Ezért bukott meg csúfosan a Dr. Mario World szerintünk

2021. augusztus 01.
113.4421
Rendszeresen megkérdőjelezzük a Nintendo üzleti húzásait a mobilos szférában, elnézve hogy sokszor úgy érződik, mint hogyha véletlenszerűen lépnének meg kulcsfontosságú mozzanatokat, és messze nem érződik az a fajta profizmus, amit a régi nagy Nintendotól sokan megismertünk. Tökéletes példája ennek az aktuális eset, miszerint egy olyan játék tudott elhasalni a mobilos szférában, amire a Mario brand nevet aggatták. Nevezetesen a Dr. Mario Worldről van szó, ami kapcsán bejelentették, hogy novemberben lelövik a komplett alkotást. No de hogy jutottunk el idáig, hogy egy ilyen csúfos buktát hozzon össze a cég? Lássuk!
 


Nem volt semmiféle báj a Dr. Mario Worldben

Akik hozzánk hasonlóan rongyosra játszották még SNES-en az eredeti Dr. Mariot, azok pontosan tudják, hogy anno miért is szerettük annyira. Akkoriban még nem volt a match-3 műfaj túljáratva, de a mai napig azért áll meg tökéletesen a lábán az a játék, mert elképesztő bájjal bír.

Ezért bukott meg csúfosan a Dr. Mario World szerintünk - 2. kép

Van egy megfoghatatlan varázsa a grafikával, a zenékkel, és összességében nem érződik egy tucat terméknek ez az 1990-es szoftver. Ennek ellenére a Dr. Mario Worldből ez mind hiányzott, és igazából inkább érződött egy sokadik match-3 játéknak, amire szimplán ráhúzták ezt a neves brandet...

Botcsinálta marketingkampány

Mégis hogy történhetett meg az, hogy sokan a játék lelövésekor hallottak először a Dr. Mario Worldről? Netán az az oka, hogy az emberek tájékozatlanok? Ellenkezőleg: a Nintendo olyan szinten gyengén terelgette a cím marketingkampányát, amire ritkán van példa.

Ezért bukott meg csúfosan a Dr. Mario World szerintünk - 3. kép

Valószínűleg itt az volt a koncepció, hogy majd a Dr. Mario brand úgyis eladja a játékot, no meg mobilos szférában nem kell akkora csinnadratta, mint konzolos területen, viszont ennek az lett az ára, hogy szinte teljesen elsikkadt a program a tömegben.

Semmi újat nem tudott mutatni

Joggal merül fel a kérdés, hogy az ember milyen jellegű újdonságot vár egy match-3 puzzle-től, ugyanakkor ez a kérdés azért merülhet fel, mert már szinte megszoktuk, hogy ebben a zsánerben nem kapunk semmiféle friss elemet.

Ezért bukott meg csúfosan a Dr. Mario World szerintünk - 4. kép

Ha valaminek, akkor egy Dr. Mario Worldnek kellett volna villantania olyan dolgokat, amik kapcsán elégedetten csettinthetünk, mondván hogy azért egy ilyen jellegű brandtől elvárható lenne, hogy irányt mutasson a mobilos szférában is, ahogyan anno mondjuk SNES-en.

Idegesítő mikrotranzakciók

Várható volt pont a Nintendotól, hogy nem fogják túlzottan jól kezelni a mikrotranzakciós modellt, és sajnos a félelmek beigazolódtak. Pénzlehúzásként is jellemezhetnénk, ami történik a Dr. Mario Worldben, és hasonlóan, mint a Mario Kart Tourban, itt sem érződik túl felhasználóbarátnak a free-to-play modell.

Ezért bukott meg csúfosan a Dr. Mario World szerintünk - 5. kép

Érthető természetesen, hogy miért pont ebből a játékból szeretett volna minél több pénzt kisajtolni a stúdió, viszont sajnos ez borzasztóan a minőség kárára ment. Meg lehetett volna utólag oldani, de úgy fest, egyszerűbb volt bezárni a bazárt, mintsem foglalkozni vele...

Nincs tisztában a játék a saját célközönségével

Casual mobiljátékot már csak azért is megéri készíteni, mert így a fejlesztők tulajdonképpen mindenkire lőnek: fiatalra, idősre, középkorúra egyaránt, hiszen a casual játékostábor áll a legnagyobb népességből. Ennek ellenére valahogyan sikerült a Dr. Mario Worldnek még ebben az egyszerű kategóriában is identitászavarba kerülnie.

Ezért bukott meg csúfosan a Dr. Mario World szerintünk - 6. kép

Egyszerre szeretne nosztalgiával szólni a régi közönségnek, de azt mégis olyan harmatgyengén teszi, hogy inkább szégyenteljes, mintsem örömteli. Mindeközben próbál az új közönség irányába is nyitni, viszont a fentebb sorolt problémák miatt ez sem megy neki.

Ezek lennének hát szerintünk azok a tényezők, amik miatt elhasalt a Dr. Mario World. A legszomorúbb az egészben, hogy ezeket a pontokat némi odafigyeléssel simán orvosolni lehetett volna, ellenben ez már soha nem fog megtörténni. Kár érte...
5 hozzászólás

Gólem

1 hónapja, 3 hete és 5 napja

Már nem játékokat csinálnak hanem pénztermelőket, lélek nélkül. Ennyi a titok.

válasz erre

Bencus86

1 hónapja, 3 hete és 5 napja

Száz százalékban egyet kell értenem.

válasz erre

Mendez

1 hónapja, 3 hete és 5 napja

Nintendo mobilon nagyon lehúzós banda. Ezért bukik el sok dolguk. Erről speciel meg hallani sem lehetett.

válasz erre

peter97

1 hónapja, 3 hete és 6 napja

Nagyon pénzéhes banda lett, ennyi az ok.

válasz erre

Chico

1 hónapja, 3 hete és 6 napja

Tökéletes írás, minden pontjával egyetértek. Meg is érdemli a Nintendo hogy néha szívjon, kezdik elveszíteni a kapcsolatot a valósággal...

válasz erre