Eszik vagy isszák az NFC-t mobilon? Most megtudhatod, hogy mire jó!

2017. július 09.
80.8981
Advertisement
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Ma már a legtöbb okostelefon rendelkezik NFC-kapcsolattal, azonban ezt az emberek többsége vagy nem tudja, vagy ha éppen tudja is, akkor fogalma sincs arról, hogy ez mire jó. Bár mobiljátékokhoz közvetlenül nem kapcsolódik, de mivel általánosságban főként cikkeink során gyakran érintünk technikai témákat is, ezért úgy gondoltuk, hogy összefoglaljuk mindazt, amit az NFC-ről legalább alapszinten tudni kell.


Merthogy az NFC egy nagyszerű újdonság, amiről érdemes már itt az elején kiemelni, hogy messze nem is olyan új, hiszen például az úgynevezett érintős bankkártyákkal tört be mindennapjainkba, de minden chippel működő, érintéssel adatot közlő kártyában és egyebekben megtalálható volt korábban. Kedveltté váltak, mert olcsók, energiatakarékosak és nagyon sok lehetőség van bennük, így nem véletlen, hogy egyre fontosabb szerepet kapnak mobilokon is.

Eszik vagy isszák az NFC-t mobilon? Most megtudhatod, hogy mire jó! - 2. kép

Mi az az NFC?

Az NFC egy mozaikszó, a Near Field Communication rövidítése, amit a legjobban talán a rövidtávú kommunikációként lehetne lefordítani, ami egyfajta szabványként leginkább a Bluetooth-hoz hasonlítható, hiszen nem kell hozzá internet, sőt jelentősebb energiaforrás sem ahhoz, hogy működőképes legyen. Az NFC-képes chipeket elegendő csak szimplán közel tartani egymáshoz ahhoz, hogy kommunikálni tudjanak egymással, ezáltal adatcserére, feladatok végrehajtására, azonosításra és egy sor más dologra is használhatók.

Az NFC az utóbbi néhány évben a legtöbb okostelefonban helyet kapott, rendszerint a hátlap felső sarkán helyezik el a gyártók, vagyis használatkor a készüléknek ezt a részét kell közel tartani a másik chiphez, legyen az akár egy kártyaleolvasóban, akár telefonban. A legtöbben általában fizetésre használják, de az NFC-ben egy sor más lehetőség is van. Nézzünk most három egészen általánosat ebből!

Eszik vagy isszák az NFC-t mobilon? Most megtudhatod, hogy mire jó! - 3. kép

Az NFC 3 praktikus felhasználási módja

1. Bluetooth helyett

Az NFC egészen hasonló elven működik, mint a Bluetooth, ezt már fentebb kijelentettük, azonban sokkal egyszerűbb nála. A Bluetooth jellemzően egy körülményes technológia, ezáltal az eszközök párosítása - legalábbis újak esetén - nagyon macerás lehet az engedélyezéssel, az aktiválással és más egyébbel. Az NFC azonban ezt hihetetlen mértékben leegyszerűsíti, hiszen ha olyan kiegészítőt vettünk, ami ezt felismeri, akkor egyetlen érintés elég ahhoz, hogy a két eszköz közötti kapcsolat létrejöjjön, méghozzá automatikusan. Ha ilyen eszközökre vágysz, a Bluetooth-jel mellett keresd a nagy N-betűvel ellátottakat, és biztos, hogy így is használhatod őket.

2. Mobilcserénél nagyon hasznos

Az NFC rendkívül hasznos segítségünk lehet abban az esetben, ha mobilcserére ragadtattuk el magunkat. Ilyenkor ugyebár az adatok és egyebek költöztetése nagyon macerás tud lenni, azonban az NFC Tap&Go funkciója hihetetlenül leegyszerűsíti a dolgot. Konkrétan annyi a teendőnk, hogy bekapcsoljuk mindkét készüléket, aktiváljuk az NFC-t, összeérintjük egymással őket a megfelelő helyen, és a régi telefonunkról minden azonnal átvándorol az újra. Jelszavak, telefonszámok, adatok, mintha nem is vettünk volna új készüléket!

3. Egyszerűsítsd le az életed

Az NFC-nek van egy kevesek által ismert funkciója is, amihez lehet vásárolni vékony matricákat, amelyeket különféle áramkörökkel láttak el, ergo bármit felcímkézhetünk velük, ha szeretnénk azt, hogy az NFC-vel felismertethető legyen, vagy valami parancsot hajtson végre. Csak néhány példát mondanánk: az autóban csak odaérintjük a matricához a telefont, és máris megszólal a kedvenc zenénk a rádióból, vagy a dohányzó asztalra ragasztott matricán eltárolhatjuk a WiFi jelszót, így ha vendégek érkeznek, csak odateszik a telefont, és máris csatlakozhatnak az internetre.

+1. Miért nem működik az iPhone-ban?

Az iPhone 6 óta az Apple telefonjaiban is megtalálható az NFC chip és a közhiedelemmel ellentétben működik is. Azonban a gyártó nagyon kevés alkalmazásnak engedi használni azt, jellemzően az Apple Pay számára van engedélyezve a működtetése.

Az iOS 11 esetében felütötték fejüket a pletykák hogy más alkalmazások is használhatják majd - erre valóban sok jel utal, azonban egyelőre nincs megerősítve ez a feltételezés és ha igaz is, valószínűleg nagyon korlátozottak lesznek a lehetőségek.

Az iPhone-ok a biztonság miatt nem engedik egyébként az NFC használatát széleskörűen.
4 hozzászólás

zsenikém

7 éve, 3 hónapja és 17 napja

Szuper hasznos cikk ismét! mosolygó smiley

válasz erre

Mendez

7 éve, 3 hónapja és 17 napja

Nagyszerű kis cikk megint. Bár én ismerem mire jó az NFC de a környezetemben szinte senki! meglepett smiley Na most már ők is tudják. röhögő smiley

válasz erre

peter97

7 éve, 3 hónapja és 18 napja

iPhone-nál nem is tudtam hogy van NFC! meglepett smiley

válasz erre

SamsungFan

7 éve, 3 hónapja és 18 napja

Ismét egy - sokak számára - hiánypótló cikk! Köszönet érte! mosolygó smiley

válasz erre