Egyre több a mobiljátékos a világon, és még csak most jön a java!

2019. január 27.
61.5511
Néhány éve még fura volt, ha valaki kijelentette magáról: mobiljátékos vagyok. A világ viszont változik, az új generációk esetén kis túlzással mostanság már gyakorlatilag egyfajta presztízs okostelefonon játszani. Ez köszönhető annak, hogy a jobb játékokhoz jó készülék kell, hovatovább egyre komolyabb az átfedés a konzolos szegmenssel, elég csak a Fortnite vagy a PUBG példáját felhozni.


A játékok mobilos verzióit egyrészt nagyobb kihívás ezen a platformon játszani, a fejlesztők pedig azért kedvelik egyre jobban, mert komolyabb pénzt is hoznak ezek a verziók a készítőknek.

Mobiljátékosnak lenni tehát ma már jó dolog, hovatovább egy friss kutatás bebizonyította, hogy jelenleg sokkal többen játszanak mobilokon, mint PC-n és konzolokon, ami azért jelent valamit, sőt mi több, a friss előrejelzések szerint a jövőben ennek a közegnek a száma folyamatos növekedésben marad.

Mindez annak ellenére is igaz, hogy az okostelefonos eladások globális viszonylatban visszaesőben vannak, de úgy tűnik, hogy a mobiljátékok népszerűsége ennek ellenére is emelkedik!

Egyre több a mobiljátékos a világon, és még csak most jön a java! - 2. kép

Csak az Egyesült Államokban közel 150 millió mobiljátékos él!

Az eMarketer csapata idén januárban készített egy átfogó elemzést az Egyesült Államok piacáról, amiből kiderült, hogy 2018-ban közel 143 millió mobiljátékost regisztráltak az USA területén, ez a szám pedig 2019 végére megközelítheti a 148 milliót. Sőt mi több, az elemzők úgy vélik, hogy a növekedés a későbbiekben sem áll majd meg, 2022-re ugyanis az USA mobilgamereinek száma már 157 millió fölé emelkedik.

Csak érdekességképpen, az elemzők adatai alapján a 2019 végére prognosztizált 148 millió mobiljátékosra az Egyesült Államokban mindössze 91 millió konzoljátékos juthat, vagyis közel kétszer annyian választják a mobiljukat (is) játékra, mint valamelyik konzolt. Ez persze a mobilpiac által termelt összegeken is megmutatkozik majd, lévén 2019 végére az emberekkel együtt a mobiljátékokból befolyó pénzösszegek is 12 százalékos növekedést produkálnak majd, 2020-ra pedig csak az USA területén 94 milliárd dolláros bevétel származhat a mobiljátékokból, ami elképesztő eredmény, ha összevetjük a nem játékos applikációk 29,7 milliárd dollárjával.

Egyre több a mobiljátékos a világon, és még csak most jön a java! - 3. kép

Egész Észak-Amerika területén 210 milliónál is több mobiljátékos él!

Bár egyelőre sajnos nincsenek pontos adataink arról, hogy hány mobiljátékos él Európában vagy az egész világon, ellenben az NPD Group jóvoltából - ők felelősek odaát az összes hardveres és szoftveres eladás nyomon követéséért - megtudtuk, hogy egész Észak-Amerikában, vagyis az Egyesült Államok és Kanada területén összesen 210,9 millió mobiljátékost számoltak meg, ami hihetetlenül magas, mintegy 5 százalékos emelkedés a tavalyi évhez mérten.

A végösszeg mellett az NPD elárulta, hogy az észak-amerikai régióban az okostelefont használók közel háromnegyede már aktív mobiljátékos, és míg a gyermekek (83%) inkább táblagépen játszanak, a felnőttek (93%) inkább az okostelefont preferálják. Érdekesség, hogy bár a tengerentúlon hódít az iOS, a gamerek többsége mégis az Androidra szavaz, ha okostelefonról van szó, ellenben a táblagépes játékosoknál az iOS a nyerő az iPad kimagasló fölénye miatt.

És ez csak növekedni fog!

Összességében nem meglepő a fenti adat, hiszen a mobil mindenki zsebében ott van, a játékok egyre jobbak és egyre profibbak. Manapság nem ritka a tripla-A kategóriás játék a platformon, ahogy a mobilok specifikációi pedig egyre impozánsabbak, a hardver minél erősebb, annál több lesz a minőségi játék.

Bár még odébb van, de a mobiljáték egyszer át fogja venni a vezetést a teljes játékpiacon, ekkor pedig mi, akik most is játszunk, már azokhoz a veteránokhoz tartozunk majd, mint azok akik most konzolon vagy PC-n játszanak, de valaha a NES vagy a Gameboy volt nekik A platform.
5 hozzászólás

peter97

6 hónapja, 1 hete

Óóóóó, már nem mi vagyunk a szűk kis réteg. Lassan áttérek másra, utálom a mainstream dolgokat.

válasz erre

SamsungFan

6 hónapja, 1 hete és 1 napja

Ezzel együtt remélem, szépen kihal az iap is a mobilokból, meg a teljes képernyős reklámok. Én fizetek azért, ami tetszik, csak ne kelljen ilyen baromságokkal foglalkoznom.

válasz erre

Gólem

6 hónapja, 1 hete és 2 napja

De kíváncsi lennék világméretben is erre az eredményre. Szerintem bőven milliárd fölött járnánk.

válasz erre

Femobilos

6 hónapja, 1 hete és 2 napja

Nem hittem volna, hogy ennyien vagyunk akik szeretnek mobilon játszani!

válasz erre

Mendez

6 hónapja, 1 hete és 2 napja

Egy ideje én is szinte csak mobilon játszom. Mindig nálam van a telefon, ha este komolyabban akarok belemenni egy MMO-ba vagy ilyesmi akkor meg tablet vagy tévé.

válasz erre