Hogyan vitázzunk a mobiljátékokról?

2021. április 11.
96.9291
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Rendszeresen felmerül témaként, hogy a mobiljátékos szegmens, közönség mennyire vehető komolyan. Mára azért jócskán túl vagyunk annál, hogy a telefonokra készített játékok sora kimerüljön a Candy Crush kaliberű címeken, azonban így is rendszeresen felmerülnek azok a hangok, akik jobb esetben érvekkel, rosszabb esetben érvek nélkül mennek neki a mobiljátékoknak.


Alapjáraton ilyenkor hangzana el az a mantra, hogy "nem kell foglalkozni velük", azonban mi hiszünk abban, hogy az értelmes vitának igenis van értelme, és habár nem is meggyőzni kell ilyenkor a laikus hangokat, de néhány jó érvvel el lehet gondolkoztatni az illetőt. Az alábbiakban összefoglaljuk, szerintünk hogy érdemes kommunikálni a mobiljátékokat a laikusok számára!

Mutassuk meg a felsőkategóriás mobiljátékokat

Mint azt mondtuk, ma már nem abból áll a mobilos szféra, hogy van egy Candy Crushunk, néhány match-3 puzzle-ünk, és örülünk magunknak. Bátran mutogassuk az olyan játékokat, amik jóval kiemelkednek az átlagból, hiszen bár nem az a jellemző jelenleg, hogy minden második cím tripla-A minőséget képvisel, ellenben bőven akadnak alkotások, amiket ki lehet tenni mutatóba.

Ma már jócskán vannak magas minőségű programok, amiket lehet mutogatni

Ma már jócskán vannak magas minőségű programok, amiket lehet mutogatni


Hozzuk fel a beszélgetés során a Call of Duty Mobile-t, a Black Desert Mobile-t, vagy netán mutassatok néhány anyagot a készülő Diablo Immortalról. A jó kommunikáció kulcsa szerintünk egyértelműen az, hogy mi is konstatáljuk, hogy nem ez a minőség az átlag, viszont ne legyünk restek felhozni azokat a címeket egy ilyen diskurzusba, amik a pozitív példák sorát erősítik.

Legyünk nyitottak a másik véleményére

Sokan ott hibáznak egy-egy mobiljátékos diskurzuisban, hogy nem képesek megérteni azt, hogy mondjuk egy konzolos játékos miféle problémákat állít egy mobiljátékkal szemben. Itt viszont kulcsfontosságú, hogy legyünk nyitottak az elhangzottakra, nézzük meg, hogy milyen érveket sorakoztat fel a vitapartner, hogy azokra utána érdemben tudjunk reagálni. Példának ismételten a már említett Diablo Immortalt tudnánk felhozni: sok helyen óriási feszültséget generált az alkotás bejelentése, és bizony a két véglet alaposan egymásnak ütközött.

A Diablo Immortalnál durrantak el csak igazán a húrok!

A Diablo Immortalnál durrantak el csak igazán a húrok!


A konzolosok szapulták a mobiljátékosokat, és ugyanez vica versa, viszont ha egy erről szóló vitában mobiljátékos oldalról elhangzik az a gondolat, hogy igazából a másiknak sem az a gondja, hogy készül egy mobilos Diablo, hanem hogy egy nagyszabású BlizzCon rendezvényen ennyit jelentettek be, a konzolosok pedig hoppon maradtak, akkor máris objektívebb nézőpontokkal büszkélkedhetünk.

Bátran mutassuk ki a lelkesedésünket

Talán ti is tapasztaltátok már, hogy ha valaki elképesztő módon tud lelkesedni valami iránt, akkor az titeket is el tud kapni, és hatalmába kerít ugyanaz a fajta hype. Éppen ezért nem rossz ötlet egyáltalán, hogy lelkesedésünk tárgyát megvillantsuk a vitapartner számára, és ne féljünk kimutatni azt, hogy mennyire is rajongunk egy-egy játékért.

Mindenki lelkesedik bizonyos játékok iránt...

Mindenki lelkesedik bizonyos játékok iránt...


Nyugodtan vezessük le, hogy miért tudunk rajongani néhány mobilos címért, és anélkül, hogy átmennénk a fanboy kategóriába, mutassuk meg ennek az egész műfajnak a szépségét. Nem kizárt, hogy utána a másik is jobban fog érdeklődni, feltéve ha nyitott a mi nézőpontunkra, lévén elképzelhető, hogy átragad egy kicsi a lelkesedésünkből az illetőre.

Villantsuk meg a mobiljátékok egyedi oldalait

Mára már szerencsére elmondhatjuk, hogy számos remek exkluzív tartalommal büszkélkedhetnek a mobiljátékok, legyen szó akár a szoftverek felhozataláról, akár a szolgáltatásokról, akár a hardverekről. Játékok terén a már említett Call of Duty Mobile-t lehetne felhozni, szolgáltatásokban az Apple Arcade kitűnő mintapélda, valamint hardverek esetében az Asus ROG Phone ideális példa.

Villantsuk meg azokat az exkluzív tartalmakat!

Villantsuk meg azokat az exkluzív tartalmakat!


Igyekezzünk megtalálni azokat a pontokat, amik csak és kizárólag a mobilgamerek számára exkluzívak, és szerintünk kiemelkedőnek minősülnek, ugyanis mint ahogyan azt a konzolos szférában is megfigyelhetjük, az exkluzivitás sok esetben döntő tényező lehet a közönség számára.

Ezek lennének hát a mi gondolataink, viszont ne tartsátok magatokban a ti ötleteiteket, valamint osszátok meg velünk, hogy ha már volt szerencsétek értelmes vitához a mobiljátékok kapcsán, akkor ti hogyan álltatok a témához?
6 hozzászólás

ferencziakos

3 éve, 3 hónapja és 9 napja

Tök jó téma, magán ezen is el lehetne vitatkozni mosolygó smiley hogy van-e egyártalán értelme vitatkozni. Szerintem nincs.

válasz erre

Bencus86

3 éve, 3 hónapja és 10 napja

Sehogy. Ha valaki nem akar játszani, az legyen az ő baja. Jó a konzol, de nem fér el a zsebedben. Még a kontroller sem...

válasz erre

SamsungFan

3 éve, 3 hónapja és 10 napja

Nem állok bele ilyen parttalan vitába. Aki akar mobilon (is) játszani, az játszik, aki nem, az nem. Nagyjából le****om, kinek mi a véleménye. Én játszom és ennyi. mosolygó smiley

válasz erre

fonemaker

3 éve, 3 hónapja és 11 napja

Sokszor hallom én is hogy mobilon nem lehet játszani meg ilyenek, de én nem foglalkozom vele. Nyilván ezek az emberek az 50-60 ezres android kategóriából nyilatkoznak, azon meg étnyleg nem lehet. röhögő smiley

válasz erre

Mendez

3 éve, 3 hónapja és 11 napja

Én sosem próbálok meggyőzni senkit. Én szeretek mobilon játszani, aki nem azt is megértem.

válasz erre

Ronalddo

3 éve, 3 hónapja és 11 napja

Szerencsére nem vesznek körbe olyanok akikkel vitatkoznom kéne a témáról. mosolygó smiley

válasz erre