Így fertőtlenítsük helyesen okostelefonunkat

2020. március 29.
57.2991
Advertisement
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Az elmúlt néhány hétben gyakorlatilag minden embernek fenekestül felfordult az élete a koronavírus-járvány miatt, ami nem meglepő, hiszen a terjedést meggátolandó a kormány mindenkit arra kért, hogy maradjon otthon. Néhányan azonban sajnos nem tehetik meg, hogy ne menjenek dolgozni, de mindemellett hetente legalább egyszer biztosan el kell hagyni a lakást egy-egy bevásárlás miatt, miközben elengedhetetlen betartani bizonyos higiéniai előírásokat, mint amilyen a megfelelő védőfelszerelés, így legalább a kesztyű és a maszk használata.


Sokan azonban bele sem gondolnak, hogy ilyenkor a ruhánkkal vagy a nálunk lévő eszközökkel ugyanúgy hazavihetjük a vírust, tehát gondoskodnunk kell arról, hogy ezeket a dolgokat megfelelően fertőtlenítsük mielőtt bevinnénk őket a házba, vagy mielőtt használni kezdenénk őket odabent. Az egyik ilyen kritikus eszköznek tekinthető az okostelefon is, melynek kijelzőjét folyamatosan fogdossuk, ezáltal rendkívül lényeges, hogy megfelelően el tudjuk távolítani róla a kórokozókat.

Miután tehát múlt heti cikkünkben ahhoz adtunk tanácsokat, hogy mivel tudjuk fertőtleníteni okostelefonunkat házilag, addig most a helyes fertőtlenítés menetéről lesz szó néhány gondolat erejéig azoknak, akik szeretnének igazán alapos lenni. Lássuk a lépéseket!

Így fertőtlenítsük helyesen okostelefonunkat - 2. kép

Kezdjük a kikapcsolással!

Ezt a műveletet nagyon sokan elmulasztják, pedig a biztonság érdekében igazán fontos a készülék áramtalanítása még azelőtt, hogy nedves ruhákkal és törlőkendőkkel hozzányúlunk. Ha a kikapcsolást nem is ejtjük meg, arról azért érdemes megbizonyosodni, hogy a telefon nem csatlakozik a töltőhöz, hiszen a nedves rongyok ilyenkor olyan helyekhez érhetnek, melyek súlyos áramütést idézhetnek elő, de enyhébb esetben is tönkretehetik a telefonunkat. Utóbbi miatt érdemes egyébiránt megfontolni a kikapcsolást!

Válasszunk vagy készítsünk megfelelő tisztítószert!

Alapszabály, hogy telefonunkat soha ne tisztítsuk aeroszollal, fehérítővel vagy olyan szerrel, mely darabokat tartalmaz, hiszen ezek jelentős kárt tehetnek a készülékben, ezáltal például súlyosan megkarcolhatják a kijelzőt. Ha van otthon antibakteriális kendőnk, akkor van a legegyszerűbb dolgunk, de ha nincs, akkor jó ötlet lehet egyszerű szappanos vizet készíteni, hiszen a hivatalos ajánlások szerint alapos tisztítás során azzal is könnyedén el tudjuk távolítani a készülékünkről a kórokozók jelentős részét. Ha vízzel és szappannal dolgozunk, mindig válasszunk mikroszálas kendőt, melyet alaposan kicsavarva, éppen csak nedvesen alkalmazunk a telefon törölgetésekor.

Így fertőtlenítsük helyesen okostelefonunkat - 3. kép

A telefon minden elemét töröljük át

Sokan ott követik el a legnagyobb hibát egy telefon fertőtlenítésekor, hogy kizárólag a képernyőre koncentrálnak vele. Tény és való, hogy ezt az elemet érintjük meg a legtöbbször, és itt mutatható ki a legtöbb vírus és baktérium, azonban a hátlap vagy a készülékház oldalai ebből a szempontból ugyanolyan kritikus pontnak tekinthetők. Nem elég tehát a nedves kendővel csak a kijelzőt áttörölni, hanem alaposan, minden oldalon legalább kétszer mossuk át úgy, hogy áztatás nélkül, de határozott mozdulattal végigsimítjuk rajta a rongyot. A töltőcsatlakozónál érdemes azért óvatosnak lenni, hiszen az ide befolyó víz vagy fertőtlenítőszer nehezen szárad ki. Ügyeljünk arra is, hogy minden pontot érintsünk az áttörlés során, hiszen csak így lehet biztosítani a teljes higiéniát.

Mindig töröljük szárazra a készüléket

Még a visszakapcsolás vagy az ismételt használatba vétel előtt okostelefonunk megfelelő fertőtlenítésének következő lépése nem más, minthogy minden elemét szárazra töröljük. Ha alaposak akarunk lenni, akkor előtte egyszer kezet mosunk és fertőtlenítjük legalább az ujjainkat, hiszen gyakorlatilag semmit sem ért a fenti folyamat, ha "koszos" kézzel ismét összefogdossuk az eszközt. A szárazra törlés előtt tehát kezünk higiéniájáról is gondoskodjunk, így mindent megtettünk azért, hogy ne fertőződjünk meg.

És ne feledjétek, így tudjátok fertőtleníteni okostelefonotokat házilag, akár otthoni anyagokkal!
3 hozzászólás

peter97

4 éve, 4 hónapja és 4 napja

Jók ezek a cikkek, legalább van valaki aki ért is ahhoz amiről ír. Teli vannak az oldalak baromságokkal.

válasz erre

Mendez

4 éve, 4 hónapja és 4 napja

Alap hogy csak mikroszálast használok, más eszembe sem jutna. Attól vagyok ki, amikor valaki papírral törli! meglepett smiley

válasz erre

Femobilos

4 éve, 4 hónapja és 4 napja

Ismét nagyon hasznos, köszönjük!

válasz erre