Bear With Me: The Lost Robots játékteszt

2019. augusztus 09.
57.7461
Sokszor és sok helyen hallottuk már, hogy a klasszikus kalandjátékok műfaja bár PC-n szinte teljesen halott, ugyanakkor mobilokon sokadik fénykorát éli ez az általunk igencsak preferált stílus. Ezzel az állítással viszont nehezen tudunk egyetérteni, mert bár tényleg vannak szuper kezdeményezések, de a legtöbb kalandjátéknak csúfolt mobiljátéknak sajnos köze sincs a klasszikus, napokra megakasztó fejtörőkkel rendelkező kalandokhoz.


Mindig van azonban gyémánt a trágyadombon, még ha sok trágyadombot is kell átkutatni érte, így bátran jelenthetjük nektek, hogy ha a klasszikus point and click kalandjátékokon edződtetek annak idején, ha a Monkey Island számotokra nemcsak egy angol cím, hanem egy életforma, akkor érdemes megismerkednetek a Bear With Me nevével. Máris mondjuk, hogy miért: számunkra ez a kalandjáték pontosan olyan élményekkel szolgált, mintha visszautaztunk volna a kilencvenes évekbe, amikor túlzás nélkül még minden más volt.

Bear With Me: The Lost Robots játékteszt - 2. kép

A Bear With Me ugyanis a maga nemében egy igazán zseniális alkotás, aki kedveli a kalandjátékokat, az garantáltan odáig lesz érte már az első pillanatoktól kezdve. (Jó hír, hogy ez egy epizodikus sorozat előzménye csupán, tehát lesz itt még izgalom!) A játék egy különleges noir hangulatú városba, Paper City-be kalauzol el minket, annak is rögtön az alvilágába, de nem kell rögtön komolyan venni a dolgot, hiszen Flint és Ted E. Bear, tehát gyakorlatilag egy kisfiú és egy mogorva plüssmackó oldalán csapunk bele a kalandokba.

Mivel a sztori ebben az előzményben egy kicsit még együgyű lett, ezért a spoilerektől eltekintenénk, de azt elárulnánk, hogy itt bizony minden lesz - ami tönkre tesz -, rejtély, nyomozás, intrika, árulás, de mindenekelőtt a kalandjátékok egyik kötelező alapeleme: a humor! A játék nem találja fel a spanyol viaszt, csupán zseniálisan hozza vissza a klasszikusok elemeit, legyen szó akár az irányításról, akár a tárgygyűjtögetésről, a tárgyak kombinálhatóságának lehetőségéről, akár éppen a fejtörők megoldásairól.

Bear With Me: The Lost Robots játékteszt - 3. kép

Bár mobiljátékként harangoztuk be, a Bear With Me: The Lost Robots kapcsán legelőször az fogott meg minket, hogy magasról fittyet hány a mobilos casual réteg igényeire. A menü kapásból olyan, mintha egy PC-s játékot látnánk, a fejtörők ugyanolyan nehezek, mintha rögtön visszautaztunk volna 20-25 évet az időben, sőt mi több, még a grafikát sem butították le azért, hogy mindenen fusson, a noir hangulatot minden tekintetben kimagaslóan képes hozni a játék, az animációk pedig egyenesen zseniálisak lettek benne.

Ki kell emelnünk továbbá azt is, hogy a pixelvadászatból azért visszavehettek volna egy kicsit a készítők. Bár nagyobb táblagépen nem okoz problémát, de egy normál kijelzős telefonon gyakran vért izzadhatunk, míg megtalálunk mindent a kijelzőn, merthogy itt is minden helyszínt alaposan át kell kutatnunk ahhoz, hogy megszerezzük az összes tárgyat, azok kombinálásával vagy felhasználásával átlendüljünk az adott fejtörőn, majd megismerhessük a nagyszerű történettel.

Bear With Me: The Lost Robots játékteszt - 4. kép

Nem túlzás kijelenteni, hogy a Bear With Me: The Lost Robots az idei kalandjátékos felhozatalból eddig magasan a legjobb teljesítményt hozta mobilon. Minden téren PC-s színvonalat kapunk tőle, az pedig, hogy mindezt ráadásul totál ingyen, csak hab azon a bizonyos tortán. Kitűnő kedvcsináló, ha megismerkednénk a teljes sorozattal!

A Bear With Me: The Lost Robots elérhető itt: Google Play | iOS App Store
3 hozzászólás

Gólem

4 hónapja, 1 hete és 3 napja

Neki is állok.

válasz erre

Mendez

4 hónapja, 1 hete és 4 napja

Igényes, jól megcsinált játék.

válasz erre

Tommy

4 hónapja, 1 hete és 4 napja

Akkor nekem se kérdés hogy leszedjem. Jó teszt lett!

válasz erre