Call of Duty Mobile játékteszt

2019. október 08.
66.6881
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Bár percekig törtem a fejemet rajta, nem találtam olyan szófordulatot vagy mondatot ennek a cikknek az elejére, ami tökéletesen reprezentálja, hogy milyen nagy várakozás előzte meg a Call of Duty Mobile érkezését, és hogy mennyire örültünk neki, amikor október 1-jén végre felfedeztük a digitális boltok kínálatában. Talán felesleges is ezen bánkódnom, hiszen akik hozzám hasonlóan PC-n és konzolon egyaránt rajongtak a szériáért, azok ugyanazzal a lelkesedéssel várták ezt a pillanatot, ugyanazt érezték, mint én, magyarul tehát nem kell túlmagyaráznom a dolgot.
 


Mint ahogyan a Call of Duty Mobile sajátosságait sem, hiszen idén az egyik olyan nagyobb név lett a sorban, mely szemernyi csalódást sem okozott nekünk, és minden tekintetben beváltotta a hozzá fűzött reményeket. Bár ezzel most gyakorlatilag lelőttük a poént, a teszt konklúzióját, de legyünk őszinték: ki az, aki korábban aggódott ezért az Activision vagy a Tencent Games neve láttán?

Vélhetően senki, ami nem véletlen, és bár kezdetben valóban voltak fennakadások a játékkal, a szerverek nem bírták a terhelést, az első napon lehaltak, majd másnap reggelig kalapálták, bővítgették, mire elbírta az óriási áradatot. Azonban most már napok óta problémák nélkül, kisebb bugokkal élvezzük a játékot, el is érkezett hát az ideje, hogy bemutassuk azt a mi szemszögünkből.

Ez biztos fájt, a headshot kellemetlen élmény tud lenni.

Ez biztos fájt, a headshot kellemetlen élmény tud lenni.


A Call of Duty Mobile egyik legnagyobb húzóereje az a bődületes sikerben (egy hét sem kellett hozzá, és már 35 millióan töltötték le), hogy teljesen ingyen letölthető, és - bár vannak prémium opciók - az indítás után is ingyen hozzáférést ad gyakorlatilag minden tartalomhoz! (Hallod ezt Nintendo?) Márpedig tartalom az van bőven, és bár tény és való, hogy a Call of Duty Mobile szinte semmi újdonságot sem ad hozzá a franchise-hoz, de egyszerűen zseniálisan építkezik a sorozat korábbi epizódjainak sajátosságaiból.

Egy olyan "Best of" egyveleget kaptunk tőle mobilra, hogy az ismerős pályák, játékmódok, karakterek és megoldások láttán sokszor hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy nem a tévét vagy a monitort, hanem csak a telefonunkat bámuljuk. Erre rátesz egy lapáttal a grafikai minőség, ami egy erősebb telefonon maga lesz a mennyország.

A játék megjelenése kifejezetten csinosra sikeredett, és bár középkategóriás készülékeken sem lehet Low fölé rugdosni a grafikai beállításokat, azonban még így is egészen csinos élményeket kaptunk az ismert csatatereken. Tapasztalatunk szerint még a tavalyi iPhone készülékek is bőven High-ban visznek mindent és az extra megjelenítések is mind kipipálhatók.

One shot, one kill. A sniper elől nincs menekvés.

One shot, one kill. A sniper elől nincs menekvés.


Az idei iPhone szérián természetesen Very Highban és mindent maximumra húzva is brutálisan fluid a játék, ahogy a szintén kipróbált Asus ROG Phone II esetén is nyugodtan pipáljunk be mindent. Az Androidos mezőnyben a tavalyi telefonok közül High fölé nem sok megy, az idei Samsung Galaxy S szériával azonban nem lesz gond. Ezen felül az irányítás szintén nagyon sokat hozzátesz ahhoz, hogy a fenti élményt átélhessük.

A vezérlés ugyanis kiemelkedően könnyedre sikerült, egyszerűen élvezetes terelgetni a karaktereket, könnyű célozni, elsajátítani az alapokat, sőt mi több, nagyon sok kontrollert is támogat (a teszt írásának idején ez a lehetőség épp ki van kapcsolva, de hamarosan érkezik vissza) a végeredmény, ami egyenesen konzolos atmoszférát képes teremteni a csaták közben.

Hogy mi a helyzet a tartalommal? Mint fentebb már említettük, nem kellett csalódnunk, tényleg zseniális dolgokat hoztak össze a készítők, akik az utóbbi Call of Duty-játékok néhány ismert csatatereit gyúrták át a kis képernyőre, ennek köszönhetően sokan már az elején nosztalgikus élményeket kapnak, hovatovább ismerősként indulnak neki a csatáknak, jobban megerősítve bennünk a hitet abban, hogy ez bizony ingyenessége ellenére egy prémium kategóriás élmény lett.

A baloldali delikvens még nem sejti, hogy hiába bujkál, egy másodperce van csak hátra.

A baloldali delikvens még nem sejti, hogy hiába bujkál, egy másodperce van csak hátra.


Erre alapoz továbbá az összetett fejlődési rendszer, a folyamatosan feloldható extrák, legyen szó fegyverekről, azokra szerelhető kiegészítőkről, vagy éppen skillekről és perkekről - tényleg minden lesz itt. Bizony még változatos játékmódok is! A szokásos PvP alapú küzdelmeket ugyanis a legkülönfélébb, már korábbról ismert szabályrendszerekkel vértezték fel. Van egyszerű free for all és team deathmatch, de nem maradhatott ki a search and destroy, sőt a sniper battle sem.

A Call of Duty Mobile-t iPhone 11 Pro Max-on, Samsung Galaxy S10-en, Asus ROG Phone II-n és Asus Zenfone 5-ön is teszteltük, hogy teljes képet kapjunk a minőségről. A screenshotokat iPhone 11 Pro Max-on készítettük, Very High minőségben, minden grafikai boostot bekapcsolva.

Összességében egyébként az új iPhone-on futott a leggördülékenyebben a játék a legmagasabb beállítások mellett is, de az idei flagship Andriodok sem maradnak el teljesítményben.

Ami egy kicsit gyengécske lett a játékban, az talán a battle royale móka, mely önmagában nem rossz ugyan, de a PUBG Mobile helyenként még többet és jobbat kínál, noha ez nem jelenti azt, hogy a Call of Duty Mobile keretein belül nem lehetne élvezni ezt a mókát. Éppen ellenkezőleg - nagy kár viszont, hogy sok újdonságot azért nem kapunk tőle.

A zombik megérzik, mikor jöhetnek felzabálni. Így fest a Battle Royale.

A zombik megérzik, mikor jöhetnek felzabálni. Így fest a Battle Royale.


A játék azonban nem is ezért született, hogy bármit megreformáljon vagy újragondoljon, a készítők érezhetően biztosra mentek, csak azt és csak annyit tettek bele, amivel lenyűgözhetik a rajongókat: tehát kaptunk egy instant Call of Duty-élményt, méghozzá kiváló minőségben és óriási tartalommal.

Kár, hogy még sokadik szinten is gyakran sok a bot-szerűen viselkedő játékos - leginkább sajnos azok is -, ennek feltételezhetően teljesítménybeli okai vannak, amit idővel olyan szintre fejlesztenek, hogy szépen kikopjon a pályákról minden bot. Egyébként pedig úgy látjuk, hogy a közösség apránként alakul már, mi legalábbis sokkal jobban élvezzük mostanra a meccseket, mint a megjelenéskor.

Nem hiánypótló alkotás, de nagyon kellett már egy ilyen minőségi lövölde a piacra - a Call of Duty Mobile jelenleg az egyik legjobb mobilos cím, ami elérhető mindkét platformra.

A Call of Duty Mobile elérhető itt: Google Play | iOS App Store
12 hozzászólás

Bencus86

2 éve, 4 hónapja és 3 napja

Riddick írta:
Tegnap reportolt engem egy gyerek mert túl jó voltam ipad+bill+egér
Az mondjuk úgy elég zúzda.

válasz erre

Chico

2 éve, 4 hónapja és 3 napja

Amióta megjelent, képtelen vagyok letenni, a telefon lemerüléséig játszom minden éjjel. Nekem túl sok problémám nincs vele, a battle royale érezhetően "csak benne van", de a loadout rohadt jó lett.

Mostanában a negyvenedik szint környékén érzem, hogy már nem csak botok vannak, ami tök jó csak az a baj hogy rohadt béna, 25-ös szintűekkel rak egy csapatba, akik iszonyat bénák. Ha a haverommal toljuk közösen, akkor jók vagyunk de csak ha random csapatban vagyok akkor nagyon figyel arra hogy 50% körül legyen a nyerési esélyem csak.

válasz erre

Riddick

2 éve, 4 hónapja és 3 napja

Direktor írta:
A Battle Royale része valamivel csúnyább szerintem mint a csaták, pontosabban kicsit akad nálam. Másnál is így van ez?
Igen nálam is így van de csak a battle royale ilyen... amúgy minden pálya very high 60fps... sztem náluk a hiba nem nálunk

válasz erre

Riddick

2 éve, 4 hónapja és 3 napja

Tegnap reportolt engem egy gyerek mert túl jó voltam ipad+bill+egér

válasz erre

fonemaker

2 éve, 4 hónapja és 6 napja

Bejáratott név, ismert terepek, komoly háttér, nem erőszakos fizetős megoldások. Tök ingyen is nagyon el lehet lenni, nem véletlen hogy imádjuk!

válasz erre

Gólem

2 éve, 4 hónapja és 6 napja

Az év legütősebb mobiljátéka lett, ez nem is kérdéses. Óriási várakozás előzte meg, minden mobiljátékos rá volt kattanva, és ha pakolják bele a tartalmat, akkor ez így is marad.

válasz erre

Ronalddo

2 éve, 4 hónapja és 6 napja

Brutálisan jól sikerült játék! A botok remélem idővel kikopnak belőle.

válasz erre

Mendez

2 éve, 4 hónapja és 7 napja

Év játéka nálam. em bírom abbahagyni, már kifolyik a szemem.

válasz erre

marco

2 éve, 4 hónapja és 7 napja

Egy rohadt nagy probléma van vele. Függőséget okoz.

válasz erre

Direktor

2 éve, 4 hónapja és 7 napja

A Battle Royale része valamivel csúnyább szerintem mint a csaták, pontosabban kicsit akad nálam. Másnál is így van ez?

válasz erre

peter97

2 éve, 4 hónapja és 7 napja

Egyszerűen letehetetlen egyelőre. Imádom, rohadt jó lett!

válasz erre

SamsungFan

2 éve, 4 hónapja és 7 napja

Jelenleg szerintem a legjobb játék ami mobilra létezik! Megérte rá várni!

válasz erre