Így tedd biztonságosabbá okostelefonodat négy lépésben!

2019. április 14.
57.8301
Egy olyan abszurd világot élünk, melyben gyakorlatilag mindenhová magunkkal tudjuk vinni az egész életünket. Az okostelefon ugyanis mindenkinek ott lapul a zsebében, és bár nagyon jó, hogy bárhol játszhatunk, fotózhatunk és internetezhetünk vele, hovatovább mindenhol elérhetők vagyunk, azonban belegondoltunk már abba, hogy mi lenne, ha valaki ellopná vagy csak szimplán elveszítenénk a készüléket?


Gyakorlatilag idegenek kezébe jutna minden jelszavunk, a közösségi oldalakhoz kapcsolódó profiljaink, a magánbeszélgetéseink, a pikáns fotóink, videóink, sőt mi több, akár még a bankszámlánkhoz kapcsolódó adataink is. Bár az ellen nyilván alig tudunk tenni bármit is, hogy a készülékünket ne lopják el, vagy ne veszítsük el, azonban azért igencsak sokat, hogy ha bekövetkezik a baj, akkor legalább megfelelő védelmi rendszer működjön rajta. Ha te is biztonságban akarod tudni a készülékedet, akkor íme négy egyszerű lépés!

Így tedd biztonságosabbá okostelefonodat négy lépésben! - 2. kép

1. lépés: használj komplikált jelszavakat!

Már a kezdőképernyő feloldásához is. Legyen számodra egyszerű és könnyedén megjegyezhető, mondhatni teljesen evidens, amit szempillantás alatt be tudsz ütni, ellenben a közvetlen környezeteden kívül csak te tudsz. Édesanyád születési dátuma, az autód rendszáma vagy éppen bármilyen számsor, ami neked fontos lehet. Minél több számjegyből áll, annál nehezebb lesz rájönnie az idegeneknek, és mivel csak bizonyos számú próbálkozás van, ezért csakhamar tiltás lehet a vége a próbálkozásoknak. Hogy idegesítő mindig kódokat gépelgetni az összes feloldáskor? Állítsd be, hogy csak bizonyos időtartam után legyen szükség rá, a határ a csillagos ég!

2. lépés: használd a biológiai azonosítókat!

Ma már a legtöbb telefonban alapfelszereltség az ujjlenyomat-olvasó, de sokan nem használják, mert tartanak tőle, holott egy rémesen egyszerű, nem mellesleg kényelmes dologról van szó. A biztonságról pedig nem is beszélve, hiszen ezt gyakorlatilag lehetetlen kijátszani, de ha olyan eszközünk van, melyen fejlett a Face ID - ezt a technológiát egyelőre csak újabb iPhone-eszközökön ajánljuk -, akkor azt is használjuk bátran, mert szintén nem lesz egyszerű átverekednie magát rajta senkinek.

Így tedd biztonságosabbá okostelefonodat négy lépésben! - 3. kép

3. lépés: használd a készülékkereső szolgáltatásokat!

Ma már minden platformon, iOS-en és Androidon is elérhetők a Find My Phone-szolgáltatások - vannak bizonyos márkák, melyek saját megoldásokkal kecsegtetnek ehhez -, és érdemes élni vele, mert akár ellopták, akár elhagytuk, egy szempillantás alatt megtalálhatjuk, sőt mi több, távolról néhány gyors beállítást is végrehajthatunk rajta, vagyis ha illetéktelenek kezébe került, legfeljebb alkatrészként tudják értékesíteni, de adatainkhoz nem férhetnek hozzá.

4. lépés: használj VPN-t a nyilvános hálózatokon!

Rengetegen nem is sejtik, hogy a nyilvános WiFi hálózatok használta mennyi veszélyt rejt, hiszen profi hackernek sem kell lennünk ahhoz, hogy ilyen formában készülékeinket könnyedén meg tudják piszkálni akár távolról is. Magyarul tehát még csak el sem kell lopniuk azt a tolvajoknak ahhoz, hogy egy ilyen hálózaton keresztül bármit kinyerjenek a telefonunkból, de ha VPN-t használunk, akkor könnyedén elejét vehetjük a problémának. Ne bízzuk magunkat a véletlenre!
2 hozzászólás

Chico

3 hónapja, 1 hete és 1 napja

Find my Phone semmit nem ér ha mondjuk ellopták. Sajnos tapasztalat.

válasz erre

Direktor

3 hónapja, 1 hete és 1 napja

Végülis ésszerű ajánlások.

válasz erre