Így védekezz, hogy ne kerüljön egy vagyonba egy ingyen letölthető mobiljáték!

2017. július 23.
43.7411
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Modern és felgyorsult világot élünk, aminek részeként teljesen normális, hogy a gyermekek kvázi babakorukban elkezdik nyomkodni szüleik telefonját a szórakozás, a mobiljáték élményének reményében - hiszen nem lehet elég korán kezdeni. Rengeteg szülő nagyon szívesen oda is adja készülékét apróságának, hiszen egy ingyen letölthető mobiljátékkal nagyon sok kicsi akár órákon át képes lefoglalni magát, és minden apuka, illetve anyuka tudja, hogy néhány óra nyugalom bizony mindennél többet ér.


Ez a nyugodt és idilli kis elgondolás azonban sokkal könnyebben válhat rémálommá, mint azt bárki gondolná! Az ingyen letölthető mobiljátékokban ugyanis bár sokan nem látnak veszélyt, azonban sajnos az esetek 99 százalékában a legveszedelmesebbek mind közül, hiszen dugig vannak applikáción belüli vásárlásokkal, amivel rossz beállítások mellett egy kisgyermek akár százezreket is eltapsolhat egy-két óra alatt úgy, hogy közben fogalma sincs arról, milyen rosszat csinál.

Így védekezz, hogy ne kerüljön egy vagyonba egy ingyen letölthető mobiljáték! - 2. kép

Másfél millió forint pár dinoszauruszért? Ne röhögj, megtörtént!


A G DATA legfrissebb figyelmeztetése szerint a fenti probléma sajnos egyre gyakoribb, mondhatni mindennapos eseménynek tekinthető, és bár szerencsére a legtöbbször csak párezres tételekről van szó, de akadnak kiugró esetek is. Az egyik ilyen még 2015 karácsonyán történt, amikor egy gyermek az egyik szülőjének a telefonján kedvenc Jurassic Park mobiljátékával múlatta az idejét úgy, hogy a telefon esetében engedélyezve volt a bankkártyás fizetés. A kisgyermek átszámítva egy 1,6 millió forintos adóssággal lepte meg szüleit az ünnepek alkalmából, mert megvásárolta többször is a különféle dinoszauruszokat, amivel a szülők a sajtóhoz fordultak, és miután az ügy nyilvánosságra került, az App Store visszatérítette a pénzt, de ez is csak egy szerencsés és egyedi eset, hiszen az online boltnak ez nem lett volna kötelessége.

Mitől lehet drága az ingyenes játék?

Az ingyen letölthető mobiljátékok kapcsán sokan örülnek annak, hogy fizetés nélkül jutnak elfoglaltsághoz, de az úgynevezett freemium modell csak a legritkábban tekinthető ténylegesen ingyenesnek, hiszen az efféle játékokat gyakran vértezik fel olyan in-game fizetési lehetőségekkel, amelyek révén valódi pénzért gyorsabban lehet fejlődni, egyszerűbben haladni és így tovább.

Mint ismert, az App Store és a Google Play is lehet úgy beállítva, hogy vásárláskor, illetve letöltéskor a felhasználónak meg kell adnia bankkártya adatait - hogy ezzel ki és mennyire foglalkozik, illetve hiteles adatokat ad-e meg, azzal most ne törődjünk -, de érdemes minden esetben élni bizonyos biztonsági megoldásokkal. Példának okáért az App Store esetében megadhatjuk, hogy alkalmazáson belüli vásárlás esetén is kérje jelszavunkat, és azt soha ne jegyeztessük meg, hiszen egy gyermeket normál esetben már ez megakaszt abban, hogy komoly összegeket tapsoljon el a kártyánkról.

Így védekezz, hogy ne kerüljön egy vagyonba egy ingyen letölthető mobiljáték! - 3. kép

Mivel védekezhetünk?


Az első és legfontosabb alighanem az, hogy mindig kövessük figyelemmel gyermekünket a játék során, és még mielőtt odaadnánk neki a telefont vagy a táblagépet, beszélgessünk el vele arról, hogy mi az, amibe soha nem szabad belépnie az adott játékban, amit mi is ismerjünk meg.

Ha a játékhoz nincs szükség internetkapcsolatra, az egyik legjobb megoldás, ha a készüléken kikapcsoljuk a WiFi-t és a mobilnetet is addig, amíg gyermekünk játszik. Ebben az esetben semmi esély sincs arra, hogy fizetést indítson, hiszen ahhoz internetre van szükség. A módszer egyszerű, de az egyetlen tuti megoldás!

Amennyiben a világhálónak maradnia kell - például munka miatt -, akkor mindig nézzük át az App Store és a Play Áruház beállításait, és tegyük kötelezővé például vásárlás esetén a jelszó használatát, és azt soha ne jegyeztessük meg, bármennyire is kellemetlen újra-újra beírni azt a pár karaktert.
4 hozzászólás

rDAVE

1 éve, 10 hónapja és 24 napja

Femobilos írta:
Eszembe nem jutott még kikapcsolni a wifit hogy megússzam a reklámokat!
Sajnos sok fejlesztőnek eszébe jutott, így sok app nem működik wifi nélkül, pedig semmi netes nincs benne.

válasz erre

fonemaker

1 éve, 10 hónapja és 24 napja

Wifi lekapcsolása nagyszerű ötlet!

válasz erre

SamsungFan

1 éve, 10 hónapja és 24 napja

Nálam állandóra meg van adva a bankkártya, de nem adom ki a kezeim közül a telefonom.

válasz erre

Femobilos

1 éve, 10 hónapja és 24 napja

Eszembe nem jutott még kikapcsolni a wifit hogy megússzam a reklámokat!

válasz erre