Lelassult Androidos telefon? Így frissítheted fel egy kicsit!

2021. február 14.
155.9021
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
A rendszeres használatban lévő okostelefonok közül főként az Android rendszert futtató készülékekről elmondható, hogy hajlamosak nagyon könnyedén leterhelődni, ezáltal lassulni, ami rengeteg kellemetlenséggel járhat együtt. Csökken az üzemidő, lassabban indulnak el a folyamatok és úgy általánosságban minden művelet sokkal tovább tart. Ilyenkor sokan hajlamosak kétségbe esni, pedig felesleges!


Az Android ugyanis a legtöbb operációs rendszerhez hasonlóan úgy működik, hogy bizonyos folyamatokat nem tud vagy nem akar automatikusan bezárni, így ha nem automatizáljuk ezeket, vagy nem avatkozunk közbe manuálisan, akkor kénytelenek leszünk elviselni a lassulást. Hogy mit tehetünk egy ilyen problémás okostelefonnal? Az alábbiakban adunk pár hasznos tippet, ami garantáltan beválhat!

A rendszeres újraindítás nagyon fontos

Mivel egy számítógépnek sem túl egészséges, ha heteken keresztül folyamatosan szolgálatot teljesít, ezért értelemszerűen okostelefonunknak is nagyon fontos, hogy rendszeresen újrainduljon. Ezzel a készülék gyakorlatilag felfrissül, a felesleges, de mégis memóriafoglaló folyamatok be tudnak záródni, az egész telefon új életre kel és mindez ritkán tart tovább egyetlen percnél.

Lelassult Androidos telefon? Így frissítheted fel egy kicsit! - 2. kép

A felesleges applikációkat és fájlokat mindig töröljük

Egy Android alapú okostelefon rendszerint annál lassabb, minél több rajta a felesleges applikáció és tárolt fájlt. Egy kisebb belső tárhellyel ellátott készüléken rendkívül lényeges, hogy mennyi virtuális memória áll a telefon rendelkezésére, ezáltal egy 32GB ROM-mal ellátott okostelefont nagyon hamar le tudunk terhelni a nem használt applikációkkal. Ugyanez a helyzet a túl nagy fájlokkal is, melyeket gyakran csak letöltünk és otthagyunk. Ne tegyük, nem szerencsés.

Mindig frissítsünk

Bár ezen a ponton megoszlanak a vélemények, azonban az applikációk és az operációs rendszer esetében rendkívül fontos, hogy mindig a legfrissebb verziót használjuk. Ez nemcsak az extra tartalmak, illetve funkciók miatt lehet nagyon lényeges, hanem például a biztonság szempontjából sem elhanyagolható, sőt mi több, a frissítések után a legtöbb szoftver jellemzően újraindul, begyorsul, pláne abban az esetben, ha kifejezetten ez volt az update célja. Érdemes tehát a biztonságos, azaz végleges frissítéseket mindig telepíteni.

Lelassult Androidos telefon? Így frissítheted fel egy kicsit! - 3. kép

Ha minden kötél szakad: vissza a gyári beállításokat

Előfordulhat, hogy Androidos okostelefonunk annyira lelassul, hogy a fenti trükkök és praktikák nem használnak, ezáltal valami drasztikus megoldásra van szükség. Ilyen többek között a gyári beállítások visszaállításának lehetősége, amiről nem árt tudni, hogy gyakorlatilag lenullázza a teljes készüléket, tehát minden fontos adatot, képet, videót és egyebet érdemes átmenteni egy microSD kártyára, mielőtt alkalmaznánk. Azon túl ugyanis, hogy minden eltűnik a telefon tárhelyéről, az összes beállítás visszaáll alapértelmezettre, ami sok esetben drasztikus gyorsulást eredményezhet - főleg egy többéves okostelefonnál.
4 hozzászólás

peter97

3 éve, 5 hónapja és 11 napja

Manapság is probléma még ez, a mostani telefonokkal? meglepett smiley Azt hittem ez pár éve már lecsengett.

válasz erre

Chico

3 éve, 5 hónapja és 11 napja

Nálam ez a lassulás sosem szokott jelentkezni, évente cserélek így is úgy is.

válasz erre

fonemaker

3 éve, 5 hónapja és 11 napja

Vagy venni kell egy jobbat! mosolygó smiley

válasz erre

ferencziakos

3 éve, 5 hónapja és 12 napja

Ezért van iPhone-om (is). mosolygó smiley

válasz erre