Ezek voltak 2018 legfontosabb okostelefonos trendjei

2019. január 06.
63.4521
Szinte észre sem vettük, olyan gyorsan elszállt 2018, aminek az oka részben az volt, hogy elképesztően gyorsan zajlottak az események a múlt évben, sorban érkeztek a jobbnál-jobb mobiljátékok, miközben a kapcsolódó hardveres piacot sem nevezhettük volna állóvíznek. Sőt mi több, 2018 több tekintetben is igazi vízválasztó volt a jövőt tekintve, hiszen olyan trendek vertek gyökeret az iparban, melyek évekre előre meghatározhatják majd, hogy milyenek is lesznek az előttünk álló esztendők okostelefonjai.


Éppen a fontosság miatt úgy határoztunk, hogy összegyűjtjük nektek 2018 legfontosabb okostelefonos trendjeit, hiszen érdemes ezen a téren is némi számvetést tennünk annak érdekében, hogy méltóképpen fel tudjunk készülni az előttünk álló hónapokra. Lássuk hát!

Ezek voltak 2018 legfontosabb okostelefonos trendjei - 2. kép

Mindent maga alá gyűrt a notch!

Amikor az iPhone X bevezette, sokan őrültségnek tekintették a notch, vagyis a szenzorsáv meglétét, hiszen pláne mobiljátékosként még mindig egy elég zavaró dolognak tartjuk - bár egyre több játék támogatja visszamenőleg is -, azonban azt semmiképpen nem gondoltuk volna, hogy uralkodó trenddé válik 2018-ban. Márpedig pontosan ez történt, így talán már csak a Samsung az egyetlen nagy gyártó, aki nem csatlakozott ehhez az őrülethez.

Hódítottak a gamer okostelefonok!

Tavaly ilyenkor még csak ízlelgettük a gamer okostelefon kifejezést, azonban egyre több gyártó döntött úgy, hogy a mobiljátékok népszerűsége miatt a kínálatába illeszt egy ilyen jelzővel ellátott darabot. Bár néhány kivételtől eltekintve ez mindössze annyit tesz, hogy az adott hardverből sokkal többet préselhetünk ki a speciális hűtési rendszerrel, illetve van pár mobiljátékos mód, azonban túl nagy különbség idén még nem igazán volt a hagyományos és a gamer okostelefonok között. Az év végére azonban már egészen szép kis sereg gyűlt össze ezekből a készülékekből, ezáltal határozottan trendként tekinthettünk a dologra.

A mesterséges intelligencia átvette az irányítást!

Bár csak 2019-ben tud majd igazán kibontakozni, azonban egyetlen olyan okostelefonos bejelentéssel sem találkoztunk 2018-ban, mely ne emelte volna ki a mesterséges intelligenciát, mint újdonságot. Lett légyen szó akár a fotózásról, akár a processzor okosabb kihasználásáról, vagy éppen az optimalizáltabb akkumulátoridőről, az MI észrevétlenül beférkőzött a tavaly megjelent készülékekbe, és úgy tűnik, hogy ez a vonal a jövőben még hangsúlyosabb szerepet kap.

Ezek voltak 2018 legfontosabb okostelefonos trendjei - 3. kép

A dupla kamera már a múlté!

Olyannyira, hogy 2018-ban gyakorlatilag már-már ciki volt csak két kamerát tenni az okostelefonokba, és bár személy szerint mi csak nevetni tudtunk az egyes koncepciókon, valamint a négy, vagy annál is több kamerás készülékeken, azonban akár tetszik, akár nem, az év végére ebből is egy igazi divathullám vált. Az esztendő utolsó hónapjaiban ugyanis sorra érkeztek a három- vagy négykamerás bejelentések, ami idén még tovább fokozódhat, de fogalmunk sincs, hogy hol érhet véget az őrület...

Kijelző mögé az ujjlenyomat-olvasóval

Noha több gyártó még súlyos lemaradásban van ezen a téren, a trend attól még kibontakozott és általánossá vált: 2018-ban a kijelzőbe épített ujjlenyomat-olvasó is meghonosodott, megvetette a lábát, ezáltal az előttünk álló hónapokban fontos szerepet kap majd a csúcskészülékekben, sőt egyre inkább már a középkategóriában is.
3 hozzászólás

Femobilos

5 hónapja, 3 hete és 1 napja

Ujjlenyomat olvasó a képernyő mögött szerintem semmilyen plusz nem ad. Jópofa, de a hátlapinál kényelmetlenem és ergonómiailag semmi előnye nincs, ugyanúgy egy bizonyos pontra kell tenni az ujjam, még nehezebb is mint amikor ki lehet tapintani az olvasót (pl kocsiban).

válasz erre

Ronalddo

5 hónapja, 3 hete és 1 napja

Notch majmolás nagyon ment tavaly, ritka gáz, mert mindenki szidta amikor az Apple kijött vele..

válasz erre

Mendez

5 hónapja, 3 hete és 1 napja

Kijelző mögötti ujjlenyomat olvasó a legjobb újítás szerintem, de akkor lesz majd az igazi amikor nem egy pontra kell tenni az ujjat, hanem bárhova.

válasz erre