Ezek a legalulértékeltebb mobiljátékos műfajok szerintünk!

2021. szeptember 19.
103.4491
Advertisement
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Rengeteg videojátékos műfajt különböztetünk meg, és ami igazán izgalmas, hogy az idő múlásával újabb zsánerek jelennek meg a piacon. Mégis vannak olyan kategóriák, melyek annak ellenére, hogy mennyire fantasztikusak, mégis a játékfejlesztők nem alkotnak ezekben, hiába óriási bennük a potenciál. Most összeszedtük a szerintünk legalulértékeltebb mobiljátékos zsánereket, tartsatok velünk!


Blöffölés / szociális dedukció

A blöffölés és a szociális dedukció valamilyen szinten egy kategóriába sorolható, még ha nem is ugyanaz a kettő. Talán az Among Us a legékesebb példája a szociális dedukciós műfajnak: van egy űrhajó, rajta az űrkadétok, azonban meglapul közöttünk a gyilkos. De vajon ki lehet ő? Ezt kell deduktálnunk, miközben társaink előtt lepleznünk kell kilétünket.

Ezek a legalulértékeltebb mobiljátékos műfajok szerintünk! - 2. kép

Annyira izgalmas és annyira friss ez a szociális dedukciós megközelítés, hogy nagyon reméljük, hogy az elkövetkezendő években a fejlesztők egyre több potenciált látnak majd ebben, főleg az Among Us sikere után. Az Innersloth játéka ugyanis bebizonyította, hogy a haveroknak való hazudozás játékos keretek között tud ártalmatlan és izgalmas lenni.

Pakliépítés

A pakliépítés játékmechanizmus szörnyen régi gyökerekkel rendelkezik, és nem véletlen, hogy a mai napig számos cím használja ezt a fincsi műfajt. A lényege az, hogy a játékos szépen lassan kialakítja a pakliját a különböző kártyákból, melyekből utána húzhat. Ha ütősen állítottuk össze a paklit, akkor elég sanszos, hogy nem lesz ellenfelünk a csatatéren.

Ezek a legalulértékeltebb mobiljátékos műfajok szerintünk! - 3. kép

És ami a legjobb az egészben, hogy a pakliépítést, mint olyat, ma már tulajdonképpen nagyobb műfajok részeként használják a mobiljátékok. Például vannak RPG-k, melyeknek egy kisebb aspektusa, hogy történetesen paklit kell benne építeni, illetve olyan fura hibridek is vannak, amikor roguelike szoftverek hasznosítják ezt. Izgi!

Szerencsepróba

Az úgynevezett "push your luck" játékmechanizmus nem véletlen annyira népszerű, amennyire. Elég csak rátekinteni, hogy a hazárdírozás, a szerencsejáték mennyire egy hódító jelenség, és mi azzal az elvvel élnénk, hogy inkább éljük ki a szerencsepróbás hajlamunkat egy ártalmatlan játékban, mint hogy esetleg ugyanezt valamiféle valódi pénzes szerencsejáték során tegyük.

Ezek a legalulértékeltebb mobiljátékos műfajok szerintünk! - 4. kép

Nagyon egyértelmű, hogy miért ennyire vonzó ez a műfaj: elképesztő eufóriát adhat az, amikor kifizetődik a szerencsepróbánk, és kialakít a játékosban egyfajta addiktív érzést. Ha ez nem öncélú, és tényleg egy szórakoztató közegben van ez az egész (magyarán itt nem a kaszinójátékokra gondolunk), akkor szörnyen értékes tud lenni eme műfaj.

Vizuális novella

A vizuális novellákkal kapcsolatosan sokakban van egy olyan képzettársítás, hogy ezek többnyire olyan keletről érkező játékok, melyben nagy szerepet játszik a romantikus felütés, és ez kapásból elriaszt sokakat. Az igazság nem is állhatna ettől távolabb, merthogy itt még távolról sem merül ki, hogy mit tud a szóban forgó zsáner.

Ezek a legalulértékeltebb mobiljátékos műfajok szerintünk! - 5. kép

Tény, sok romantikus történet használja alapvetéséül a vizuális novella közegét, ugyanakkor nagyjából a jéghegy csúcsát kapargatjuk ezzel. Rengeteg horrortörténet, komoly dráma, vígjátékos sztori nyúl ehhez a műfajhoz, és bár tény, hogy talán nem annyira interaktív, mint bármely más műfaj, de borzasztóan különleges módon lehet ezáltal sztorit mesélni.

Metroidvania

A metroidvania zsánerben megfogant alkotások értelemszerűen a legendás Metroid-szériából erednek. Ez volt az a franchise, ami anno először bevezette a következőt: adott egy hatalmas, összefüggő térkép, amit a játékos már az elejétől kezdve bejárhat, azonban bizonyos területekhez kell valami, hogy át tudjunk furakodni, illetve elég erőssé kell válnunk, hogy átjussunk az ott strázsáló ellenlábasokon.

Ezek a legalulértékeltebb mobiljátékos műfajok szerintünk! - 6. kép

Valahogy nemcsak a mobiljátékos, de még a sima videojátékos műfajban is igencsak ritka tüneménynek számít, hogy a fejlesztők alkossanak ebben a műfajban, holott egyébként egy elképesztően sokszínű és izgalmas koncepcióról van szó. Szeretnénk látni, hogy egyre többen hasznosítják, tekintve hogy óriási potenciál leledzik benne!
3 hozzászólás

peter97

2 éve, 8 hónapja és 24 napja

Ma is tanultam valamit. mosolygó smiley Köszi!

válasz erre

Ronalddo

2 éve, 8 hónapja és 25 napja

Egy csomót nem is ismerek. röhögő smiley

válasz erre

fonemaker

2 éve, 8 hónapja és 25 napja

Metroidvania az egyetlen aminek tényleg van értelme ezekből. röhögő smiley

válasz erre