Dupla kamera az okostelefonban, de vajon minek?

2018. május 27.
43.2551
Jelentős mértékben megnövekedett az elmúlt időszakban azoknak az okostelefonoknak a száma, melyek már dupla kamerával lettek ellátva. Sőt mi több, ma már nem is igazán számítanak azok a készülékek, melyek csak egy fényképezőgéppel vannak ellátva, és egyre több gyártó dolgozik ennél is több lencsével szerelt rendszerekkel.


Bár a mobiljátékokhoz nem fűződik szorosan, de mivel a Mobilgamer hasábjain rendre okostelefonokhoz és hardverekhez kapcsolódó dolgokról is írunk, ezért úgy döntöttünk, hogy mi is alaposabban megvizsgáljuk a témát.

Ennek az eredetménye lett az alábbi cikk, amiben leginkább annak jártunk utána, hogy egyáltalán mire is jó a kamera megduplázása? Sokan ugyanis örülnek neki, jól hangzik, egyesek szerint még jól is néz ki, azonban technológiai szempontból csak kevesen tudják, mi a funkciója. Lássuk!

Dupla kamera az okostelefonban, de vajon minek? - 2. kép

Szélesebb látószög


A legtöbb gyártó elsőként azért tett két kamerát telefonjára, hogy ezzel növelje a látószöget. Magyarul ez annyit jelent, hogy a főkamera mellé egy gyengébb vagy ugyanolyan képességű második lencse került, aminek nem 70, hanem mondjuk kétszer akkora a látószöge, ergo olyan dolgok is lefotózhatóvá válnak, melyek korábban még soha. Ezt egy kamerával nem lehetne kivitelezni, ezáltal a készülékünk olyan hatásfokkal rendelkezik majd, mint egy jobb akciókamera.

Javuló minőség

A látószög mellett a dupla kamera egyik fontos hozadéka még a minőségjavulás. Ehhez elengedhetetlen, hogy két ugyanolyan képességű szenzor kerüljön a készülék hátuljára, melyeket a gyártók a legkülönfélébb technológiákkal dolgoztatnak össze. Vannak például, akik az egyik kamerával minimális késleltetést alkalmazva örökítik meg ugyanazt a képet, és a kettőt összedolgozva adnak egy sokkal magasabb minőséget, míg mások az egyik szenzorral normál, a másikkal fekete-fehér fotót rögzítenek, amivel sokkal jobb fényviszonyokat lehet kicsikarni a képekből még rossz látási körülmények között is.

Jobb zoom

Hamar felismerték a gyártók, hogy a dupla kamerarendszerrel nemcsak a látószög és a képminőség, hanem a zoom is jelentős mértékben javítható. A második kamera fókusztávolságának megduplázásával - ami nem növeli a szenzor méretét - ugyanis olyan hatást érhetünk el, mintha kétszeres optikai zoom lenne beépítve a készülékbe.

Nyilván fontos ehhez, hogy a kiegészítő kamera szerényebb tudású legyen, tehát mindig valamit fel kell áldozni hozzá, de lényegében éppen ez a lényege az egésznek, hogy az egyik kiegészítse a másikat.

Dupla kamera az okostelefonban, de vajon minek? - 3. kép

Portré


Bár rengeteg szoftveres trükközés kell hozzá, a dupla kamerarendszerekkel ma már olyan profi képek is készíthetők, mint egy portréobjektívvel ellátott tükörreflexes fényképezőgéppel. Ezt úgy érték el a gyártók, hogy az egyik kamerával felismerik a fotózott arcát, és alaposan kiélesítik azt, a másikkal pedig rásegítenek a hatásra a háttér elmosásával, amiből mi csak annyit veszünk észre, hogy készült a kérdéses alanyról egy hihetetlenül aprólékos és látványos portré.

Kiterjesztett valóság

Hogy azért kicsit mégis kapcsolódjunk a mobiljátékok világához, a dupla kamerarendszer által a modern telefonok hihetetlenül pontos mélységérzékeléssel rendelkeznek. Ez normál esetben egy hasztalan extrának tűnik, azonban elengedhetetlen funkció a kiterjesztett valósághoz, tehát enélkül nem működhetne olyan profi módon egyetlen erre épülő játék sem, mint ahogyan azt az újabb alkotásoktól megszoktuk.
4 hozzászólás

Femobilos

1 éve, 22 napja

Köszönöm ezt a cikket. Nagyon jól sikerült képbe kerülnöm végre

válasz erre

zsenikém

1 éve, 24 napja

Rengeteget fejlődtek a mobilok ezen a téren is, de sosem fogják kiváltani a fényképezőgépet.

válasz erre

Chico

1 éve, 24 napja

AR egyelőre nem akar annyira terjedni sajnos, pedig tényleg nagyon jó lehetőségek vannak benne.

válasz erre

ferencziakos

1 éve, 24 napja

És lassan jönnek a tripla kamerák! Na az még a durva!

válasz erre