Bard's Gold játékteszt

2018. július 28.
40.4981
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Jómagam még annak a korszaknak a szülötte vagyok, amikor a játékiparban gyakorlatilag nem létezett más, csak az oldalnézetes és a felülnézetes perspektíva. Ma már nehéz elképzelni, hogy egykoron nem ismertük a három dimenziót, a Duke Nukem 3D-t pedig elkerekedett szemekkel néztük, azonban éppen azért, mert manapság szinte mindennel csak a térben gondolkoznak, jól esik részt venni olyan időutazásokon, amit a Bard's Gold is garantál.


A Pixel Lantern újdonsága ugyanis egy vérbeli retro platformer, mely nemcsak a megjelenés tekintetében garantálja a klasszikus pixel art grafikát, hanem az élmény szempontjából is ugyanazzal a kellemes nosztalgiával kecsegtet, mint a nyolcvanas évek végén vagy a kilencvenes évek elején született alkotások. Bár a Bard's Gold nem olyan stílusos vagy egyedi, mint egy Mario vagy egy Sonic, melyek kiállták az idő próbáját, de ezekben az ínséges időkben ennek is nagyon tudunk örülni.

Bard's Gold játékteszt - 2. kép

Pláne azért, mert vélhetően a készítők sem filmekből láttak vagy hallottak a klasszikus oldalnézetes platformerekről, hanem egykoron ők is ezen a műfajon nőttek fel, ami rögtön lerí a pályák elrendezéséből, a megjelenésből, sőt abból, hogy bár manapság már nem elvárás, ők mégis írtak egy rövidke sztorit, nehogy csak úgy céltalanul kelljen futkároznunk. Nagy dologra persze ne gondoljunk, a főszereplő Bard, egy fiatal fiú, akinek az aranyát egy goblin ellopta és beszaladt vele egy földalatti útvesztőbe.

Nagyjából ennyit tudunk ahhoz, hogy útra keljünk, és hősünk irányításával teljesítsük a hetvennél is több pályát, melyek a stílus hagyományaihoz hűen folyamatosan adagolják az újabb játékelemeket, legyen szó akár egy újabb ellenfélről, akár egy újabb akadályról, vagy egy korábban nem látott pályaszerkesztési megoldásról. A lehetőségek tárháza meglepően széles, így szó szerint élmény lesz átjutni egy-egy újabb helyszínre, hiszen nem lehet előre megjósolni, hogy mi vár ott ránk, lévén a földön csúszó pacáktól és denevérektől eljuthatunk az orrszarvú fejjel rendelkező bogarakig és a szemgolyókig, hogy csak néhány példát emeljünk ki a sok közül.

Bard's Gold játékteszt - 3. kép

A Bard's Gold tehát ügyel a változatosságra, ami mellett a játékmenet is kellemes kihívásokkal lesz teli. Az ugyanis egy dolog, hogy ugrálnunk kell a platformokon, hogy eljussunk a pálya minden szegletébe, de közben ügyelnünk kell az akadályokra, a különféle ellenfelekre, sőt mi több, lesznek boss harcok is, a három aranyat viszont csak akkor kapjuk meg az adott szint végén, ha mindent szétzúztunk és megtaláltunk, mindenkit lenyomtunk és az összes drágakövet összegyűjtöttük.

Ez talán nem hangzik túl nehéznek, de higgyétek el, nagy kihívás lesz már az elején tökéletesre összehozni a pályákat, szerencsére azonban két arannyal már továbbjuthatunk, így belefér némi hibafaktor. A legjobb az egészben azonban, hogy a Bard's Gold nem frusztráló, ritkán állít elénk lehetetlen akadályokat. Bár kihívás lesz, minden eleme teljesíthető, kellemesen múltidéző, nosztalgikus hangulatot áraszt.

Bard's Gold játékteszt - 4. kép

Mindent összevetve tehát, aki kedvelte régen az oldalnézetes platformereket, az garantáltan nem csalódik majd a Bard's Gold-ban, ami egy tipikusan egyszerű, de nagyszerű játék, nincs túlbonyolítva, nincs túlgondolva, csak azt az élményt akarja kínálni, amit annak idején a nagy elődök. Ha hozzávesszük, hogy mindezt ráadásul ingyen, könny gyűlik a szemünkben.

A Bard's Gold elérhető itt: Google Play | iOS App Store
3 hozzászólás

ferencziakos

6 éve, 2 hónapja és 19 napja

Minden tekintetben nagyon tetszik!

válasz erre

fonemaker

6 éve, 2 hónapja és 20 napja

Mindenképp kipróbálom!

válasz erre

Direktor

6 éve, 2 hónapja és 20 napja

Ígéretes, nagyon tetszik!

válasz erre