Asphalt Xtreme játékteszt

2016. november 20.
46.0731
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Az Asphalt-sorozat alighanem az egyik legismertebb és legnevesebb autós mobiljáték jelenleg a világon, amellyel a Gameloft a múltban képes volt ugyan folyamatosan megújulni, de az utóbbi időszakban már nem volt egyszerű dolguk, így érett a sorozat számára egy igazán jelentős megújulás. Ezt hozta el nekünk az Asphalt Xtreme címre keresztelt mellékszál, amely rendhagyó módon nem szuper gyors sportautókat és városi pályákat állít a középpontba, hanem éppen ellenkezőleg: tragacsokat és mocskot minden mennyiségben.


Az Asphalt Xtreme ugyanis bemutatja, hogy mi fán is terem az off-road száguldozás, ezáltal a legkülönfélébb átalakított rally autók, városi terepjárók, izomautók, kamionok, buggy-k, pickup-ok és hatalmas monster truckok volánja mögül kell bebizonyítanunk, hogy minket aztán sem homok, sem sár, de még csak a hó vagy a jég sem állíthat meg, ha száguldásról van szó. Kanyonok, homokdűnék, hegyek-völgyek, a Nílus völgyétől Detroit fémbányáiig bezárólag - itt garantáltan mindent megtalálhatunk majd, ami a koszoláshoz csak kell!

Asphalt Xtreme játékteszt - 2. kép

Elképesztő, hogy a készítők milyen mértékű licencelt tartalmat tettek az alkotás mögé, ennek megfelelően a 7 autóosztályból összesen 35 gépszörnyet érhetünk el, illetve vehetünk irányításunk alá, és bár a helyszínek egy kicsit ismétlődőek, de mivel minden futam egy kicsit más, emiatt egyáltalán nem panaszkodhatunk. Az autókra visszatérve, olyan gyártóktól találhatunk ismert masinákat, mint a Jeep, a Ford, a Mercedes, a Predator, a Dodge vagy a Chevrolet.

Az Asphalt Xtreme a játékmenet szempontjából teljes egészében a közvetlen elődökre épít, ami annyit jelent a gyakorlatban, hogy a futam indulásával autónk teljes gázzal kilő majd, és csak ügyességünkön múlik, hogy a cél eléréséig mennyire lassulunk vissza. A kormányzást még mindig a készülék döntögetésével érhetjük el - soha nem látott és meglepő pontosság vár ránk ezen a téren -, miközben a féket azért mi kezelhetjük, valamint még egy nagyon fontos kapcsolót, ami alapvetően határozhatja meg a futam sikerét.

Ez nem más, mint a nitró! Persze bátran lökdösődhetünk is a pályákon, és próbálkozhatunk így előnyre szert tenni, de igazán sikeresek leginkább akkor leszünk, ha gyorsabbá tudunk válni, mint a többiek. Ehhez márpedig az kell, hogy szinte folyamatosan égjen alattunk a nitró. Ha ügyesek vagyunk, ugratunk, szép formációkat mutatunk be, akkor a nitró mérője automatikusan töltődik, de még hatékonyabbak lehetünk abban az esetben, ha sikerül a pályákon összeszedni a véletlenszerűen elszórt nitrós palackokat, amelyek elég naftát szolgáltatnak számunkra.

Asphalt Xtreme játékteszt - 3. kép

A nitró mellett azonban az sem mindegy, hogy milyen autóval indulunk neki a futamoknak! Gépeinket a sikeres versenyek után a lehető legkülönfélébb alkatrészekkel egészíthetjük ki, így sok tekintetben tehetjük jobbá őket - néhány tripla-A kategóriás cím tanulhatna a Gameloft-tól -, és bár nyilván itt belép az "akinek több pénze van, azé a jobb verda" törvény, de ez melyik mobiljátékban nincs így, nem igaz? Sőt, jobbat mondok: az Asphalt Xtreme azok közé sorolható, amelyben legalább az egyjátékos módban nem igazán érezzük meg, ha esetleg laposabb a pénztárcánk, könnyedén végigroboghatunk a kampányon, feloldhatjuk az összes pályát, megszerezhetjük az összes autót, csak egy kis türelem és kitartás kell hozzá.

A multiplayer persze más kérdés, ott azért már alaposan kitűnik, ha valakinek volt pénze tuningolni egy kicsit a verdát, vagy csak egy mezei körlámpás UAZ zötykölődik alatta, ami egyébként nincs a játékban, de ha nem tudunk venni magunknak újabb cuccokat, akkor az élmény hasonló lesz, ha anyuci gazdag fiacskáival állunk rajtkockára. Márpedig a többjátékos mód egy olyan dolog az Asphalt Xtreme keretein belül, ami nem elég, hogy nagyon jól működik és hangulatos, egyszerre 8 fővel együtt versenyezni egy olyan dolog, ami mobilon egyrészt szokatlan, másrészt elképesztő élmény is egyben.

Asphalt Xtreme játékteszt - 4. kép

Ha pedig nem mondtam volna még, a játék mindezt elképesztő tartalommal - négyszáznál is több karrier esemény és több száz kihívás vár ránk -, valamint mobiljátéktól szokatlanul mutatós grafikával garantálja - simán a pár évvel ezelőtti konzolos autós sikercímek szintjén van a kis képernyőn -, hovatovább ingyenes formában, aminek hátrányát a kampányban én egy pillanatig sem éreztem, de amikor mással is összeakasztottam a bajuszt, akkor persze minden megváltozott. Mindent összevetve, az Asphalt Xtreme egy olyan cím, amit óriási vétek kihagyni, hiszen túlzás nélkül az utóbbi évek egyik legjobb autós játékának tekinthetjük!

Az Asphalt Xtreme elérhető itt: Google Play | iOS App Store | Microsoft Áruház
3 hozzászólás

fonemaker

8 éve, 11 napja

Komolyan mondom, nem tudom hogy maradt ki nekem ez a játék eddig! meglepett smiley De most pótlom, szedem is. Hosszú nap lesz, sok játékkal! mosolygó smiley

válasz erre

Gólem

8 éve, 18 napja

Rohadt jó game mindegyik része! Nagyon bírom.

válasz erre

Mendez

8 éve, 18 napja

Ezek az Asphalt játékok mindig nagyon királyak, de ezt még nem próbáltam ki. Eddig. mosolygó smiley

válasz erre