Carmageddon Crashers játékteszt

2017. augusztus 16.
41.8961
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
A Carmageddon sokak számára egy óriási és megismételhetetlen legenda. Aki nem ismerte annak idején, annak nagyon nehéz a mai kínálatban elmagyarázni - pláne egy GTA-sorozat mellett -, hogy mit jelentett számunkra annak idején ez a név. Ez volt ugyanis a játék, amelynek egyetlen pályájával vagy autójával napokig el tudtunk lenni véresebbnél-véresebb módon szétzúzva a járókelőket, és brutális roncsderbik során apró darabkákra szaggatni a többi járművet, akik szintén nem kíméltek minket.


Bár a legendás Carmageddon ma már mobilon is játszható, azért a klasszikus élmények mellett szívesen vettünk volna már valami friss dolgot is, amivel a Stainless Games srácai is tökéletesen tisztában voltak. Ennek fényében alkották meg a Carmageddon Crashers című mobiljátékot, amitől nagyjából azt vártuk, hogy ott folytatja, ahol annak idején a legenda befejezte, de sajnos csalódnunk kellett, méghozzá nem is kicsit.

Carmageddon Crashers játékteszt - 2. kép

A Carmageddon Crashers ugyanis nem tartogat nekünk nyitott pályákat, sőt szabad cirkálást sem, és bár alapesetben minden megvan benne - a zúzható járókelőktől kezdve az ütközésekig bezárólag -, az egészet annyira kötött és nyomi formában tálalták az alkotók, hogy az valami elképesztően cikire sikeredett. Merthogy a játék a manapság annyira népszerű, a legutóbbi Asphalt-epizód által is a középpontba állított élményt vonultatja fel, amelynek részeként mindössze abból áll minden egyes futam, hogy jókor és jó időben váltsunk kiválasztott autónkkal.

Az új Carmageddon mobiljáték lényege ugyanis az, hogy egy hangulatos kis aszfaltcsíkon felgyorsuljunk annyira, hogy a velünk szemben haladó ellenfélnél nagyobb sebességre tegyünk szert, ezáltal a frontális ütközéskor felül tudjunk kerekedni rajta. Ez ebben a formában talán még izgalmas is lenne, de nem az. A játékmenet ugyanis halálosan egyszerű, ezáltal az ütközésig folyamatosan a megfelelő váltásra kell törekednünk - ha egyet elrontunk, rendszerint már nem is érdemes továbbcsinálni -, miközben elcsaphatunk pár embert és elpuffanthatunk pár power upot, de nagyjából ez minden, amit csinálhatunk a pályákon.

Carmageddon Crashers játékteszt - 3. kép

Hogy ez mennyire gáz az eredeti Carmageddon ismeretében? Határozottan ki merem jelenteni, hogy nagyon! Az ok pedig nem más, minthogy se szabadság, se lehetőségek, ergo hiába tudjuk autónkat javítani, fejleszteni - páncélzatát, motorját vagy kormányozhatóságát javítani -, és hiába tették bele a készítők a szponzor-rendszert is, mindez csak felesleges giccsnek tekinthető, mert az alapok olyan egyszerűek, mint az egyszer egy. Sőt, talán még annál is jobban!

Oké, persze, ideig-óráig nagyon jól el lehet lenni a játékkal, de a jelentős tartalom ellenére is elég hamar rá lehet unni. Ez különösen egy bizonyos szint után lesz nagyon jellemző, amikor a gépi ellenfelek elkezdenek csalni, és egyre inkább azt érezzük majd, hogy nekünk bizony fizetnünk kellene azért, hogy itt valami történhessen, illetve komolyabb eredményt érjünk el, ami szintén nem a legszerencsésebb dolog.

Carmageddon Crashers játékteszt - 4. kép

A Carmageddon Crashers tehát nem egy rossz játék, de mi inkább érezzük ezt a legenda és a név sárba tiprásának, mint egy méltó Carmageddon mobiljátéknak. Kár érte, mert amúgy a hangulat, a jól ismert autók és a koncepció is rendben van, csak éppen a játékmenet és a játékélmény hagy maga után csipetnyi kívánnivalót. Legközelebb remélhetőleg a klasszikusok vonalát folytatják a készítők!

A Carmageddon Crashers elérhető itt: Google Play | iOS App Store
2 hozzászólás

peter97

1 éve, 10 hónapja

Megnéztem, nekem elsőre bejön, de ez a Carmageddon nem a megismert Carmageddon...

válasz erre

ferencziakos

1 éve, 10 hónapja

Kár érte. Vártam pedig.

válasz erre