Így fertőtlenítsd hatékonyan okostelefonodat házilag!

2020. március 22.
63.5301
Advertisement
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Egyelőre nem úgy tűnik, hogy egyhamar véget ér a koronavírushoz kapcsolódó járvány, illetve a szigorú intézkedések, emiatt pedig egyre többen próbálnak betartani különféle szabályokat annak érdekében, hogy fertőtleníteni tudják közvetlen környezetüket és általános használati tárgyaikat.


Ide sorolható többek között okostelefonunk is, melyre azért kell különösen nagy figyelmet fordítanunk, mert gyakran észre sem vesszük, de szinte bárhol és bármikor kézbe vehetjük, ezáltal koszos kézzel érhetünk a képernyőhöz, így hiába tartunk be alapvető higiéniai szabályokat otthon, ha gyakorlatilag a képernyőn bevisszük a lakásba a kórokozókat, így akár a koronavírust is.

Emiatt nagyon fontos lenne ebben a helyzetben, hogy otthoni körülmények között naponta legalább egy alkalommal végrehajtsuk ezt az eljárást, és most minden egyes olyan esetben, amikor kint jártunk az emberek között, ezáltal elmentünk vásárolni vagy a munkahelyünkre. Hogy milyen módon tisztítsuk meg készülékünket a kórokozóktól úgy, hogy közben ne tegyünk kárt bennük? Erre szeretnénk az alábbiakban néhány hasznos praktikával szolgálni!

Így fertőtlenítsd hatékonyan okostelefonodat házilag! - 2. kép

A legegyszerűbb megoldás, a fertőtlenítő kendő használata!

A legkézenfekvőbb, különösebb kutyulást nem igénylő megoldás egy okostelefon megfelelő fertőtlenítésére alighanem az, ha direkt erre a célra megalkotott fertőtlenítő kendőt használunk. Bár nem mondjuk, hogy manapság könnyű beszerezni ilyesmit, hiszen a boltokban három dologból van hiány manapság: lisztből, WC papírból és fertőtlenítőszerekből.

Ha viszont bespájzoltunk korábban ilyen fertőtlenítő kendőket, akkor most jött el az ideje, hogy aktívan használjuk őket, hiszen az ilyen antibakteriális textilek képesek eltávolítani a telefonon, főként a kijelzőn megtapadó legtöbb vírust és baktériumot. Nagyon fontos, hogy csak az ammónia- és alkoholmentes, direkt kijelzőkhöz, képernyőkhöz is használható kendő jöhet szóba, az alkoholos károsíthatja a kijelzőt - ellenben a készülék többi részén jól használható ez is! Hogy mi a teendő akkor, ha nincs otthon ilyen fertőtlenítő kendőnk?

Készítsünk saját fertőtlenítőt, azaz így készül a fertőtlenítőkendő házilag!

Mint fentebb is említettük, manapság kifejezetten nehéz lehet antibakteriális törlőkendőt találni a boltok polcain, de nem kell feltétlenül kétségbe esni, ha ilyesmit tapasztalunk, hiszen saját magunk is kikeverhetünk otthon egy olyan fertőtlenítőszert, melyet egy rongyra öntve lehetőséget kapunk arra, hogy gyakorlatilag saját fertőtlenítő törlőkendőnk legyen. Ehhez nem lesz szükségünk másra, mint gyógyszertárban mindig kapható etil-alkoholra, valamint desztillált vízre.

Így fertőtlenítsd hatékonyan okostelefonodat házilag! - 3. kép

Ebből kell saját 60-40 (merészebbeknek 70-30) százalékos keveréket összeállítani - természetesen az alkohol javára -, ami egy olyan erőteljes fertőtlenítőelegyet képez, hogy garantáltan képes elpusztítani a legtöbb kórokozót a telefonunkon, ha finoman áttörölgetjük vele. Persze szórófejes üvegbe töltve nemcsak a telefonunkat, hanem minden mást is lehetőségünk van fertőtleníteni ezzel a megoldással. Az ecet is sokat segíthet, ezt fele-fele arányban kell vízzel higítani.

Végszükség esetén a szappanos víz is segít!

Nem véletlenül hangsúlyozzák manapság mindenhol, hogy a szappanos víz bizony kitűnő megoldás lehet kezünk fertőtlenítésére és tisztán tartására egy alapos kézmosással egybekötve. Ha nincs más alternatívánk, akkor mindez természetesen telefonunk fertőtlenítésére is kitűnő lehet, mindehhez pedig mindent megtalálunk otthonunkban, ezáltal nem kell hozzá más, csak víz, folyékony szappan, illetve valamilyen mikroszálas törlőkendő.

Így fertőtlenítsd hatékonyan okostelefonodat házilag! - 4. kép

A víz fertőtlenítő hatásának eléréséhez elegendő csak egy cseppnyi szappant alkalmazni ahhoz, hogy létrejöjjön a fertőtlenítő hatás, ezáltal ha egy kicsit habzik a keverék, máris ideális lesz a használatra. Mindebbe merítsük bele a kendőt, jó alaposan csavarjuk ki, és a nedves ronggyal törölgessük át párszor a készülék kijelzőjét, végül pedig egy szárazzal alaposan felitatjuk róla a felesleges nedvességet. Talán nem idéz elő olyan antibakteriális hatást, mint egy fertőtlenítő kendő, de valamennyit azért segít!

Mit ne használj semmiképp?

Kerülni kell a papír törlőkendő használatát, a nem kifejezetten kijelzőkhöz készült fertőtlenítő kendőket, mindenképpen mikroszálas kendőt használj! Szerekből semmiképpen ne próbálkozz izopropil-alkohollal, hígítatlan ecettel vagy szappannal, valamint mosogatószerrel sem. Az ablaktisztító szerek és a konyhai tisztítószerek szintén nagyon erős anyagok, feltétlenül kerülni kell őket ebben az esetben.

Ha neked is van bevált módszered, ne rejtsd véka alá, várjuk kommentben!
6 hozzászólás

Chico

4 éve, 4 hónapja és 8 napja

Én szappanos vízzel (mármint vizes törlővel) szoktam időnként áttörölgetni, ha kell. De látom, ezzel jól is tettem. mosolygó smiley

válasz erre

SamsungFan

4 éve, 4 hónapja és 10 napja

Újabb kedvenc fejtágító, köszi az infókat! mosolygó smiley

válasz erre

peter97

4 éve, 4 hónapja és 11 napja

Nagyon jó tippek, köszönjük!

válasz erre

Gólem

4 éve, 4 hónapja és 11 napja

Nagy hála a cikkért! Ment a kedvencekbe.

válasz erre

Mendez

4 éve, 4 hónapja és 11 napja

Ecettől én nagyon félnék...

válasz erre

Femobilos

4 éve, 4 hónapja és 11 napja

Ez szuper cikk, köszönjük!

válasz erre