A kékfény káros hatásai, avagy tényleg rontja a látásunkat az okostelefon?

2018. november 25.
50.7721
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Az okostelefonok térnyerésével egyre többször hallhat az átlagos felhasználó is a kékfény káros hatásairól, mely alatt most nem az ismert magyar bűnügyi műsort értjük, hanem egy valós problémát, ami azért baj, mert egy átlagos felnőtt ma már több mint 10 órát tölt el azzal, hogy valamilyen képernyőt bámuljon. Lehet ez számítógép, televízió vagy éppen az imént említett okostelefon, a probléma valós és fontos beszélni róla.
 


Ha valaki úgy érzi, a téma őt nem érinti, vagy ez megint csak egy olyan kitalált dolog, mint a globális felmelegedés (sic!), akkor rögtön felhívnánk a figyelmet például arra, hogy egyre több gyártó épít be például a telefonjába úgynevezett kékfény-szűrőt, aminek a lényege az, hogy kivonja a készülékből azokat a fénytartományokat, melyek ezt a káros hatást generálják. Hogy mégis mi ez a kékfény, és miért is olyan káros? Lássuk!

A kékfény káros hatásai, avagy tényleg rontja a látásunkat az okostelefon? - 2. kép

Amit a kékfényről tudni kell

A kékfényről mindenekelőtt fontos tudni, hogy természetes környezetünkben is jelen van, hovatovább rendkívül fontos is például bioritmusunk szabályozásánál. Az ultraibolya-kékfény ellen nyáron már nagyon sokan védekeznek napszemüveggel, speciális kenőcsökkel és árnyékkal, azonban ez a nem látható tartományban található variánsa, ami kevésbé káros, mint a látható kékfény. Ez ugyanis a magasabb tartománynak köszönhetően azért különösen káros az egészségünkre nézve, mert a tudomány megállapította, hogy képes akadálytalanul áthatolni a szem természetes védőrétegén, ezáltal egyenesen a retinában fejti ki romboló hatását.

Ezzel a típusú kékfénnyel az emberiség gyakorlatilag a televízió feltalálása előtt szinte egyáltalán nem találkozott, a mesterséges fényt ugyanis ebben a formában nem ismertük, legfeljebb a villanykörték által, de azok elenyésző mennyiséget termelnek a káros hatású típusból. Sokkal nagyobb problémát jelentettek a hideg fényforrások, a LED-ek, a számítógépes monitorok, valamint az okostelefonok, melyek nem elég, hogy sokkal könnyebben kiszárítják és lefárasztják a szemünket, visszafordíthatatlanul károsítják a retinát is.

A japánok élen járnak a kékfény-szennyezésben

Hogy a kékfény milyen sok negatív hatást tud kifejteni, azt a japán társadalom fiataljai között lehet a leginkább észrevenni. Az ugyanis nyilvánvaló, hogy a 14 éves kor alatti gyermekek a leginkább veszélyeztetettek az ebből fakadó retinakárosodásban, ami Japánban olyan súlyos méreteket öltött - mint ismert, ott sokkal előbb megvalósult a digitális társadalom, mint nyugaton -, hogy a jelenlegi fiatalkorúak közel 90 százaléka rövidlátó.

A probléma gyakorlatilag népbetegség lett Japánban, és érdekes módon az elmúlt két évtizedben kezdett el rohamos romlás bekövetkezni, hiszen a japán kisgyerekek gyakorlatilag képernyők között nőnek fel, már egészen kiskorban megkapják a telefont és a táblagépet, aminek meg is lett az eredménye. Hozzátennénk, hogy már hazánkban is megfigyelhető a trend, mint ahogyan az is, hogy egyre több gyermek lesz látásproblémás. A bajt tetézi, hogy ezeket a képernyőket gyakran nagyon közelről nézik az apróságok, márpedig egyáltalán nem mindegy, hogy a kékfény milyen távolságból éri a szemet.

A kékfény káros hatásai, avagy tényleg rontja a látásunkat az okostelefon? - 3. kép

Mit tehetünk mi?

Nyilván a legalapvetőbb dolgok azok, hogy próbáljuk minimalizálni a képernyők bámulásával töltött időtartamot, de ha ez nem megvalósítható - mert valaki 10-12 órában számítógép elé van kötve -, akkor a gyakori pislogás és a szemtorna is sokat segíthet, ezáltal tartsunk sokszor szünetet, nézzünk ki az ablakon, meredjünk a távolba és így tovább. Vannak továbbá ma már speciális szemüvegek is, melyek akár dioptria nélkül képesek megszűrni a kékfényt, és bár hatásukat a tudomány nem igazolta, de pár ezer forintba nem fogunk belebukni.

Ennél is fontosabb azonban, hogy okostelefonunkon aktiváljuk a kékfény-szűrőt. Elsőre talán így egy kicsit kopottasabb lesz a készülék megjelenítője, de ha van rajta, használjuk ki, egy-két perc alatt hozzá lehet szokni, és utána már egyáltalán nem zavar majd senkit sem, bár ez típusfüggő is, hiszen az olcsóbb kategóriában gyakran elég alpári módon van megoldva ez a dolog - gyakorlatilag besárgul a képernyő -, de a jobb kijelzők esetében tényleg alig lehet észrevenni. Érdemes ugyanezt eljátszani monitorjainkkal és televízióinkkal is, hiszen a komolyabb modellek ma már lehetőséget adnak a kékfény megszűrésére.
4 hozzászólás

Direktor

3 éve, 9 hónapja és 10 napja

Hála ezért a cikkért!

válasz erre

Mendez

3 éve, 9 hónapja és 10 napja

Night shift ugyanaz mint a kék fény szűrő ugye?

válasz erre

Chico

3 éve, 9 hónapja és 11 napja

Nagyon hasznos cikk, ment is a kedvencek közé! Én egy ideje észrevettem magamon hogy rosszabbul látok, egyelőre nem romlik, de biztos fog. És egyértelmű összefüggést látok a minél több tablet és telefon előtt töltött idővel sajnos.

Night shift és kékfény szűrő nálam mindig megy egyébként.

válasz erre

ferencziakos

3 éve, 9 hónapja és 11 napja

Köszönjük a szuper ismertetőt! Egyébként nem hittem hogy ekkora a baj.

válasz erre