Aktív hűtést a gamer okostelefonokba!

2019. június 16.
59.4521
Advertisement
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Ebben a nagy melegben eredendően többet foglalkozunk a hűtés témakörével, mint máskor. Legyen szó akár a saját komfortunkról, akár egy eszközünk hűvösön tartásáról, a helyzeten gyakorlatilag nem változtat. Mivel mobiljátékosként határozottan okostelefonunk állapota érdekel minket a legjobban - hiszen biztosan mindenki észrevette már, mennyivel jobban melegednek játék közben ilyen időben -, ezért úgy döntöttünk, hogy szentelünk egy újabb cikket ennek a témának.


Merthogy az köztudott, hogy az okostelefonok passzív hűtése bár ellátja a feladatát, viszont komoly korlátokat állít a hardver elé. A napokban azonban forgalomba került egy sokak szerint útmutató készülék, a Nubia Red Magic 3 - de említhetnénk a kiegészítő aktív hűtővel ellátható ASUS ROG Phone-t is -, mely passzív rendszere mellé egy kis ventilátort is kapott a hátlapjára - persze jól burkolt formában -, tehát sikerült megvalósítani egy aktív hűtőrendszert. Hogy milyen előnyökkel szolgálna, ha legalább a gamer okostelefonok aktív hűtést kaphatnának? Ennek jártunk utána az alábbiakban!

Aktív hűtést a gamer okostelefonokba! - 2. kép

Viszlát forróság!

Biztosan mindenki találkozott már azzal a helyzettel, hogy egyáltalán nem azért kell abbahagyni egy mobiljáték nyüstölését, mert nyertünk benne, esetleg meguntuk a dolgot, sokkal inkább azért, mert olyan forró már a hátlap, hogy kis túlzással nem lehet kézben tartani az eszközt. Ez kánikulák idején igencsak gyakori probléma, de egy kiegészítő aktív hűtéssel rengeteget tehetnénk ellene!

Nincs több izzadó tenyér!

A hátlap forrósága azonban csak egy dolog, ami főként a teljesítményleadás és a kinti hőmérséklet miatti hőtermelésből fakadó kellemetlenség, lévén ember legyen a talpán, akinek a forró hátlapon nem izzad a tenyere. Ha valami hátulról folyamatosan fújná az ember kezét, az izzadás mértéke csökkenthető volna, ami azért is nagyon jó dolog, mert az üvegborítás nem csúszkálna a kezeink között.

A teljesítmény is fokozható lenne!

Merthogy a passzív hűtés nem rossz, de sajnos a hardvergyártók rendre a teljesítményéhez igazítják a lapkák erejét, vagyis sokkal, de sokkal erősebbek is lehetnének a mai okostelefonok, ha más hűtési szisztémán alapulnának. Egy aktív hűtés értelemszerűen sokkal több hőt tud elvonni a melegedő elemektől, vagyis ha csak átmenetileg is lehetne felszabadítani a lóerőket, illetve elindítani a ventilátorokat, már az is jelentősen módosíthatná a mobiljátékok jelenlegi profilját.

Aktív hűtést a gamer okostelefonokba! - 3. kép

Más hőtermelő folyamatokhoz is hasznos lehet!

Merthogy az okostelefon nemcsak akkor adhat le nagy hőt, ha éppen játszunk vele, hanem például tartós igénybevételkor, videózás közben, sőt töltéskor egyaránt. Bár ez a hőtermelés papíron nem csökkenti a készülék élettartamát, de valójában drasztikusan nagy terhet ró az akkumulátorra, ha viszont egy ventilátorral hűvösen tudnánk tartani, akkor emiatt garantáltan nem kellene aggodalmaskodnunk.

Ha van zseblámpa, miért ne lehetne ventilátor is?

Egy okostelefon ma már olyan, mint egy svájci bicska, gyakorlatilag minden megtalálható benne egy helyen, így például a vakus kamerák megjelenése óta a zseblámpa is egyfajta hasznos, sokak által gyakran használt funkció. Ebből kiindulva miért ne lehetne hasznos funkciója egy aktív hűtőrendszer esetén a ventilátor, amivel kellemesen lehűthetnénk magunkat is a nagy melegben? Ha már egyszer ott van...
6 hozzászólás

Santonio

5 éve, 2 hónapja és 9 napja

Abszolút egyetértek! mosolygó smiley Persze nagyobb lesz a hibalehetőség, hiszen ez egy mozgó alkatrész, de mindenképp kell valami megoldás.

válasz erre

fonemaker

5 éve, 2 hónapja és 9 napja

A nagy teljesítményű telefonokba, főleg az ilyen gamer mobilokba egyenesen kötelező lenne. Mint ahogy a nagyon nagy aksi is.

válasz erre

Mendez

5 éve, 2 hónapja és 10 napja

Előbb utóbb, legalábbis ebben a szegmensben, el kell hogy terjedjen. Más megoldás nem lesz.

válasz erre

SamsungFan

5 éve, 2 hónapja és 10 napja

Ez a ROG elég durca cucc! meglepett smiley

válasz erre

Bencus86

5 éve, 2 hónapja és 10 napja

Na igen, egy gamer teló mondjuk pont az ilyen megoldásoktól gamer. mosolygó smiley

válasz erre

Chico

5 éve, 2 hónapja és 10 napja

Igazán elterjedhetne bizony valami jobb hűtés, mert ezek a passzív csövek meg ilyenek ****t se érnek.

válasz erre