Asus ROG Phone 3 teszt - ez most a gamer mobilok csúcsa

2020. szeptember 30.
55.8531
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Egyre nagyobb teret hódítanak meg a kifejezetten mobiljátékosoknak készült telefonok, ezt itt a Mobilgameren talán nem kell különösebben ecsetelnünk. Az Asus nagypályás versenyző az asztali és laptop PC gaming piacon, perifériákban is nagyon erősek és egy ideje már a mobiljátékos vonal is fontos terület számukra. Jelen tesztünk alanya, az Asus ROG Phone 3 verziószáma mutatja, hogy ez bizony már a harmadik iteráció a kifejezetten mobilgamereknek dedikált készülékből.


Nagytestvérünk, a Game Channel ROG Phone II tesztjében szinte csak méltatni tudta az előző generációt, most viszont itt az idei Asus flagship mobil - nézzük hát, képes-e megugrani kardinális aspektusokban az elődjét?

Külsőségekben nem különösebben válik el a harmadik felvonás az elődtől, állított helyzetben a képernyőn alul-felül megmaradt a minimális káva (fektetve ezen úgyis az ujjaink pihennek), hátul pedig ugyanúgy ott figyel a színváltós RGB logó. Viszont ami a súlyt illeti, most is fel kell rá készülni, hogy ez nem az a tipikus pehelysúlyú kütyü lesz. Közel negyed kilót nyom (240 g), ami bőven elég ahhoz, hogy huzamosabb partik során azért érezzük, hogy nyomja a mancsunkat a ROG Phone 3.

Jelentős fejlődés érte a kijelzőt, hiszen 144 Hz-es képfrissítési rátával operáló, 6,6 colos kijelző kacsint vissza ránk a kicsomagolást követően, ami ráadásképp egy AMOLED FHD+ panel. A 144 Hz máris egy ugrásnak tekinthető a ROG Phone II 120 Hz-éhez képest, és mindezt egyébként 2340 x 1080-as felbontáson vehetjük szemügyre. Az érintéses sampling ráta is 270 Hz-re növekedett az előző 240-ről.

Az Asus ROG Phone 3-nak egyetlen mobiljáték sem fog gondot okozni még jó ideig

Az Asus ROG Phone 3-nak egyetlen mobiljáték sem fog gondot okozni még jó ideig


Gorila Glass 6 biztosítja a telefon védelmét elöl, míg a hátsó részlegen Gorilla Glass 3 technológia gondoskodik a biztonságról. Akkumulátor terén nincs fejlődés, ismételten egy brutális méretű, 6000 mAh-s darab került be a kaszni alá.

Ezzel simán megoldható a 7-8 órás, folyamatos üzemidő is, ha általános felhasználásra vetjük be a ROG Phone 3-at. Ha megterhelőbb appokat futtatunk, akkor ez leapadhat akár 3-4 órára is. Olykor eléggé ingadozó tud lenni, és sajnos sokszor kiszámíthatatlan is az aksiidő.

Pici ugrás a chipsetben is tapasztalható, ugyanis ezúttal a Qualcomm-féle Snapdragon 865+ került be, sőt mi több, GPU terén is fejlődés van: az Adreno 640-es helyett az Adreno 650 gondoskodik róla, hogy minél kifogástalanabb élmény táruljon elénk.

Most már van 30 W-os gyorstöltés is, míg a RAM immáron 16 GB-ra növekedett. Ami a kameramodulokat illeti: a főszenzor 64 MP-es, ami máris egy izmosabb kivitel az előd 48 MP-jénél, viszont a széles látószögű kamera maradt 13 MP-es. Bónuszként egy 5 MP-es macro kamera is rendelkezésre áll, valamint a szelfimodul maradt 24 MP-es teljesítményen.

Nem csak követni tudjuk az aktuális állapotokat, mindenféle tuning opciót is kapunk

Nem csak követni tudjuk az aktuális állapotokat, mindenféle tuning opciót is kapunk


A képernyő alá integrált ujjlenyomatolvasó, a dupla sztereó hangszóró, az USB 3.1 port, no meg az USB 2.0 csatlakozó ugyanúgy megmaradt, ezen felül pedig a Wi-Fi 6, a Bluetooth 5.1 és az NFC szabvány is jellemzi még a friss modellt.

512 GB-nyi háttértárral vértezték fel az Asus újdonságát, viszont üröm az örömben, hogy microSD-vel most sem bővíthetünk. Talán nem is ez az a mobil, ahol az ember különösebben ki akarná tolni a határokat, legalábbis mi úgy gondoljuk, hogy még a leghardcore-abb arcoknak is megfelelő lesz az 512 GB. Nekünk nem volt vele gondunk, és nehezen is tudjuk elképzelni, hogy a gyakorlatban ez kevésnek bizonyuljon.

Egyébként vannak kisebb háttértár + RAM kombóval felszerelt variánsok is, - ezeknek megfelelően változik az árcédulája is, de ezeket majd a teszt végén láthatjátok, részletesen lebontva.

Teljes harcidíszben: védelem és hűtés is jár a dobozban

Teljes harcidíszben: védelem és hűtés is jár a dobozban


A komplett telefonról érződik a felsőkategóriás érzet, úgy érezhetjük, hogy ez tényleg kiszolgálja a hardcore mobilgamer igényeit, mind belsőben, mind küllemben. A küllemet talán nem kell magyaráznunk, ti is látjátok a képek alapján, hogy miféle high-endről beszélünk, no de a belső... na az bizony nagyot dörren.

Kerek-perec állíthatjuk: talán még sosem találkoztunk ennyire szélsebes mobilkészülékkel. Konkrétan villámgyors sebességet tár elénk a ROG Phone 3, ami nemcsak a játékok közben mutatkozik meg, hanem a különféle applikációk közötti váltakozásnál is.

Ha mindehhez még hozzávesszük azt is, hogy egy borzasztóan szép kijelzőn láthatjuk a szoftveres tartalmakat, akkor kijelenthetjük, hogy szörnyen prémium érzettel kecsegtet az Asus ROG Phone 3. Tudjuk viszont jól, hogy mire vagytok kíváncsiak a leginkább: mégis hogyan teljesít a különböző játékokkal?

6.59" néz vissza ránk a 144Hz-es kijelzőről

6.59" néz vissza ránk a 144Hz-es kijelzőről


Már most leszögeznénk: elképesztő mennyiségű programmal teszteltük le a ROG Phone 3-at, több tucattal egészen biztosan. Ezek között olyan egyértelmű választások is voltak, mint mondjuk a PUBG Mobile, illetve számos olyan játéknak is nekiestünk, amik konzolról lettek átültetve telefonra.

Amikor azt mondjuk, hogy konkrétan egy röccenést sem tapasztaltunk, akkor azt abszolút komolyan vehetitek - egy pillanatig sem tapasztaltunk akadást, vagy ahol igen, ott főként a játék oldaláról voltak optimalizációs problémák. Konkrétan a ROG Phone 3 most az egyik, ha nem a legjobb választás, ha játszani szeretnénk.

Streaming alkalmazásokkal is kipróbáltuk, és egy élmény volt ezen a kijelzőn látni olyan játékokat futni, mint mondjuk a Gears 5 vagy a The Witcher 3: Wild Hunt (xClouddal estünk neki a dolognak), bár itt ugye jóval inkább az internet kapcsolaton múlik a minőség, mintsem a tényleges hardveren. Néha hajlamos alaposan felforrósodni a kezünkben, amit kifejezetten bántunk a tesztidőszak alatt, és ezt sajnos negatívumként éltük meg.

Hátul a színváltós ROG logó uralkodik, de kamerákban sem kell szégyenkeznie

Hátul a színváltós ROG logó uralkodik, de kamerákban sem kell szégyenkeznie


Persze ilyenkor jön jól a csomagban kapott hűtőrendszer, amit nemes egyszerűséggel felpattintunk a készülék hátuljára, majd teszi a dolgát. Persze, ilyenkor sem kell lemondanunk az ultramenő ROG logóról, a hűtő egység is kapott egyet, természetesen ugyanolyan több színben tündöklőt, mint amit a telefonon magán is találunk.

Mit tudnánk verdiktként mondani? Abszolút alfahím a mostani felhozatalban a ROG Phone 3, és ezzel a szériával ismételten bebizonyította a gyártó, hogy ha felsőkategóriás gamer cuccokról van szó, akkor még mindig oda tudnak csapni kőkeményen az asztalra. Ár / érték arányban is jól sült el a friss iteráció, valamint jókora fejlődést is mutat az ezt megelőző verzióhoz képest.

Most pedig az árcédulák, a különböző specifikációknak megfelelően:

8 GB + 256 GB + S865+: 299,990 forint
12 GB + 512 GB + S865+: 369,990 forint
16 GB + 512 GB + S865+: 399,990 forint
5 hozzászólás

fonemaker

3 éve, 10 hónapja és 20 napja

Kinézetre is kegyetlen király, hardveresen meg brutál. Ennyiért ez egy nagyon atom gamer teló!

válasz erre

peter97

3 éve, 10 hónapja és 21 napja

Hát igen, ez nem egy Redmi 8. röhögő smiley

válasz erre

ferencziakos

3 éve, 10 hónapja és 21 napja

Bitang cucc bakker! meglepett smiley Ezen nem ronda a COD. röhögő smiley

válasz erre

SamsungFan

3 éve, 10 hónapja és 21 napja

Hát, eléggé kezdek meginogni, az az igazság. Hosszú évek óta Samsungozom, de ez a teló azért rohadt ütős, játékra mindenképp. Nagyon bejön.

válasz erre

Bencus86

3 éve, 10 hónapja és 21 napja

Legnagyobb durca áron megy! meglepett smiley Viszont évekig telefon lesz ilyen hardverrel.

válasz erre