Google Stadia teszt - játék mobilon, PC-s címekkel

2020. december 07.
138.0791
Advertisement
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Hosszú várakozás után 2020 december 7-én Magyarországra is megérkezett végre a Google Stadia, az a streaming platformm, ami telefonokon és tableteken PC minőségű játékkal kecsegteti a mobilgamereket. A platformot közel egy hete nyúzzuk, alaposan kitapasztalva minden funkcióját, pozitív és negatív tulajdonságait, amiről most be is számolunk.


A Google Stadia működését tekintve egy olyan platform, amihez nem kell különösebben nagy beruházás, hogy olyan minőségű játékokkal játszunk, amihez eddig PC-re vagy konzolra volt szükség. Adott egy mobiltelefon vagy tablet, amire telepítjük a Stadia alkalmazást, létrehozzuk a profilunkat, és ennyi, mehet a játék. Az alkalmazást használva a megvásárolt vagy ingyenes játékok nem települnek az eszközünkre, hanem streamelve, adatfolyamként érkezik a tartalom.

Ebből máris nyilvánvalóvá válik, hogy bizony elég erős netre lesz szükségünk és az sem mindegy, milyen telefont használunk. A hivatalosan támogatott telefonok nem túl bő listáját lejjebb találjátok, a tapasztalatunk azonban az, hogy gyakorlatilag minden modern Androidos telefonon nagyszerűen elfut a Stadia - ha az a telefon felső közép-, vagy felsőkategóriás készülék. Mi a tesztet egy Huawei Mate 20 Prón végeztük, ami azért nem mai csirke.

Az iPhone használóknak viszont nagyon rossz hírünk van: a tesztidőszak alatt egyszerűen képtelenek voltunk játékra bírni az appot. Merthogy app az van, egyelőre előzetes verzióban (Testflight), működik is szépen, tudunk vásárolni, tudunk nézelődni az áruházban, csak két dolgot nem tudunk: kontrollert csatlakoztatni és játszani. Bár a készülék látja a kontrollert, de nem képes kapcsolatot létesíteni vele, egyelőre a megoldásra nem jöttünk rá.

A Stadia kontroller a legjobb dolog a platformon

A Stadia kontroller a legjobb dolog a platformon


iPaden, ha lehet még rosszabb a helyzet, natív app nincs is, csak a telefonos appot lehet letölteni és felskálázni majdnem tablet méretűre. Azért csak majdnem, mert körben széles fekete csík mutatja, hogy nem tudja kitölteni a teljes képernyőt az app. iPhone 12 Pro Max és iPad 11 Pro volt a teszteszköz.

Ez viszont nyilvánvalóan hamarosan változik, hiszen bétában már itt van az app, a Stadia oldalán hivatalosan is fent van, tehát idő kérdése és működni fog iOS-en is.

A hivatalosan támogatott telefonok jelenleg:

Pixel 2, 2XL, 3, 3XL, 3a, 3a XL, 4, 4XL, 4a, 4a (5G), 5
Samsung S8, S8+, S8 Active, Note 8
Samsung S9, S9+, Note 9
Samsung S10, S10+, Note 10, Note 10+
Samsung S20, S20+, S20 Ultra
OnePlus 5, 6, 7, 7 Pro, 7 Pro 5G, 8, 8 Pro, Nord
OnePlus 5T, 6T, 7T, 7T Pro, 7T Pro 5G
Asus ROG Phone, ROG Phone II, ROG Phone III
Razer Phone, Razer Phone II
LG V50 ThinQ, V50S ThinQ, V60 ThinQ, G7 ThinQ, G8 ThinQ, Wing

A Stadia nagy előnye azonban, hogy nem csak mobileszközökön működik, hanem egy Chromecast Ultra eszköz segítségével tévén, valamint mindenféle kiegészítő nélkül Chrome böngészőből PC-n, Macen és Linuxon is. A PC-s, konzolos gamer megközelítésű tesztet a Game Channel oldalán olvashatod, ahol kicsit bővebben írunk a témáról. A tesztet itt találod.

Ingyenes és Pro tagság is van, utóbbi számtalan előnyt kínál

Ingyenes és Pro tagság is van, utóbbi számtalan előnyt kínál


Játékfelhozatal szempontjából már száz fölé tehető az a szám amiben AAA és indie játékok egyaránt megtalálhatók, és bár nyilván imádjuk a mobiljátékokat, ezek bizony nem azok. Az Immortals Fenyx Rising ugyanúgy ott van a kínálatban, mint a Watch Dogs: Legion vagy a Star Wars Jedi: Fallen Order vagy épp az Assassin's Creed Odyssey. Mindez mobilon vagy tableten, PC minőségben.

Az alap Stadia tagság ingyenes, a Stadia Pro havi 2990 forint, amiért jelenleg 33 ingyenes játék játszható és ez a szám várhatóan minden hónapban csak nő. Az előfizetésért cserébe jobb minőségű kép és hang jár a játékohoz, míg a normál tagságban FullHD felbontás és sztereo hangzás vár minket, a Pro már 4K HDR-t és 5.1-es hangzást kínál.

A játékok ára a normál konzolos (ráadásul dobozos!) játékok áraival vetekszik, sőt, általában több azoknál, ami nem túl jó ötlet egy streaming platform esetében, ahol konkrétan soha nem lesz a miénk a játék. Tudjuk, a dobozosnál is csak felhasználók vagyunk, de ott legalább le tudjuk venni a polcról...

Az Androidos és iPhone-os Stadia különbségei: az egyiken lehet játszani a másikon (még) nem

Az Androidos és iPhone-os Stadia különbségei: az egyiken lehet játszani a másikon (még) nem


Játszani természetesen lehet a képernyőt tapcsikolva is, valamint PC-n billentyűzettel, de az élmény kontrollerrel az igazi. A Stadia gyakorlatilag bármilyen vezeték nélküli kontrollert képes lekezelni, azonban a saját dedikált gamepadjénél nincs jobb a játékokhoz. Ez saját maga kezeli a wifit, nem bluetoothon csatlakozik az eszközünkhoz, ezért konkrétan késedelem mentes vele a játék.

A játékhoz a kontrollernek és az eszközünknek azonos wifin kell lenniük, ami időnként kényelmetlen tud lenni, ha olyan netünk van, ami hajlandó a szakadozásra (bár akkor az egész platformot jobb ha elfelejtjük), mert akkor ha mondjuk az egyik a 2.4Ghz-re, a másik az 5GHz-re csatlakozik vissza, újra kell kalibrálnunk az egészet.

Mobilos játéknál a tapasztalataink szerint elég egy stabil 60 megás net (PC-n ez messze nincs így), viszont annyi kelleni fog a stabil, akadásmentes játékhoz. Laggolás sajnos így is előfordul, bár mobilon messze nem olyan sokszor mint PC-n, viszonylag stabil a játékmenet. Akadás olyankor szokott leginkább előfordulni egyébként amikor 720p és 1080p között vált egyet az app, lefelé váltásnál jelentősebb a rángatózás.

Hiába dobálja fel ezt az iPhone app, egyetlen Androidos tévén sem sikerült életre keltennünk

Hiába dobálja fel ezt az iPhone app, egyetlen Androidos tévén sem sikerült életre keltennünk


Összességében a játékélmény sokkal jobb annál, mint amit előzetesen vártunk, még a sok kis bosszantó apróság ellenére is, amikkel lehet találkozni. Ilyen például az egyik eszközről a másikra váltás, a kontroller elveszíti hogy éppen hova kéne csatlakoznia. Hiába választjuk le mondjuk a PC-ről, ha át akarunk lépni mobilra, nem akar csatlakozni, akkor sem ha a felajánlott csatlakozási kódot bevisszük. A kontroller ki / be kapcsolása megoldja a problémát.

A Stadia app felülete nagyon felhasználóbarát, még a szövegezés is "gameres", egy eszköz csatlakozásánál például "Szintet lépett" az eszköz. Jópofa, meg kell hagyni.

Végszóként azt tudjuk mondani, kipróbálni minden Androidosnak érdemes, hiszen ingyenes, ráadásul egy hónap ingyenes Stadia Pro tagságot is kapunk, amivel azért igen jól ki lehet próbálni a platformot. iOS-t használók kicsit még várjanak vele (lehet hogy csak néhány nap), hiszen az az app még nincs a helyzet magaslatán.

Ha jó a net, nem érzékelni, hogy streaming platformon játszunk épp

Ha jó a net, nem érzékelni, hogy streaming platformon játszunk épp


Igazán jó nettel konkrétan nem érzékelhető, hogy streaming platformon játszunk épp, a rendszer brutálisan gyors, a kontroller visszajelzése kellően dinamikus, mobilon csak kisebb lag problémáink akadnak, de ezek sem számottevőek.

Ha van otthon konzol, vagy PC, akkor nem feltétlenül ez lesz a te platformod, viszont ha nem akarsz töltési időkkel, letöltésekkel, mentésekkel bajlódni, akkor bizony megtaláltad amit kerestél. Már csak a pénztárcát kell megnyitni előtte.

A Stadia platformot itt éred el, a Game Channel más stílusú tesztjét pedig itt tudod elolvasni.
10 hozzászólás

Femobilos

3 éve, 7 hónapja és 1 napja

Nekem ez nagyon tetszik, viszont nagyon drágák a játékok. szomorú smiley

válasz erre

peter97

3 éve, 7 hónapja és 3 napja

Mendez írta:
Mobiljátékosként azt gondolom, ezt nekem mindenképp ki kell próbálnom, annak ellenére is hogy szemlátomást szenved a szolgáltatás. mosolygó smiley Ha már ennyit vártunk rá... röhögő smiley
Ráadásul most már működik is mosolygó smiley, tegnap este még nem volt elérhető. Nálam legalábbis.

válasz erre

Mendez

3 éve, 7 hónapja és 3 napja

Mobiljátékosként azt gondolom, ezt nekem mindenképp ki kell próbálnom, annak ellenére is hogy szemlátomást szenved a szolgáltatás. mosolygó smiley Ha már ennyit vártunk rá... röhögő smiley

válasz erre

Chico

3 éve, 7 hónapja és 3 napja

Egy próbát ingyen mindenképp megér természetesen. De kell az iOS app...

válasz erre

fonemaker

3 éve, 7 hónapja és 3 napja

Egy picit hevesebben ver most a szívem. Szedem le. mosolygó smiley

válasz erre

peter97

3 éve, 7 hónapja és 3 napja

Na nézzük! mosolygó smiley

válasz erre

Direktor

3 éve, 7 hónapja és 3 napja

iPad és iPhone pedig nagyon fontos, ezt gyorsan gatyába kell rázni, mert rengeteg mobiljátékos iPhone-os.

válasz erre

ferencziakos

3 éve, 7 hónapja és 3 napja

Nagyon pozitív lett a tapasztalat ezek szerint. mosolygó smiley Ez a kontroller amúgy mekkora ötlet. meglepett smiley

válasz erre

SamsungFan

3 éve, 7 hónapja és 3 napja

Remélem, az iOS appot mihamarabb javítják, mert ez így gáz.

válasz erre

Tommy

3 éve, 7 hónapja és 3 napja

Szedem is lefelé, mmobilra jó lesz ez. Aki még nem tette meg, olvassa el a GC tesztet is, ott jóval több hibára derül fény, más PC-n, mint mobilon.

válasz erre