Csak egy aktuális trend vagy igazán hasznos funkció a Sötét mód?

2020. július 05.
60.1821
Manapság hajlamosak ferde szemmel nézni az emberek azokra az applikációkra, melyek nem rendelkeznek Sötét móddal. Ennek az oka, hogy ez az opció manapság kifejezetten felkapott lett, éppen ezért nagyon nehéz eldönteni, hogy csak egy aktuális trendről beszélünk csupán, vagy valóban van tényleges haszna a gyakorlatban mindennek. Merthogy azt bizonyára mindenki elismeri: a sötét témák a legtöbb applikációnak nagyon jól állnak!


Ott a Messenger, a Viber, a Facebook vagy éppenséggel a Youtube, melyek sokkal vagányabban festenek ebben a formájukban, de összességében valóban csak ennyiről van szó? Szimplán jól néznek ki ezzel a funkcióval az applikációk? Az alábbiakban egy kicsit alaposabban is körbenéztünk a dolog háza táján, hogy átfogó képet adjunk arról, miért nem nevezhető csak egy sima divathullámnak ez az egész!

A Sötét mód nem friss találmány

Kezdjük azonban ezt az egészet egy kis történelemórával, és utazzunk vissza az időben néhány évtizedet, példának okáért a korai MS-DOS rendszerekig - noha természetesen sok mást is kiemelhetnénk a sorból. Nekünk azonban ez volt az első meghatározó élményünk - igen, sajnos ilyen öregek vagyunk - a virtuális és digitális lét felé vezető úton, és ha jól emlékszünk - márpedig jól emlékszünk -, akkor ezek a szisztémák semmiféle hófehér hátteret vagy egyéb színes dizájn nem kínáltak nekünk, a háttér, a fő szín a legtöbb esetben a fekete volt.

Csak egy aktuális trend vagy igazán hasznos funkció a Sötét mód? - 2. kép

Gyakorlatilag tehát kijelenthető, hogy a Sötét mód mindennek az alapja, noha ennek a korabeli CRT monitorok idejében inkább volt gyakorlati, mint trendi haszna, lévén ennél a technológiánál lényegében a fénysugárral világították meg a képernyő bizonyos pontjait - nagyon egyszerűen fogalmazva persze -, tehát a fekete alapszínt lehetett a legkönnyebben előállítani. Hogy ma, az okostelefonok korában milyen célt szolgál ez a sötétítési mánia?

Tovább bírja egy töltéssel a telefon

A leggyakrabban hangoztatott extra funkció a Sötét mód kapcsán az, hogy a telefon akkumulátora egyetlen töltéssel sokkal tovább bírja majd, azaz növekszik az üzemidő. Ez ebben a formában viszont csak részben igaz! Az ok, hogy kizárólag a LED-es technológiát használó képernyőknél érvényes a megállapítás, lévén itt az adott panel minden egyes pixeljét egy külön dióda világítja meg, azaz ha sötét a képernyő, akkor nincs, vagy csak csökkentett mértékban van szükség a megvilágításra.

Csak egy aktuális trend vagy igazán hasznos funkció a Sötét mód? - 3. kép

Nyilván ez sok esetben felesleges, de például egy Messengeren nagyon sok alapból a fehér felület, így ha azt sötét háttérrel használjuk, akkor az már természetesen tényleg észrevehető lehet az üzemidőn. A LED mellett egyébiránt kisebb mértékben ugyan, de az LCD panelek tekintetében is érezhető némi javulás ezen a téren, ha több helyen alkalmazzuk a Sötét módot, de igazán előbbinél van jelentősége. Számszerűsíteni sajnos nem tudjuk a dolgot - nem készültek még felmérések -, ha viszont minden applikációnkat sötétítjük, véleményünk szerint akár órákkal is kalkulálhatunk.

Nem süti ki a szemünket egy app tartós bámulása

Hozzánk hasonlóan biztosan sokan használják éjszaka, de legalábbis sötétben az okostelefonjukat. Ilyenkor a hófehér színek, pláne nagy felületen gyakorlatilag olyan hatást keltenek - nem véletlenül -, mintha egy zseblámpával belevilágítanánk a szemünkbe, és az sem igazán jelent jó megoldást, ha csökkentjük a fényerőt. A Sötét mód tehát ilyenkor is rendkívül előnyös lehet, kevésbé fárasztja a szemet, nem könnyezünk tőle és sokkal könnyebb olvasni is rajta, mintha teljesen fehér háttér venné körül a szövegeket.
3 hozzászólás

fonemaker

1 hónapja, 1 hete

Az egyik legnagyobb baromságnak tartom, semmi értelme. Számomra legalábbis.

válasz erre

Mendez

1 hónapja, 1 hete és 1 napja

Sosem használom. Ha valamiben van, az idegesít is, ha tudom, kikapcsolom.

válasz erre

SamsungFan

1 hónapja, 1 hete és 1 napja

Én semmi értelmét nem látom, soha nem is kapcsolom be.

válasz erre