Ezek lehetnek az Android Q legnagyobb újdonságai

2019. február 10.
59.1811
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Bár beletelhet még néhány hónapba, míg a Google hivatalosan is beszélni kezdjen az Android operációs rendszer következő generációjáról, azonban néhány dolog már most kiderült, a bizonyos helyeken Android 10, máshol Android Q név alatt emlegetett szisztémáról. Hangsúlyoznánk, hogy bár az alábbiak többsége kiszivárgott részlet, azonban többségük inkább hipotézis jellegű, így korántsem biztos, hogy a közkedvelt mobilos szisztéma következő generációja ezeket az újításokat pontosan ebben a formában felvonultatja majd.


Az alábbi részletek az Android Q kiszivárgott forráskódjára alapozva íródtak, vagyis a pletykánál egy kicsivel azért megbízhatóbb részletekről beszélhetünk, melyek összeválogatása kapcsán a lényegesebb, mondhatni "forradalmi" újdonságokat állítottuk a fókuszba. Lássuk tehát a rövid listát, amit majd a májusi I/O fejlesztői konferencia után természetesen hivatalos, mobiljátékos szűrőn át összeállított felsorolásunk is követni fog. Most azonban az eddigi legfontosabb részletek:

Törölhető frissítések

Rengeteg esetben okozott gondot korábbi Android operációs rendszereknél, hogy ha egy applikáció frissült, és az inkompatibilis volt az aktuális verziószámú szisztémával, akkor a felhasználó nem sokat tehetett, türelmesen várta a következő frissítést, és addig beletörődött abba, hogy nem tudja használni a kérdéses appot. Ez néhány mobiljáték esetében kifejezetten idegesítő volt, azonban az Android Q-ban már lehetőséget kapnak a felhasználók arra, hogy az utolsó frissítést egyszerűen töröljék az appokról, ezáltal visszaállítsák a korábbi stabil, működőképes változatot.

Ezek lehetnek az Android Q legnagyobb újdonságai - 2. kép

Extra funkciók a bekapcsoló gombnak

Az Android Q-ra való frissítéssel a készülékek bekapcsoló gombjával extra funkciókat hívhatunk elő, ezáltal a gomb hosszú megnyomásával már nemcsak a kikapcsolást, az újraindítást vagy a repülő üzemmódot választhatjuk, hanem egyfajta vészhívót is, egy extra menüpontot, aminek részeként akár vészhívást is kezdeményezhetünk egy gombnyomásra, ami baj esetén igencsak hasznos lehet. Sőt, a képernyőkép készítése is innen lesz előhívható!

Kibővített adatvédelem

Az adatvédelem mostanság igencsak kényes kérdés minden eszköz esetén, ami a világhálóhoz kapcsolódik, így nem meglepő, hogy az Android Q-tól ezen a téren szintén nagy előrelépés várható. Ennek megfelelően egy új gyorsmenüt kap az operációs rendszer, aminek részeként egy tapintással letilthatunk minden szenzort, ezáltal hangrögzítésre vagy helymeghatározásra szolgáló dolgot az eszközben, ha tehát nem akarjuk, akkor egyetlen alkalmazás sem rögzít majd semmit a magánéletünkből.

Ezek lehetnek az Android Q legnagyobb újdonságai - 3. kép

Újragondolt értesítések

Az Android Q még tovább finomítja az értesítéseket is, ezáltal sokkal átláthatóbbak, de ami ennél is fontosabb, lényegesen testhez igazíthatóbbak lesznek ezek a megoldások, ezáltal azonnal blokkolhatjuk, de akár némíthatjuk is dolgainkat, ha ideig-óráig nem szeretnénk értesülni semmi újdonságról az e-mailjeink vagy a közösségi oldalaink kapcsán.

5G és 5G+

Az egyik legjobban várt újítás az Android Q kapcsán az 5G kapcsolat támogatása lesz, lévén nemcsak hardveresen, szoftveresen is engedélyezni kell ezt a készülékeken. Ennek megfelelően a felső sávban már ez az operációs rendszer képes lesz az 5G és az 5G+ kijelzésére és kezelésére is.

Dark mode

Több Google alkalmazás is megkapta már a sötét mód támogatást, és idő közben az is kiderült, hogy a következő Androidban a teljes rendszerre kihatóan, natívan kerül bele az operációs rendszerbe, hogy a képernyőnket sötétbe borítsuk. Ez nem csak az OLED kijelzőkön fog nagyon jól kinézni, de az akkumulátor időre is jótékony hatással lesz.

Ezek lehetnek az Android Q legnagyobb újdonságai - 4. kép

Valódi multitasking

Az Androidban jelenleg is lehet két applikációt egymás mellett futtatni, ám jelenleg ez nem úgy működik, mint például iPadeken, vagy desktop PC-n, hiszen egyszerre csak az egyik ablakban fut valóban az app, a másik addig "pihen". Az új Androidban ez megváltozhat, és egyidőben valóban fog futni két tartalom.

Természetesen a fenti lista nem teljes, és nem is biztos hogy teljes mértékben teljesül majd, de ezek azok, amikre mindenképpen érdemes figyelmet szentelnünk, hiszen alapvetően változtatják meg a rendszert.
5 hozzászólás

peter97

5 éve, 7 hónapja és 16 napja

Szerintem sokan már azzal is megelégednének, ha normálisan frissülnének a telefonok... nyelvnyújtó smiley

válasz erre

Chico

5 éve, 7 hónapja és 16 napja

Dark mode-ot nagyon várom, este jól fog jönni. Amiket használok (Kindle pl) éjjel az már most is sötétben van éjszaka, de akkor is, ha natívan lesz az jó lesz. mosolygó smiley

válasz erre

Mendez

5 éve, 7 hónapja és 17 napja

Mire megjelenik a telefonokon, még másfél év, ahogy frissítenek a droidok. röhögő smiley Úgyhogy tulajdonképpen mindegy mi lesz benne.

válasz erre

fonemaker

5 éve, 7 hónapja és 17 napja

Dark mode mint egy falat kenyér... röhögő smiley

válasz erre

ferencziakos

5 éve, 7 hónapja és 17 napja

Meg ugye jön a natív faceid copy is. Mondjuk hiszem ha látom.

válasz erre