Golf Impact - World Tour játékteszt

2021. május 11.
117.5781
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Végre valahára megérkezett a tavasz; nem kapkodták el Sándorék, mégiscsak május eleje van, és a bolondos időjárást legfeljebb áprilisban tűri el az ember. Ideje elővenni a túrabakancsot, a bográcsot, a tenisz- és golfütőket, és kiélvezni a kellemes időt. De mivel nekem a túrabakancsom túl mélyen van a ládában, a teniszütőm darabokban, bográcsom nincs, golfütőm nem is volt, ezért én inkább a mobilom kaptam elő, hogy a Golf Impact - World Tour című játékban alkossak maradandót. Nem sikerült.


Eme alkotás, ahogy a hangzatos cím is mutatja, egy világ körüli útra kalauzolja el a játékost. Ez gyakorlatban az elérhető pályák révén mutatkozik meg, bár a készítők nem vitték túlzásba a helyszínek variálását. Rengeteg szigettel fogunk találkozni, a Maldív Szigetekkel kétszer is. Nem baj, ütőm a kezemben, a labda előttem, célom a lyuk, akadályból pedig sok.

A játékmenet rendkívül egyszerű alapvetően, ám vannak komplikáltabb részei is. Először ki kell jelölnünk, hogy a pálya melyik részére szeretnénk ütni a bogyót. A játék egy narancssárga körrel jelzi, hogy szerinte hol fog becsapódni teljes szélcsendben a labda, illetve körgyűrűkkel körülötte mutatja, hogy a szél ereje és iránya merre lökheti azt el. Ívekkel prezentálja nekünk a pattanás mértékét, illetve egy kis táblácska jelzi, hogy milyen típusú fűre fog érkezni a fehér (illetve alkalmanként más színű) golyóbis.

A szél ereje (bal oldalt fent) kettő pontos. Ez egy körgyűrűnyi távolság a narancshoz képest.

A szél ereje (bal oldalt fent) kettő pontos. Ez egy körgyűrűnyi távolság a narancshoz képest.


Miután megtaláltuk a megfelelő irányt, nyomjunk rá a labdára, és húzzuk hátra. Ekkor egy nyíl jelenik meg előttünk, ami egy színskálán csúszkál ide és oda. Ha akkor engedjük el a golyót, mikor a nyíl pont középen, a piros részen van, akkor tökéletes ütést hajtunk végre, vagyis nagy valószínűséggel el fogjuk találni a tervezett landolási pontot. Ezt megcifrázva állíthatjuk, hogy kicsit jobbról, vagy balról, illetve fentebb, vagy lentebb üssük meg labdánkat, plusz ívet adva neki.

Mikor elérünk a lyuknak a zöld részére (vagyis a cél közvetlen közelébe), akkor átvált a nézet, és immáron nincs területre célzás, hanem azonnal ütnünk kell. Ugyanúgy hátra kell húznunk a labdát, megjelenik a nyíl ismét, ám egy hosszabb jelölőút is előbukkan, ami mutatja, hogy a talajviszonyok, hogy változtatnák a golyónk gurulási irányát, és ehhez mérten kell az ütőt is állítgatnunk, ha be akarunk találni. Tegyük el a labdát hamarabb, mint az ellenfél, és nyertünk; legtöbb esetben persze. Ütésmennyiségtől függően lesz az ellennek esélye döntetlent kiharcolnia, ami után távolra ütéssel dől el, ki a győztes.

Néha kapunk legendás ütőket ideiglenesen, hátha megtetszik annyira, hogy megveszük. Hát persze, na hol a bolt...?

Néha kapunk legendás ütőket ideiglenesen, hátha megtetszik annyira, hogy megveszük. Hát persze, na hol a bolt...?


Ha a fent taglalt irányítást el tudjuk sajátítani, akkor sikeres karriert fogunk tudni csinálni ebben a játékban... potenciálisan. Ám ez a tehetség sajnos gyakorta kevés lesz. Mielőtt azonban belemennék a negatívumokba, lássuk a további lehetőségeinket, illetve a felszereléseket. Több táskányi ütőt is összeállíthatunk, de egy pályára, értelemszerűen, csak egyet vihetünk. Hétféle ütő lehet nálunk egyszerre, melyeket a pálya részeitől függően fogunk váltogatni automatikusan. Labdából is vehetünk speciálisat, bár ezeket nem tudjuk fejleszteni.

Ütőket viszont van lehetőségünk. Itt előkerülnek a "loot box"-ok, golfzsákok formájában, melyekből pénzt, rubint (prémium mani), labdákat és golfütő pontokat tudunk előhúzni. Ha összegyűlik egy bizonyos ütőből egy megadott számú pont, akkor azt pénzért fejleszteni tudjuk. Emellett "edzeni" is lehet az ütővel, ami annyit tesz, hogy várnunk kell másodperceket, perceket, órákat, de akár napokat is, a fejlesztés szintjétől és az ütő minőségétől függően a bónuszért.

A "Putting Challenge" minden siker után exponenciálisan nehezedik.

A "Putting Challenge" minden siker után exponenciálisan nehezedik.


Ilyenkor használható marad az ütő, vihetjük meccsekre, így mindig érdemes egyet betenni "edzésre". A tíz elérhető pályán kívül van lehetőségünk két független játékmódban is "zsákmányt" szerezni: a "Long Drive"-ban és a "Putting Challenge"-ben. Az előbbinél minél távolabb ütjük a labdát, annál jobb golfzsákot kaphatunk, az utóbbinál pedig egy ütésből kell a lyukba beletalálni. Ezt csináljuk meg ötször a maximális jutalomért.

A "Tour" pályacsokornál (ez az alap 10 pálya) a nyert meccsekért serlegeket kapunk, melyekből minél több gyűlik össze, annál több és jobb cuccot kapunk. A serlegmennyiség a rangunkat is befolyásolja egy listán, és ha elég magasan tudjuk magunkat tartani, akkor felkerülhetünk a kezdő ligából az amatőrbe, onnan pedig a profiba, végezetül pedig a csillagos ég a határ. A nyert mérkőzések után nem csak kupákat, de pénzt és zsákokat is kaphatunk, bár ezen utóbbiakat csak bizonyos idő elteltével lehet kinyitni, ráadásul csupán egy adott mennyiségű zsák lehet nálunk egyszerre.

Ha már nyertem, még rá is nyomok egy "emote"-ot az ellenre; hadd "örüljön" ő is.

Ha már nyertem, még rá is nyomok egy "emote"-ot az ellenre; hadd "örüljön" ő is.


A játékmenet, alapjáraton, meglepően szórakoztató. A gyors "matchmaker"-nek hála nem kell sokáig várnunk egy ellenfélre, és a negyven másodperces körlimitnek köszönhetően pergős meccsekben lesz részünk. A baj azonban ott van, hogy az egész rendszer túlságosan is "pay-to-win", ütéseinket pedig egy az egyben le tudja másolni az ellenfél, mivel látja, hova célzunk, milyen erővel és a labda mely részét találjuk el. Ezen utóbbi engem nem igazán zavart, végső soron, ugyanis sosem kombináltam túl az ütéseimet, illetve ha elég gyorsan játszunk, akkor igencsak macerás lemásolni a finomabb lépéseket.

Azonban lássuk be, ez néhány játékos orrát bökni fogja. A fizess-hogy-nyerj aspektus ott jelentkezik, hogy egyrészt lehet speciális labdákat venni, melyek nevetséges pluszokat adnak egy ütéshez, másrészt, pedig, ha az ellenfél ütőinek értékei jobbak, mint a mieinké, akkor ugyancsak hátrányból fogunk indulni. Egyedül a szerencse fog tudni kihúzni minket a lótúróból, illetve ha az ellenfél béna, de aki ügyetlen ebben a játékban, az miért költ rá pénzt? Én is, miért költök a WoW-ra havonta, annak ellenére, hogy makákó vagyok benne? Érthetetlen.

Ha túlságosan is hátrahúzzuk a labdát, akkor felgyorsul a nyíl, de erősebb lesz az ütés.

Ha túlságosan is hátrahúzzuk a labdát, akkor felgyorsul a nyíl, de erősebb lesz az ütés.


Azonban a pénz ereje nem csak itt jelenik meg. Tréningnél lehet egy második edzési lehetőséget is megnyitni valódi suskáért, ahol az ütésnél megjelenő nyíl sebességét lehet lecsökkenteni olyan minimálisra, hogy még én is, izé, mármint kilencvenöt éves nagyapám is képes segítségével tökéletes találatokat produkálni. Továbbá a "Long Drive"-nál és a "Putting Challenge"-nél a legelső próbánk ingyenes (az utóbbinál ha rontunk, akkor ér véget ez a próba), a többiért viszont fizetni kell. Szerencsére ezekkel nem kötelező foglalkoznunk.

A "matchmaker" sajnos igencsak béna, gond nélkül összeoszt száz serlegest olyannal, akinek csak három van, így a kezdők lehet, kicsit meg fognak szenvedni az első pár győzelemért. Ha viszont félre tudjuk tenni ezt a részét eme alkotásnak, és adunk neki felfutási időt, akkor egy meglepően szolid kis játékhoz lesz szerencsénk. A prezentáció kellemes, még ha nincs is igazán zene implementálva, de ezt meg lehet érteni. Egy golfpályán ne tomboljon a hard rock. Sokkal helyénvalóbb, ha egy kommentátor "Birdie"-t és "Par"-t rikácsol muzsika helyett.


A Golf Impact - World Tour letöltése itt: Google Play | iOS App Store
5 hozzászólás

Femobilos

3 éve, 2 hónapja és 15 napja

Én elvagyok vele ideig óráig...

válasz erre

zsenikém

3 éve, 2 hónapja és 15 napja

Egy ilyen játéktól nem is vártam többet. Mondjuk az erőszakos pénzlehúzás rögtön törli is a listámról...

válasz erre

fonemaker

3 éve, 2 hónapja és 16 napja

Egy próbára nekem jó lesz!

válasz erre

SamsungFan

3 éve, 2 hónapja és 16 napja

Nekem bejön! Lássuk! mosolygó smiley

válasz erre

peter97

3 éve, 2 hónapja és 16 napja

Nagyon pay to winnek tűnik teszt alapján. szomorú smiley

válasz erre