Iron Maiden: Legacy of the Beast játékteszt

2016. október 26.
49.6941
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Az Iron Maiden a világ legjobb és legismertebb heavy metal zenekara. Pont! Ezen nincs mit szépíteni, ezek a tények, amit mi sem támaszt alá jobban, minthogy az angol banda immáron több mint 40 éve töretlen népszerűségnek örvend.
Advertisement


Mindemellett azt sem érdemes elfeledni, hogy az elsők között voltak, akik nyitottak a játékipar felé, méghozzá az 1999-es Ed Hunter című PC-s játékkal, amely a maga nemében egészen kellemesen összefoglalta, hogy milyen zseniális tud lenni, ha a heavy metal és a videojáték találkozik egymással.

Ezt persze azóta már számtalanszor megtapasztalhattuk - a nagyszerű Brütal Legend volt eddig talán a legjobb próbálkozás -, de a Maiden-gépezet idén úgy határozott, hogy újra megpróbálkozik egy videojátékkal, hovatovább a mai trendekhez igazodva egy mobiljátékkal.

Ez lett végül az Iron Maiden: Legacy of the Beast, amelyről sokan azt hihetik, hogy egy újabb egyszerű, holt unalmas próbálkozás lett pár öreg rockertől, de erről szó sincs, a végeredmény ugyanis még azok számára is kellemes és izgalmas élményt képes okozni, akik korábban soha nem találkoztak az Iron Maiden nevével, vagy a zenekar által megalkotott univerzummal, illetve kabalájukkal, a folyamatos megújulásra képes Eddie-vel.

Iron Maiden: Legacy of the Beast játékteszt - 2. kép

Aki ismeri a bandát, az jól tudja, hogy minden lemezük más és más témát jár körül, ezáltal eltérő köntösben tálalja Eddie újabb kalandjait - legalábbis a borítókon -, így szegény torzonborzunk megjárta már a Poklot, az elmegyógyintézetet, a jövőt, volt már gyilkos, támadt fel sírból, járt a világháborúban, de számtalanszor meg is ölték, hogy csak néhány pillanatot ragadjunk ki az életéből.

Mint javíthatatlan Iron Maiden rajongó, első körben azt hittem, hogy az Iron Maiden: Legacy of the Beast az összes lemez sajátos világát körbejárja majd, de a Nodding Frog által fejlesztett alkotás messze nem ezt nyújtja számunkra, méghozzá olyannyira nem, hogy sok helyen szinte csak szegről-végről kapcsolódik a bandához, ami messze nem negatívum.

Ennek ellenére persze bejárhatunk egy a The Wicker Man kislemezen, valamint a Powerslave, az A Matter of Life and Death és a legendás Number of the Beast albumokon alapuló világot, amelyek a koncepció és az atmoszféra tekintetében merítenek az egyes lemezekből, de például az ellenfelek vagy a harcosok oldalán a fejlesztők teljesen szabadon eresztették a fantáziájukat, így Eddie oldalán a legkülönfélébb élőhalott teremtményekkel, gólemekkel, csontvázkutyákkal és egyebekkel küzdhetünk meg a cél érdekében.

Mindez azért nem meglepő, mert a különös lények illeszkednek az Iron Maiden: Legacy of the Beast-hez, amely egy szerepjáték lett, méghozzá a körökre osztott akciókra és a taktikára építő típusból, amelyben Eddie-t és kis hadseregét irányíthatjuk a pályákon át. Minden egyes univerzum - amelyek az említett albumokon alapulnak - több helyszínből tevődik össze, és ha belépünk az egyes régiókba, ott több hullámban kell majd átverekednünk magunkat a különleges ellenfeleken, mígnem eljutunk minden baj forrásához, a nehezen legyűrhető főgonoszhoz.

Iron Maiden: Legacy of the Beast játékteszt - 3. kép

A játék masszívan a csatákra épít, amelyek körökre osztottan zajlanak. Minden karakternek van egy fő- és egy alárendelt képessége - Eddie esetében ez kicsit komplikáltabb lesz -, így a támadás mellett lesznek lények, akik gyógyítani tudnak, mások pedig inkább a védekezésben lesznek jártasabbak a támadás mellett.

Az ütközetek során túl sok beleszólásunk nem lesz a felállásba vagy a mozgolódásba, ellenben abba igen, hogy kiket viszünk magunkkal csatázni, és ott az adott fél oldalán milyen támadást aktiválunk, amelyek kapcsán rendszerint ki kell használnunk az érintőképernyőn megszokott mozdulatokat, húzgálásokat és tapogatásokat annak érdekében, hogy a támadás mindig a lehető legpontosabban végbemenjen, és előbb le tudjuk nullázni az ellenfél életerejét, mint ő a miénket.

Ha a csatát sikeresen teljesítettük, értékes jutalmakban részesülünk, miközben persze karaktereinket is fejleszthetjük, erősebbé tehetjük őket és támadásaikat, mindemellett pedig újabb lehetőségeket is elsajátíthatunk velük annak függvényében, hogy Eddie oldalán melyik kasztot választottuk korábban. Mindemellett persze a játékot még olyan extrák színesítik, mint a skillek, a talizmánok vagy a lélekkövek, de ennél mélyebbre nem szeretnénk nyúlni most, hiszen ezek már csak színesítik, sőt tartalmasabbá teszik az alapokat.

A játék mindemellett lehetőséget ad már most a közösségi élmények megélésére, ezáltal kereshetünk magunk mellé játékosokat a kooperatív mód érdekében, sőt mi több, inaktívan már most látni lehet az Arena feliratot, amely a jövőben PvP alapú összecsapásokkal bővíti ki a végeredményt. Persze azért ne higgyük azt, hogy az Iron Maiden: Legacy of the Beast a tartalom tekintetében ennyire rendben van, hiszen azért vannak hiányzó albumok és univerzumok.

Iron Maiden: Legacy of the Beast játékteszt - 4. kép

Ezeket szívesen bejártunk és végigharcoltunk volna Eddie oldalán, de én személyes sértésnek vettem azt is, hogy bár az indítástól kezdve felcsendülnek a legnagyobb Maiden slágerek, ezeket csak Bruce Dickinson hangja nélkül hallhatjuk. Szintén kellemetlenül érintett, hogy a játék csak internetkapcsolat mellett hajlandó elindulni, de az sem volt túl szimpatikus, hogy a napi jutalmak feloldását követően eléggé kínszenvedéssé vált az előrehaladás, így az alapból ingyenes játék csakhamar költekezésre késztetett (volna).

Persze ez se vegye el a kedvét senkinek sem attól, hogy kipróbálja az Iron Maiden: Legacy of the Beast-et, mert akár szeretjük a banda zenéjét, akár most hallunk róluk először, egy kellemes és meglepően összetett játékélmény vár benne ránk, méghozzá mobiljátékhoz mérten csinos grafikával. Egy csipetnyi történet még elfért volna benne, de ezt leszámítva én rajongóként minden percét imádtam. Up the Irons!

Az Iron Maiden: Legacy of the Beast elérhető itt: Google Play | iOS App Store
3 hozzászólás

SamsungFan

8 éve, 11 napja

Szuper teszt, jó játéknak ígérkezik! mosolygó smiley

válasz erre

Maniac

8 éve, 11 napja

fonemaker írta:
Játékteszt!!!!! De királyok vagytok! Remélem lesz még sok! mosolygó smiley
Lesz. kacsintó smiley És rendszerint aktuális játékokról. mosolygó smiley

válasz erre

fonemaker

8 éve, 12 napja

Játékteszt!!!!! De királyok vagytok! Remélem lesz még sok! mosolygó smiley

válasz erre