvő igényeket, így ha egy teljes napot kibír töltés nélkül a telefonunk, akkor az már összességében jónak mondható. Mivel azonban a külső akkumulátort nem tudjuk mindig és mindenhová magunkkal vinni, néha hasznos lehet pár egyszerű tipp ahhoz, hogy megnöveljük az üzemidőt.


Merthogy rengeteg egyszerű megoldás létezik arra, hogy egyetlen töltéssel tovább bírja az okostelefonunk, és bár nyilvánvaló, hogy ez a használat függvénye is, ugyanakkor vannak olyan beállítások - a WiFi és a mobilnet kikapcsolásán túl -, melyek segíthetnek a készenléti idő növelésében. Hogy melyek ezek? Az alábbiakban összegyűjtöttünk néhányat, amit bárki könnyedén alkalmazhat akár vészhelyzet esetén is.

7 egyszerű tipp, hogy tovább bírja egy töltéssel az okostelefonod - 2. kép

1. Azonnal kapcsold ki a kijelzőt, ha zsebre teszed!

Köztudott, hogy a kijelző falja a legtöbb energiát a mai okostelefonokban, vagyis minél többet van aktív állapotban, ergo minél többet világít, annál jobban meríti az aksit. Hogy ezt elkerüld, soha ne várd meg, amíg magától készenléti módba kapcsol a készülék, hanem mielőtt tokba vagy zsebre tennéd, tedd meg manuálisan.

2. Húzd le a fényerőt!

Maximális fényerőn járatni egy okostelefont kész energiapocsékolás. Ha csak nem tűző napsütésben használjuk, nincs is sok értelme, hiszen csak kiégeti a retinánkat, tehát rakd legalább felesre, vagy ha a szemed bírja, akkor még alacsonyabbra ezt az értéket, hiszen órákkal növelheted meg a készülék üzemidejét. Ha van automatikus funkció, az is szuper lehet ilyen esetre!

3. Válassz sötét hátteret!

Bár meglepő, de a kijelző fogyasztását még az is meghatározza, hogy milyen hátteret választottunk. Bár mérhető különbséget csak az AMOLED kijelzőknél lehet tapasztalni, de ha ilyen képernyő van a mi készülékünkben is, akkor válasszunk sötétebb színű hátteret, mert így kevesebb képpontot kell teljes gőzzel megvilágítania az eszköznek.

4. Mindig zárd be a nem használt applikációkat!

Rengetegen használják úgy a telefonjukat, hogy egyik applikációt nyitják meg a másik után, miközben nem gondoskodnak a többi bezárásáról. Ez nagy hiba, hiszen ha háttérbe tesszük őket, azok ugyanúgy használnak valamennyi erőforrást. Ez pedig természetesen gyorsabban is meríti majd a telefont.

Kivétel ez alól, amit tényleg gyakran használsz, hiszen ott éppen több energiába kerülhet az újabb megnyitás.

7 egyszerű tipp, hogy tovább bírja egy töltéssel az okostelefonod - 3. kép

5. Animációk? Kapcsoljuk ki őket!

Az animált ikonok, témák és egyéb nyalánkságok ugyan jól néznek ki, de egyrészt szerintünk idegesítőek és használhatatlanok hosszabb távon, másrészt pedig elképesztő mértékben rontják az üzemidőt. Felejtsük el tehát az animációkat, mert nélkülük sokkal tovább használhatjuk majd a készüléket!

6. A rezgést is likvidáld!

A rezgés ugyan jól jöhet, ha olyan helyen várunk fontos hívást, ahol nem szabad csörögnie a telefonnak, de a vibrálást megérezhetjük, ugyanakkor a hétköznapokban egy totálisan felesleges funkció, ellenben elképesztő módon képes meríteni az akkumulátort. Pláne akkor, ha értesítésekhez is hozzárendeljük, ezáltal akár percenként megrezdül a telefon tőle.

7. Ha minden kötél szakad, jöjjön az energiatakarékos mód!

Bár egy alapszintű energiatakarékos módot érdemes használni a telefonunkon, ha viszont éles helyzetben vagyunk, tehát töltő és külső aksi nélkül a világ végén, de már csak pár százalékon van a készülékünk, akkor használjuk bátran az ultra energiatakarékos módot. Ez gyakorlatilag hibernálja a telefont, az aksi állapota tehát stagnálni fog tőle, méghozzá úgy, hogy közben hívásokat és SMS-t tudunk fogadni vele. Hasznos lehet vészhelyzet esetén!
4 hozzászólás

peter97

8 hónapja,

Mindennap töltök, az irodában meg wirelessre teszem. Így nem igazán mozgat hogy spóroljak az akksival.

válasz erre

ferencziakos

8 hónapja,

Na mondjuk a képernyő kapcsolgatását rá szoktam bízni a mobilra. A rezgést meg használnom kell, mert általában nincs hang a telefonomon.

válasz erre

fonemaker

8 hónapja,

Én minden nap töltöm, nem foglalkozom inkább ezekkel.

válasz erre

Femobilos

8 hónapja,

Nekem egy baj van ezekkel mindig: macerásak.

válasz erre