Így óvd a telefonodat a nagy hidegben

2021. január 17.
95.8671
Bár sok helyről hallani, hogy itt a tél, és ilyenkor nyilván teljesen normálisak a mínuszok, azonban az elmúlt- és várhatóan az előttünk álló napokban is oltári hidegek várhatók, ami nemcsak az emberi szervezetre gyakorol kellemetlen hatást, hanem természetesen az okostelefonunkra is. Merthogy az elektronikus eszközöknek megvan az a hőmérsékleti intervalluma, amit még egészségesen elbírnak, illetve kibírnak normál körülmények között, ha viszont túl nagy meleg, esetleg túl nagy hideg éri őket, attól tönkremehetnek.
Advertisement


Ezrét nagyon lényeges ilyen mínuszokban nagy figyelmet fordítani a készülékeinkre, hogy épségben átvészeljék ezeket az időszakokat. Hogy mit tehetünk a telefonunkért ilyenkor? Ehhez próbáltunk nektek néhány hasznos tanácsot összegyűjteni, hiszen előfordulhat, hogy nem is tudjátok, mennyit ártotok neki, ha ilyenkor használjátok, illetve csak egyszerűen előveszitek a készüléket.

Ha lehet, inkább elő se vegyétek a zsebből

A buszra vagy vonatra várva bizonyára óriási a kísértés mindenkinek, hogy elővegye a telefonját, hiszen ezzel sokkal könnyebben telik az idő, különösen abban az esetben, ha hideg van, hiszen ilyenkor sokkal gyorsabban telik az idő, amennyiben elfoglaljuk magunkat egy játékkal, esetleg a Facebook pörgetésével. Csakhogy ezt nagy mínuszokban érdemes mellőzni, mert az extrém hőmérséklet rendkívüli módon megterhelheti a hardvert, különösen az akkumulátort.

Így óvd a telefonodat a nagy hidegben - 2. kép

A nagy hidegben ugyanis teljesen más kémiai reakciók zajlanak az akkumulátorban, mint normális körülmények között, így előfordulhat, hogy szoftveresen brutális lassulásokat tapasztalhatunk a készüléknél, az sem kizárt, hogy egyszerűen újraindul, átmenetileg be sem kapcsol, vagy lényegesen gyorsabb merülést produkál, hiszen nem tudja úgy megtartani a töltést, mint normál körülmények között.

Ezért lehet jó döntés ilyen esetekben egy okosóra viselése, melyek lényegesen jobban bírják a hideget. Bár az egyszerűbb típusokkal nem tudunk játszani, de például egy Apple Watch erre is tökéletes, illetve arra mindegyik elég, hogy az idő mellett legalább lássuk, hogy kik üzentek nekünk, és ha olyan típusú óránk van, akkor akár még gyorsan válaszolhatunk is az üzenetekre.

Egy jó tok sokat segíthet ilyenkor

Hogy megóvjuk okostelefonunkat, abban óriási szerepet játszik hidegben is egy jó tok. Bár vannak direkt téli tokok is már, azonban teljesen nem kell bebugyolálni a készüléket - ebből később nagyobb gondunk lehet még, de ha egy minden oldalról védelmet nyújtó, könyvszerűen nyitható tokot használunk ilyen hidegekben, akkor az kifejezetten hatásos lehet ahhoz, hogy ne hűljön le a hardver, és ne kelljen vészüzemmódba kapcsolnia még akkor sem, ha esetleg pár másodpercre kivesszük a zsebünkből.

Így óvd a telefonodat a nagy hidegben - 3. kép

A töltéssel nem árt vigyázni

A nagy hidegben ugyanakkor nemcsak arra kell odafigyelnünk, hogy ne használjuk a telefonunkat, azt is fontos lehet észben tartani, hogy kintről beérve hagyjunk időt a telefonnak, amíg megszokja a nagy hőmérsékletkülönbséget. Ebből kifolyólag ugyanis a készülék bepárásodhat, ami alapvetően még nem nagy probléma, tok nélkül magától kiszárad, elpárolog róla a nedvesség - a belső elemekhez normál esetben úgysem juthat el -, de töltőre ilyenkor akkor sem ajánlott tenni, csak nagyjából 1-2 óra múltán, mert a módosult kémiai reakciók és a pára miatt kárt szenvedhet a készülék.
Advertisement
3 hozzászólás

Mendez

1 hónapja, 2 hete és 5 napja

Nem használom, mert lefagy a kezem.

válasz erre

fonemaker

1 hónapja, 2 hete és 6 napja

Én mindig egy zokniba rakom.

válasz erre

peter97

1 hónapja, 2 hete és 6 napja

Én télen nem nagyon használom utcán. Ha hívnak, fülesen veszem fel és kész.

válasz erre