Így válasszunk mobiljátékot a legkisebbeknek

2021. február 07.
96.8341
Advertisement
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Ma már teljesen természetesnek tekinthető, hogy a legkisebb gyermekek kezében is ott az okostelefon vagy a táblagép. Ugyan megoszlanak a vélemények arról, hogy mennyire egészséges egy 2-3 éves gyermeknek mobiljátékot adni a kezébe, azonban egy biztos: megfelelő körültekintéssel ez biztosan nem jelent problémát, sőt rengeteg előnye származhat később ebből a picinek. Természetesen ebben nagy szerepe van a szülőnek, illetve a kiválasztott szoftvernek egyaránt.


Az ugyanis egyáltalán nem mindegy, hogy milyen alkotást választunk a picinek. Általában 3 éves korukra érnek meg arra a gyerekek, hogy interaktív fogyasztóvá váljanak egy okostelefonon vagy egy táblagépen, az pedig rendkívül lényeges dolog, hogy milyen első élményeket adunk nekik ilyen formában, hiszen a megfelelő mobiljáték kiválasztásán sok múlik. Hogy miként válasszuk ki neki a megfelelőt?

Legyen színes, érdekes és fejlesztő

Nagyon fontos szempont a mobiljáték kapcsán, hogy minél színesebb, minél rajzfilmesebb legyen, ergo felkeltse a gyerek érdeklődését, egy unalmas, szürke vagy egyszerű alkotással ugyanis nem biztos, hogy jól szórakozik majd. Ezen felül lényeges faktor még, hogy fejlesztő elemeket is tartalmazzon, tehát valamire megtanítsa az apróságot. Színek, formák, ügyességi elemek, logikát fejlesztő feladványok, útkeresők, rengeteg olyan alternatíva létezik, ami ilyenkor hasznos.

Így válasszunk mobiljátékot a legkisebbeknek - 2. kép

Ügyeljünk a korhatárokra

A korhatárajánlás a legtöbbször sajnos semmit sem ér egy mobiljátéknál, így minden esetben csak tájékoztató jelleggel vegyük figyelembe a hivatalos számokat, és győződjünk meg róla mi magunk legalább a képek és videók alapján, hogy az adott termék megfelel az ő korának. Érdemes direkt a gyerekeknek szánt szoftverek között keresgélni ezen a ponton ugyanis rengeteg kiváló alkotással találkozhatunk, melyek rengeteget fejleszthetnek gyermekünk képességein.

Olvassunk véleményeket

Főleg a gyerekeknek szánt mobiljátékoknál általános jellemző, hogy a szülők rengeteg véleményt írnak az adott alkotáshoz, hogy mennyire tetszett a lurkóknak a szoftver, mik voltak a tapasztalatok, így nagyon könnyen be tudjuk azonosítani majd, hogy melyek azok az applikációk, melyek valóban jók lehetnek gyermekünk számára. Minél több a vélemény és minél jobbak az értékelések, annál biztosabbak lehetünk benne, hogy a mi gyermekünk is élvezni fogja az adott terméket.

Így válasszunk mobiljátékot a legkisebbeknek - 3. kép

Előtte próbáljuk ki

Természetesen úgy azért semmit ne adjunk a gyerek kezébe, hogy előtte mi ne próbáltuk volna ki azt. Győződjünk meg a saját szemünkkel arról, hogy valóban a korának megfelelő mobiljátékról van-e szó, hogy nincsenek benne oda nem illő reklámok, hogy könnyen eligazodik benne a pici, hogy tudja majd kezelni, élvezi-e az egészet és így tovább.

Nem árt, ha WiFi nélkül megy

Fontos kritérium lehet a legkisebbeknek szánt mobiljátékok kapcsán az is, hogy menjenek WiFi és mobilnet nélkül. Ennek az oka egyszerű: ha hozzáadtunk bankszámlaszámot az áruházhoz, és egy kicsit nem figyelünk oda, előfordulhat, hogy olyan fizetős mikrotranzakciókra kattint a gyerek, ami nekünk pénzbe kerül. Sajnos ez már a legkisebbeknek szánt mobiljátékokban is valós probléma!
3 hozzászólás

SamsungFan

3 éve, 4 hónapja és 23 napja

Tök jó kis fejtágító!

válasz erre

Mordorer

3 éve, 4 hónapja és 24 napja

Hát ez megint egy példaértékű cikk, lesz kinek mutogatni. mosolygó smiley Sokan nagyon nem érzik ezt, a gyerek kezébe nyomják a telót hogy csend legyen... Nálunk családban is van ilyen.

válasz erre

Mendez

3 éve, 4 hónapja és 24 napja

Hát, sajnios van kinek megmutatnom ezt a cikket...

válasz erre