Extrém hideg? Vigyázz, a mobilodat is megviseli!

2018. március 04.
43.8951
Advertisement
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Bár tél van, és ilyenkor teljesen normális, hogy odakint repkednek a mínuszok, de azért így is egy olyan hét van mögöttünk, amit a szibériai hideg miatt nem kívánunk vissza. Az elmúlt napokban éppen emiatt bizonyára sokatok találkozott a problémával, hogy a modern okostelefonok milyen nehezen viselik a nagy hideget.


Fagyogatások, lassulások, gyorsabb merülés és még ki tudja milyen anomáliák nem jelentkeztek néhányatoknál, éppen ezért úgy gondoltuk, hogy itt az ideje összegyűjteni mindent, amit tudni kell az okostelefonok téli használatáról.

Merthogy a modern elektronikai eszközök jelentős többségét nem arra tervezték, hogy a nagy mínuszokban is kitartsanak mellettünk, hiszen ezek a telefonok, pláne az aksijuk szobahőmérsékleten érzi jól magát igazán, ergo nagyjából 10 és 30 Celsius fok között működnek optimálisan. Persze ez nem jelenti azt, hogy a mínuszokban kidobhatjuk a készüléket, de azért nem árt egy kicsit jobban odafigyelni rá.

Extrém hideg? Vigyázz, a mobilodat is megviseli! - 2. kép

Miért nem tesz jót a nagy hideg a telefonnak?

Nem is annyira telefonunkat, mint inkább akkumulátorunkat hajlamos kikészíteni a nagy hideg, aminek az oka az imént említett szobahőmérsékletre való optimalizálás. A lítiumion akkumulátorokban ugyanis vegyi energia formájában tárolódik az elektromosság, ergo használat során különféle kémiai reakciók, kisülések történnek, melyek a nagy hidegben egyszerűen lelassulnak. Ez pedig az aksi kapacitásának gyakran drasztikus csökkenéséhez vezethet, sőt mi több, ha túl nagy a hideg, mindez el is lehetetlenül, ergo a telep képtelenné válik biztosítani a telefonunk működéséhez szükséges energiát, vagyis a készülék egyszerűen kikapcsol.

Az akkumulátor mellett azonban a kijelzőre is rossz hatással van a hideg. Ezen a téren az LCD panelek sokkal érzékenyebbek a folyadékkristály miatt, de az OLED kijelzők diódái is komolyabban belassulhatnak, a reakcióidő csökkenésével pedig a kijelző lassabban reagál, akadozik és így tovább.

Óvjuk a telefont a hidegtől!

Ha tehát odakint repkednek a mínuszok, a legjobb amit tehetünk, ha a készüléket megpróbáljuk megóvni a nagy hideg közvetlen érintésétől. Magyarul inkább tartsuk a jó meleg zsebben, és ne szedjük elő a buszra várva egy kis mobiljáték kedvéért, bármennyire is kecsegtető lenne. Nyilván a nagy mínuszokban elkerülhetetlen, hogy kisebb mértékben lehűljön a telefonunk, de a zsebünkben tartva elkerülhetjük, hogy 0 fok alatti kritikus hőmérsékletek érjék. Jó ötlet lehet ilyen esetekre vastagabb tokot vásárolni, ami minden oldalról zár és egy kicsit kellemesebb környezetet biztosít a telefonnak. Sőt mi több, ma már vannak olyan tokok is, melyek direkt ilyen esetekre extra hőszigeteléssel lettek ellátva, illetve akár még tölteni is képesek a készüléket.

Extrém hideg? Vigyázz, a mobilodat is megviseli! - 3. kép

Két dolog, amire nagyon figyeljünk oda!

A nagy mínuszokban fontos, hogy betartsunk két nagyon fontos szabályt a saját és a telefonunk védelmében egyaránt!

Az első, hogy a hidegről behozott, ergo nagyon lehűlt telefont soha ne tegyük töltőre, mert ilyen esetben visszafordíthatatlan károsodást szerezhet az akkumulátor. Várjunk vele legalább egy vagy két órát, amíg a készülék a lakásban felmelegszik, felenged, majd ekkor dugjuk rá hálózatra.

A másik probléma lehet a télies időben a páralecsapódás. A hidegről hirtelen nagy melegre vitt telefonokban könnyedén pára csapódhat ki, ezáltal a nedvesség eljuthat olyan hardverekhez, melyeket a nedvesség súlyosan károsíthat. Ez a vízálló telefonok esetében ma már nem olyan nagy probléma, ellenben ha védelem nélküli készülékünk van, abban egy kis pára akár visszafordíthatatlan kárt is tehet!
6 hozzászólás

Chico

6 éve, 7 hónapja és 1 napja

Tél elején de jól jött volna ez a cikk, nekem volt egy hidegből hazaérve töltés para. Meghülyült a telefonom, napokig nem ment, szerintem nem tudta bemérni hogy mégis mekkora töltöttség van az akksiban.

válasz erre

ferencziakos

6 éve, 7 hónapja és 2 napja

Amilyen idők mostanában jártak, inkább elő sem vettem az utcán a telefonom, pont a fentiek miatt.

válasz erre

peter97

6 éve, 7 hónapja és 3 napja

Nagyon hideg utáni töltés problémájáról még nem is hallottam! meglepett smiley

válasz erre

fonemaker

6 éve, 7 hónapja és 3 napja

Ma is tanultam valamit! mosolygó smiley Imádom hogy érthetően leírjátok a sok zagyvaságot! röhögő smiley

válasz erre

ÁdámC-Ops

6 éve, 7 hónapja és 3 napja

Király és hasznos összefoglalómosolygó smiley

válasz erre

Mendez

6 éve, 7 hónapja és 3 napja

Nagyszerű cikk, köszönjük!

válasz erre