Ezek a leggyakoribb kártevők, melyek megtámadhatják okostelefonjainkat

2018. június 23.
46.6301
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy az okostelefonok annyira az életünk részeivé váltak, hogy ma már megállna az élet, ha nem lennének. Manapság ugyanis már nemcsak telefonálásra, hanem fotózásra, fizetésre, adattárolásra és számtalan egyéb dologra használjuk őket, amit természetesen a kiberbűnözők is felfedeztek, és egy óriási üzletágat építettek fel a mobilos kártevőkre.


Jól mutatja mindezt, hogy a Kaspersky Lab csak tavaly közel 43 millió (!) kártékony programot talált, melyeket direkt okostelefonkra és táblagépekre készítettek, de sok közülük annyira általános, hogy rengetegen vagy azonnal bedőlnek nekik, vagy észre sem veszik, hogy egyszerre akár több kártékony programot is hordoznak eszközeiken. Hogy melyek a leggyakoribb kártevők? Ennek jártunk utána az alábbiakban - kizárólag a leggyakoribb típusokra koncentrálva!

Ezek a leggyakoribb kártevők, melyek megtámadhatják okostelefonjainkat - 2. kép

Reklámprogramok

Túlzás nélkül a leggyakoribb vírusterjesztő megoldás okostelefonon a reklámprogram, amit sokan kattintható hirdetések formájában ismernek. Ezek ránézésre sokszor ártalmatlanok, de amint kattintás után nem jön be valós tartalom, csak akkor döbbenünk rá arra, hogy baj van, hiszen így telefonunk erőforrásait, adatait és egyebeit máris átadtuk egy külső félnek.

A fertőzött készülék ezáltal rendkívül belassul, eltűnnek róla adatok, de az akkumulátor gyors merülése is jelentkezhet tünetként. Ezek a legveszélyesebb altípus, némileg szerencsésebb, illetve felismerhetőbb viszont az a változat, aminek részeként átirányítanak minket egy oldalra, ahonnan letöltés útján férhetünk hozzá egy vírushoz.

Trójai kattintók

A trójai kattintók szintén egy nagyon veszélyes kártevő-típus mobilokon, hiszen a céljuk az, hogy komplett fiókokat lopjanak el, amihez gyakran aljas módszereket vetnek be, és igencsak komoly pénzekbe kerülhetnek nekünk utólag. A legtöbbször kétes honlapokon, linkek formájában találkozhatunk velük, de máshonnan is jöhet a link, a kattintással pedig hozzáférést adunk ahhoz, hogy felírassák fiókunkat egy pénzdíjas szolgáltatásra, a tőlünk levont összeg pedig természetesen a bűnözők számláján íródik majd jóvá.

Ennek egy alternatívája, amikor az egész nem interneten keresztül történik, hanem SMS malware formájában. Ilyenkor elég csak megadni egy jogosultságot például egy telepítendő appnak ahhoz, hogy a háttérben minden automatikus legyen. Öröm az ürömben, hogy az ilyen szolgáltatásokról könnyű leiratkozni, de rendszerint egy kisebb összeg mindig megbánja.

Ezek a leggyakoribb kártevők, melyek megtámadhatják okostelefonjainkat - 3. kép

Az SMS-áradat vagy a DDoS

A kártevők nemcsak kifelé vihetnek dolgokat a telefonunkról, hanem hozhatnak is, például SMS-áradat vagy DDoS révén. Ettől kell a telefonhasználók többségének a legkevésbé félniük, hiszen rendszerint kizárólag célzottan indulnak útnak, a cél pedig általában egy felhasználó megfélemlítése, telefonhasználatának ellehetetlenítése - esetleg tönkretétele -, de vannak olyan típusú kártevők is, melyek a mi készülékünkről indítanak rosszindulatú üzeneteket a mi kontónkra.

A DDoS és az SMS-áradat érdekessége, hogy egyszerre akár több ezer telefont is érinthet, hiszen ezek erőforrása szükséges ahhoz, hogy megtámadják és lassítsák egy adott fél vagy csoport készülékét, illetve készülékeit. Egyszerű kártevővel minket is bevonhatnak ebbe a cselekménybe, ami nemcsak lassíthatja eszközünket, de SMS esetén akár költségebe is verhet minket.

Mi a megoldás?

Bár akadnak más típusú, esetenként az egész készüléket hazavágó kártevők is, mégis a fentiek a leggyakoribbak manapság, azonban ha körültekintően járunk el programok telepítésekor és internetezéskor, nem lehet nagy baj. Hadd adjunk ehhez néhány tanácsot:

Soha ne telepítsünk applikációt ismeretlen forrásból!
Mindig legyen készülékünkön a legújabb biztonsági frissítés!
Használjunk valamilyen mobilos vírusirtót!
Egy app telepítésekor mindig alaposan nézzük át, hogy milyen engedélyeket adunk egy alkalmazásnak!
5 hozzászólás

Bencus86

2 éve, 1 hónapja és 7 napja

Az a baj hogy sokszor az engedély megadása nélkül nem is indul el az app. Mondjuk iOS-en ez sokkal jobban van menedzselve, de Androidon valós veszély hogy olyanra kér engedélyt ami ésszerű és ezért megadod neki.

Például fotónézegető app kéri hogy benézhessen a fotóidba - ésszerű, megadod neki. Csak aztán onnan elkezdni szépen kiszipkázni az összes képedet, annak minden adatát, stb és felküldi magának.

Ez csak egyszerű eset, de ugyanígy van mással is, ne menjünk messzebbre pl password menedzser... És akkor már kész is a bukta.

válasz erre

ferencziakos

2 éve, 1 hónapja és 9 napja

A reklámokkal az a baj hogy a legtöbb valami extrát ígér érte, ha valaki nézi vagy kattint. Nem gondolná az ember hogy kártékony kód van mögötte.

válasz erre

Mendez

2 éve, 1 hónapja és 9 napja

Na ezt megosztom néhány ismerősömmel. Rájuk fér.

válasz erre

fonemaker

2 éve, 1 hónapja és 9 napja

Ezért kell mindig a hivatalos storeokból tölteni.

válasz erre

Femobilos

2 éve, 1 hónapja és 9 napja

Nagyon köszönjük a cikket!

válasz erre