Egyre többen halnak meg világszerte az utakon az okostelefonok miatt

2018. augusztus 05.
40.0431
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Lassan már nem telik el úgy hét, hogy ne kerülne bele a híradásokba egy olyan baleset, ami közvetetten vagy közvetlenül az okostelefonok számlájára írható fel. Bár korábban a hagyományos mobilok is veszélyesek voltak, de az okostelefonok még jobban képesek elvonni az emberek figyelmét a közösségi oldalakkal, a bárhol elérhető internettel vagy éppen a mobiljátékokkal, éppen ezért mind a sofőrök, mind a gyalogosok részéről potenciális veszélyforrás - kiemelnénk azonban, hogy csak felelőtlen és kulturálatlan használat esetén!


Mivel a napokban beleakadtunk egy érdekes amerikai kutatásba, mely némi statisztikával is bebizonyítja, hogy az okostelefonok elterjedése párhuzamba állítható a közúti balesetek számának növekedésével, úgy döntöttünk, hogy a fontosabb és a vonatkozó részek átvételével összedobunk nektek egy kapcsolódó cikket. A téma ugyanis nagyon aktuális, és a jövőben az is marad, de remélhetőleg nem negatív értelemben.

Egyre többen halnak meg világszerte az utakon az okostelefonok miatt - 2. kép

Az okostelefonok terjedésével ismét nőtt a közúti balesetek száma

A US Governors Highway Safety Association még tavaly publikált egy érdekes és egyben saját kutatási anyagot arról, hogy bár az elmúlt évtizedekben a különféle biztonsági berendezéseknek és intézkedéseknek köszönhetően folyamatosan csökkent az Egyesült Államokban a közúti balesetek száma, 2016-tól azonban újra növekedés mutatkozott. Két évvel ezelőtt ugyanis összesen mintegy 6 ezer gyalogos vesztette életét az utakon, ami az elmúlt 20 évben rekordnak tekinthető. Hogy mi ennek a növekedésnek az oka?

Nyilván nem lehetne egyetlen dolgot kiemelni a sok közül, ellenben a kutatási anyagból kiderül, hogy az áldozatok jelentős része okostelefont használt a baleset bekövetkezésekor, vagyis ennek a számlájára (is) írható közvetlen vagy közvetett formában. Sokan csak legyintenek erre, de a szakemberek kiemelték, hogy nem találtak más összefüggést azzal kapcsolatban, hogy miért növekedett Amerikában váratlanul 14,4 százalékkal a közúti balesetek száma, hiszen az emberek csak 2,2 százalékkal vezetnek le több mérföldet, mint korábban, és bár a gyorshajtások, valamint az ittas vezetések száma szintén nőtt, de nem olyan jelentős mértékben, hogy ez megmagyarázná a halálos közúti balesetek növekvő mértékét.

Egyre többen halnak meg világszerte az utakon az okostelefonok miatt - 3. kép

Másként telefonozunk, mint régen

A kutatók szerint a háttérben tehát az okostelefonok elterjedése áll, amit alátámaszt, hogy 2014-hez mérten 2016-ra 75 százalékról 81 százalékra nőtt a telefonhasználók száma Amerikában, de a növekedés mellett a készülékek felhasználási módja is változott. Míg régen sokat telefonáltunk és néha maximum SMS-t küldtünk, addig manapság folyamatosan bámulnunk kell a képernyőt a Facebook, a Twitter vagy éppen az Instagram miatt, amit rengetegen vezetés közben sem hanyagolnak. Ez pedig bizony potenciális veszélyforrás, hiszen a képernyőre pillantani egészen más, mint másodpercekig nézni a kijelzőt, elmerülve valamilyen tartalomban.

Bár az NHTSA adatbázisa szerint 2015-ben az amerikai közúti halálesetek közül csak 448 volt bizonyítottan a telefonok számlájára írható - ami csupán 1,4 százaléka az összes esetnek -, azonban Jennifer Smith, a kutatás vezetője szerint legalább háromszor ennyi a tényleges mérték. Ezt szerinte számtalan dolog bizonyítja, elegendő csak megnézni a sok megmagyarázhatatlan balesetet - amikor teljesen egyenes, jól belátható úton ütnek el kerékpárosokat -, vagy azt, hogy indokolatlanul megnövekedett a motorosok és a gyalogosok elhalálozási rátája az elmúlt pár évben.

Egyre többen halnak meg világszerte az utakon az okostelefonok miatt - 4. kép

Persze nem csak a sofőrök a hibásak

Bár a kutatás nem emelte ki, mi mégis kötelességünknek érezzük megtenni, hogy bár a magyar jogszabályok is a legtöbbször az autóst büntetik egy közúti balesetben - sokszor sajnos körülményektől függetlenül -, azért nem véletlenül halljuk egyre többször az "okostelefon zombik" kifejezést. Ez egy létező jelenség szerte a világban, így itthon is gyakran találkozhatunk vele, amikor gyalogosok nem ritkán csoportban képesek a telefonjuk képernyőjére tapadva haladni úgy, hogy semmit sem látnak a világból, így akár azt sem, hogy lelépnek az úttestről, éppen egy gyorsan haladó autó elé.

A jelenség sajnos nem tűnik kordában tarthatónak, így egyre több helyen inkább a közlekedésrendészet próbál fellépni a jelenséggel szemben. Augsburgban - ez egy aprócska bajor város - például elsőként helyeztek el zöld és piros fényeket a gyalogátkelők előtt, hogy a zombik is láthassák őket, de a holland Bodegravenben is rendszeresítettek tavaly februárban egy hasonló eszközt. Mindez nyilván csak látszatintézkedés, egyelőre pedig nagyon úgy tűnik, hogy a megfelelő okostelefonos kultúra kifejlődése nélkül aligha lehet megoldást találni, hiszen sem a büntetések, sem a halálesetek nem tántorítják el az embereket attól, hogy a volán mögött ülve vagy a járdán sétálva elővegyék készülékeiket.
5 hozzászólás

ferencziakos

6 éve, 2 hónapja és 7 napja

Szomorú tény ez nagyon. Nem értem, hogy lehetnek ennyire hülyék egyesek...

válasz erre

Direktor

6 éve, 2 hónapja és 8 napja

Korrekt cikk. Legtöbben csak az autós problémáról beszélnek, de egyre gyakoraibb a motoron, biciklin is ami nonszensz. A gyalogos zombikról meg tényleg, nem is beszélve. szomorú smiley

válasz erre

fonemaker

6 éve, 2 hónapja és 8 napja

"a zombik is láthassák őket" röhögő smiley röhögő smiley röhögő smiley

Na igen, sokszor tényleg azok.

válasz erre

Femobilos

6 éve, 2 hónapja és 8 napja

Nagyon dühös vagyok amikor mobilozó embereket látok az autókban! wtf smiley

válasz erre

Mendez

6 éve, 2 hónapja és 9 napja

De sok embernek el kéne ezt juttatni! Osztom!

válasz erre