Ezek lesznek az Android P kezelőfelületének leghasznosabb újdonságai

2018. március 25.
43.1781
Ismét generációváltás előtt áll sokak kedvenc mobilos operációs rendszere, avagy az Android, melynek végleges változata ugyan csak valamikor a harmadik negyedévben várható, azonban már elérhető belőle egy fejlesztői kiadás, aminek köszönhetően néhány hasznos újdonság ki is szivárgott róla. Bár mi is tisztában vagyunk azzal, hogy az eddigi részletek csak a jéghegy csúcsát jelentik, de azért vettük a bátorságot, hogy összegyűjtsük nektek az általunk leghasznosabbnak vélt újdonságokat a kezelőfelület kapcsán.


Mint ismert, az Android P végre alaposabban is belenyúl az interfészbe, emellett azonban rendszerszinten is jelentősebb változások várhatók, melyek jelentős részéről csak később beszél majd a Google, ellenben a hatékonyság, a biztonság és a stabilitás középpontba állítása már most biztosra vehető. Éppen ezért az alábbi lista még biztosan elég foghíjas, illetve mellőzi ezeket a pontokat, de a szerintünk lényeges információkat azért így is összegyűjtöttük nektek. Íme:

Ezek lesznek az Android P kezelőfelületének leghasznosabb újdonságai - 2. kép

Új helyre kerül az óra

Az Android P esetében az első leginkább szembetűnő változás az órát érinti, melynek pozíciója teljesen áthelyezésre került, hiszen míg eddig a jobb felső sarokban volt, addig mostantól baloldalt kell keresnünk. Hogy ez mennyivel lesz jobb, azt nem tudjuk még, ellenben az egyértelmű, hogy a notch, avagy a belógó szenzorsáv elképesztő térnyerése miatt volt szükség a változtatásra. Ezt nyilván az ilyen készülékek tulajdonosai értékelik majd leginkább.

Új gyorsbeállítási ikonok és színes menü

Már évek óta változatlanok az Android operációs rendszerben a lehulló menüben megtalálható gyorsbeállítás ikonjai, azonban az Android P ezen is módosít. Az új dizájn mellett az ikonok kerekded formában tündökölnek majd, ezáltal jobban ujjra állnak, de ami még fontosabb, hogy az értesítések is alaposabban elkülönülnek egymástól. Módosul továbbá az összetett beállítások menüje is, ezáltal az eddig megszokott monokróm megoldást egy színes alternatíva veszi át, akárcsak a Samsung eddig használt kezelőfelületében.

Megújuló hangerő menü

Szintén újragondolták a fejlesztők az Android P-ben a hangerőú menüjét is, mely egy sokkal modernebb és használhatóbb alternatívát kapott. Az eddig ismert soronkénti elrendezés vertikálisra vált, sőt megjelenik a jobb oldalon egy külön hangerős csúszka, valamint egy a némítást szolgáló gyorsikon is, amivel sokkal könnyebb és egyszerűbb lesz módosítani a készülék hangerejét.

Ezek lesznek az Android P kezelőfelületének leghasznosabb újdonságai - 3. kép

Forgass okosan

A képernyő elforgatásának lehetősége évek óta nehézkes a Google operációs rendszerén, azonban az Android P ezen a téren is módosul. A lényege, hogy ha ki is kapcsoljuk az automatikus elforgatást, a készülék döntésekor megjelenik egy ikon, amivel egy koppintásra engedélyezhetjük a funkciót. Nyugi, zavaró nem lesz, csak pár pillanatig marad ott!

Egyszerűbb értesítés-kezelés

Ha több közösségi applikáció és egyéb szolgáltatás van telepítve a készülékünkre, akkor nem telik el úgy 10 perc, hogy ne kapnánk valahonnan valami értesítőt, melyek kezelése eddig elég problémás volt, most azonban ezen a téren is egyszerűsödés várható, lévén összefűzhetjük az egyes üzeneteket - már az operációs rendszer szintjén -, így nem kell órákig vacakolnunk, ha mindegyiket külön-külön akarjuk eltüntetni. Csak egy gombnyomás, és máris megoldottuk.
5 hozzászólás

ÁdámC-Ops

1 éve, 27 napja

Android Pancake!

válasz erre

Mendez

1 éve, 27 napja

UI felfrissítése ráfér, bár nincs bajom a mostanival sem különösebben. UX viszont jah, ott tényleg kell a módosítás. Bár az óra jobbról balra rakása pont nem az amire vágyom.

válasz erre

Xelosz

1 éve, 27 napja

Huh épp, hogy ki jött az Oreo pedig
mondjuk én nugate-on tolom valahogy a p10 lite-ra már nem akarnak frissíteni :/ na sebaj a kövi telóm amúgy is egy google-höz közelibb teló lesz sima androiddal szerintem.

válasz erre

Femobilos

1 éve, 1 hónapja

Ráfér a frissítés. Elég unalmas évek óta ugyanazt nézni...

válasz erre

SamsungFan

1 éve, 1 hónapja

Gondolom vágyálom hogy Galaxy S7-re is legyen...

válasz erre