Így állíthatsz vissza törölt adatokat Androidos készülékeden

2019. július 14.
85.8202
Advertisement
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Gyakran csak egyszerű figyelmetlenség vagy kapkodás miatt olyan fontos adatok tűnhetnek el Androidos telefonjainkról, melyek rendkívül fontos, értékes dolgok voltak. Lehet az egy egyszerű fotó, egy videó, de akár egy zeneszám, sőt egy SMS vagy névjegy is a telefonkönyvben. Sokan ilyenkor őrjöngve ütik a saját fejüket, hogy miért nem figyeltek oda jobban, de éppen hozzájuk, hozzátok szól most ez a cikk, hiszen az Android operációs rendszernek van egy nagy előnye.


Pontosabban nemcsak az Androidnak, hanem más szisztémának is, de most maradjunk egyszer ennél az alternatívánál, és jól jegyezzük meg, hogy ha törlünk valamit a telefonunkról, akkor az valójában nem törlődik, csupán elérhetetlenné válik a kezelőfelületről, és kap egy "felülírható" címkét, vagyis a tárhely szektorairól addig nem tűnik el, amíg azt egy másik adattal később felül nem írjuk. Magyarul ez annyit jelent, hogy az egy-két napja, sokaknál talán az egy-két hete és hónapja törölt tartalmak is könnyedén visszaállíthatók. Hogyan?

Csak egy jó szoftver kell, és megoldódik a problémánk

Miután a szoftverfejlesztők is felismerték ezt a jelenséget, gyakorlatilag gombamód kezdtek el szaporodni a különféle számítógépes programok és mobilos applikációk, melyek mind egy szálig azt a célt szolgálják, hogy telepítésük után a telefonunkról a közelmúltban eltüntetett tartalmakat maradéktalanul visszahozzák. Léteznek ezek között ingyenes szoftverek, de fizetősek is, egyszeri felhasználás esetén általában a legtöbb kipróbálása nem jár anyagiakkal, emiatt pedig tejesen mindegy, hogy mit választunk.

Így állíthatsz vissza törölt adatokat Androidos készülékeden - 2. kép

Stellar Phoenix Data Recovery for Android, Easeus, Dr. Fone vagy Yodot, csak néhány név a valóban csinos hosszúságú listáról, melyek többsége bár csak a legújabb Windows operációs rendszerekkel kompatibilis, de találhatunk azért alternatívákat Mac-re is, ha muszáj, azonban nem túl nagy arányban. Ezek a programok mind egy szálig ugyanúgy működnek, ezáltal a szoftver feltelepítését követően telefonunkat egy USB-kábel segítségével csatlakoztatjuk a géphez, majd a programot elindítjuk, és megkeressük a fájlok helyreállításának a lehetőségét.

Ilyenkor rendszerint kapunk egy listát a még makulátlanul visszaállítható állományokról, és ha szerencsénk van, akkor azonnal lementhetjük őket a gépünkre, visszatehetjük a telefonunkra, de akár feltehetjük azonnal a Dropbox-ra vagy a Google Drive-ra is, a határ gyakorlatilag a csillagos ég, valamelyik biztosan jó megoldás lesz.

Vannak alternatívák mobilról is

Ha nincs számítógépünk, vagy nem akarunk PC-vel maszatolni az adatok visszaállítása miatt, természetesen találhatunk mobilos alternatívákat is már, melyeket csak egyszerűen letöltünk a Play Áruházból, és használjuk. Érdemes előre leszögezni, hogy a jobb minőségű és megbízható applikációk nem ingyenesek, érdemes telepítés előtt elolvasni a véleményeket és megnézni az értékeléseket, hiszen mégis a legszemélyesebb dolgainkhoz adunk hozzáférést neki.

Így állíthatsz vissza törölt adatokat Androidos készülékeden - 3. kép

Ezek az applikációk ugyanúgy működnek, mint a számítógépes megoldások, ezáltal megkeresik, hogy melyek azok a törölt állományok, melyek nem sérültek, nem lettek még felülírva és helyreállíthatók, sőt mi több, ezt a műveletet nemcsak belső tárhellyel, hanem akár memóriakártyával is tudják. A kérdéses fájlok visszaállíthatók eredeti helyükre, de akár felhőbe is feltölthetők. Érdekesség, hogy néhány applikáció nemcsak fájlokat, hanem akár jelszavakat is képes visszahozni, ami különösen fontos lehet sokaknak!

Mennyire biztonságos?

Ha megfelelő és ismert programot alkalmazunk, akkor sem az adataink nem kerülhetnek rossz kezekbe, sem a telefonunknak nem eshet baja. A biztonság kérdését itt és most egy kicsit más szemszögből kell megvizsgálni, hiszen adja magát a kérdés: ha eladjuk a telefonunkat, akkor mások is ugyanígy kimenthetnek belőle személyes adatokat? Erre egy határozott igen a válasz, így hiába visszük szervizbe, hiába állítjuk vissza a gyári beállításokat, fájlok, üzenetek, képek, videók és jelszavak is az új tulajdonos birtokába juthatnak ilyen módszerrel.

Mit használjunk?

Bár a fentiekben felsoroltuk a lehetőségeket, azért lássunk néhány konkrét példát is arra, hogy ha bajba kerültünk, és letöröltünk valami fontos adatot a telefonunkról, akkor milyen programokkal lehet érdemes próbálkozni a visszaállításban. Íme három szuper alternatíva!

Stellar Phoenix Data Recovery

A Stellar Phoenix Data Recovery egy rögtön a Play Áruházból letölthető okosság, melynek az ingyenes változatával korlátozott számban ugyan, de visszahozhatunk törölt fotókat, kontaktokat, SMS üzeneteket vagy más értékes adatokat a telefon belső tárhelyéről és SD kártyájáról egyaránt. Az előhalászott dolgokat ráadásul elküldhetjük magunknak e-mailben, feltölthetjük a Drive-ra vagy más felhő alapú platformra, sőt azonnal megoszthatjuk a közösségi oldalakon is. Természetesen a komolyabb tudásra képes, illetve korlátozások nélkül használható változata pénzbe kerül, de ha csak most visszavarázsolnál valamit a telefonodról, akkor töltsd le gyorsan, és próbáld ki.

Google Play

Dr. Fone

A Dr. Fone egy rendkívül sokoldalú alkalmazás, mondhatni az egyik legjobb az adatvisszaállító szoftverek között, melynek nemcsak okostelefonra telepíthető változata ismert, hanem beszerezhető Windows és macOS alapú számítógépekre is, ha esetleg onnan kényelmesebb lenne a telefonunk elveszett adatai után kutakodni. Népszerűsége annak köszönhető, hogy bár ingyenes változata erősen korlátozott, ha viszont megvesszük a licencet, akkor egy sor más dologra leszünk képesek vele. Például véglegesen törölhetjük az adatainkat a telefonunkról - ez hasznos eladás előtt -, de könnyen költözhetünk vele Androidról iOS-re és vissza, lévén az eszköz iOS-sel is kompatibilis, és nemcsak az adatvisszaállítás, hanem a hibajavítás tekintetében is. Nekünk egyszer abban is segített, hogy eltávolította a képernyő elfelejtett feloldási mintáját, de papíron állítólag a közösségi oldalainkról is tud biztonsági mentést készíteni.

Google Play
Hivatalos honlap

Easeus

Az Easeus egy kizárólag számítógépről működtethető program, mely igazi nagymester az adatvisszanyerésben, ezáltal akár Windows-ra, akár Mac-re bátran feltehetjük, teljes verziója rengeteg dologban tud majd segíteni nekünk. Segítségével visszanyerhetjük a törölt adatainkat, de van benne adatátviteli lehetőség, particionáló, teljes eltávolító, sőt mi több, akár a teljes lemezünkről, ezáltal az összes adatunkról tudunk vele biztonsági másolatot készíteni. Azt nem mondjuk, hogy működése egyszerű, de hatásos, az egyszer biztos!

Hivatalos honlap
5 hozzászólás

Tommy

5 éve, 1 hónapja és 9 napja

Na ez egy jó anyag volt, köszi srácok!

válasz erre

Direktor

5 éve, 1 hónapja és 10 napja

Szerencsére sosem volt rá szükségem még.

válasz erre

Femobilos

5 éve, 1 hónapja és 11 napja

Köszönet a cikkért! mosolygó smiley

válasz erre

Mordorer

5 éve, 1 hónapja és 11 napja

Legalább most már tudom melyik megbízható. mosolygó smiley

válasz erre

ferencziakos

5 éve, 1 hónapja és 11 napja

Hasznos cikk, köszönjük!

válasz erre