Két fontos újdonságot is hoz a mobiljátékosoknak az Android Q

2019. május 19.
58.4131
Bár sokan még az aktuális generációs Android operációs rendszert sem tették fel a telefonjukra, azonban a Google a háttérben folyamatosan fejleszti a szisztémát, így a háttérben már felsorakozott az Android Q, mely egyelőre nem tudni még, hogy mikor indul, azt viszont már tudjuk egy ideje, hogy milyen hasznos újdonságokkal szolgál a felhasználóknak. Sőt mi több, most az is kiderült, hogy a mobiljátékosok két nagyon fontos, régóta várt és remélt újítást is kaphatnak tőle!


Hogy a gamerek igényeit ennyire figyelembe veszi a Google, az nem véletlen, hiszen milliók használják világszerte Androidot futtató készülékeiket a rendszeres játékra, vagyis okostelefonjaink már legalább annyira játékplatformok, mint kommunikációra alkalmas eszközök. Emiatt a fejlesztőknek egyre nagyobb figyelmet kell fordítaniuk a játékosok igényeire, ami az Android Q esetében két nagyon fontos és hasznos újdonságban már biztosan megnyilvánul. Hogy melyek ezek?

Két fontos újdonságot is hoz a mobiljátékosoknak az Android Q - 2. kép

AudioPlayBackCapture, avagy a streamerek álma

Az egyik, főként mobiljátékosok örömteli újdonság az Android Q keretein belül az AudioPlayBackCapture névre keresztelt mód lesz, mely főként a streamerek életét könnyítheti meg, miközben magasabb szintre emeli a rögzített videók minőségét. Az újdonság célja az, hogy a felhasználók lehetőséget kaphassanak egy külön applikációval közvetlenül rögzíteni egy mobiljáték - vagy bármilyen más program - hangját, ami eddig vagy csak trükközésekkel, vagy kizárólag mikrofonnal valósulhatott meg.

Ez a megoldás azonban rendkívül kezdetleges volt, hiszen mikrofonnal a nem kívánt háttérzajok is rögzítésre kerültek, így csak és kizárólag azok tudtak jó minőségű hanggal ellátott videókat rögzíteni vagy streamelni, akik süketszobával és profi felszereléssel rendelkeztek. Ennek azonban az Android Q-val vége szakad, a játékok hangja ugyanis közvetlenül rögzíthető lesz a videókhoz vagy a streamekhez. A funkció úgy működik majd, mint a képernyőfelvétel, tehát semmiféle külön beállítást és egyebet nem követel majd tőlünk, olyan természetes lesz, mint bármilyen alapvető beállítás.

Két fontos újdonságot is hoz a mobiljátékosoknak az Android Q - 3. kép

Thermal API, az optimalizálásért

Szintén főként a mobiljátékosok örülhetnek az Android Q egy másik jelentős újdonságának is, mely Thermal API név alatt leginkább a fejlesztők használatában lesz, de az eredményt a játékosok élvezhetik, méghozzá sokkal szebb és jobban optimalizált alkotásokkal. A Thermal API ugyanis lehetőséget ad a programozóknak arra, hogy az applikációk folyamatosan monitorozzák a CPU vagy a GPU hőmérsékletét és terhelését, a háttérben futó mesterséges intelligencia pedig valós időben reagáljon a változásokra.

Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a mobiljátékokat sokkal könnyebb lesz optimalizálni, hovatovább gyengébb rendszereken is jobban lehet futtatni. Ha tehát elindítunk egy játékot, de a CPU-t túl sok minden terheli, akkor nem akadozással, kilépéssel vagy túlmelegedéssel reagál majd a készülékünk, hanem feltérképezi azokat a dolgokat, melyek legalább ideiglenesen leállíthatók - kamera, vaku, GPS vagy éppen a hálózati forgalom - annak érdekében, hogy a játék a legjobb megjelenéssel és teljesítménnyel fusson.

Ez talán jelentéktelen újdonságnak tűnik, de valójában komoly problémaforrás volt rengeteg mobiljáték esetében, így a fejlesztők a Thermal API által nagyobb szabadságot kapnak a teljesítmény-problémák elhárításában, így nem kell többé túlmelegedéstől vagy akadozásoktól tartanunk, ami a prémium kategóriás mobiljátékok esetében állandó problémaforrás.
5 hozzászólás

fonemaker

4 hónapja, 6 napja

Sok változást fog hozni ez a rendszer sokmindenben. Rettenetesen fejlődik, remélem mihamarabb jönnek a sokkal komolyabb játékok is.

válasz erre

ferencziakos

4 hónapja, 1 hete

Van mit fejleszteni bőven ezen a rendszeren, eleve ez az optimalizálás már nagyon ráfér.

válasz erre

Mendez

4 hónapja, 1 hete

****a lesz ez, egyre jobb az android már!

válasz erre

SamsungFan

4 hónapja, 1 hete

Az a baj hogy hiába fut jobban a régi telefonokon ha úgysem kapják meg ezt a verziót...

válasz erre

peter97

4 hónapja, 1 hete

Streamelni nem fogok de az optimalizálásnak nagyon örülök!

válasz erre