Már a babák is sok túl időt töltenek okostelefonozással - de baj ez?

2019. augusztus 04.
59.1181
Advertisement
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Meglepő kutatási anyagba botlottunk a napokban a gyermekek képernyő előtt töltött idejéhez kapcsolódóan, lévén a Queensland Egyetem munkatársai a statisztikák alapján rájöttek arra, hogy a mai gyerekek már babakorban túl sok időt töltenek el a képernyők, így a laptopok és az okostelefonok előtt ülve. Mindez nem meglepő, hiszen akinek van babája, az jól tudja, hogy a kicsik mennyire szeretik a színes kijelzők, a mesék és egyszerűbb mobiljátékok bámulását, de az eredmények minket is megleptek.


Amint ugyanis mindjárt láthatjátok, elképesztő eredmények születtek, kis túlzással hihetetlen számokról olvashattunk a kutatási anyag nyers adatai között, ami megihletett, pontosabban gondolkodóba ejtett minket. Bár távol álljon tőlünk, hogy nevelési tanácsokkal traktáljunk titeket, ellenben egy kicsit alaposabban is körbejártuk a témát az alábbiakban, főként az érdekességekre fókuszálva!

Már a babák is sok túl időt töltenek okostelefonozással - de baj ez? - 2. kép

Mit mond a kutatás?

Először azonban kezdjük a nyers tényekkel! A Queensland Egyetem publikációjából ugyanis megtudtuk, hogy a 2 éves kor alatti gyermekek napi szinten legalább 50 percet töltenek el az okostelefonok, a táblagépek vagy a laptopok, tehát a különféle kijelzők társaságában. Ez hihetetlenül magas, szinte felfoghatatlan mennyiség annak ellenére is, hogy nem derült ki pontosan a tevékenységek mivolta, így bizonyára nem a PUBG Mobile-ban harcolnak - bár néhány játékos teljesítménye alapján... -, hanem különféle meséket és videókat néznek a Youtube-on, esetleg babáknak szóló applikációkkal játszanak.

Bármiről is legyen szó, az életkor előrehaladásával ezek az értékek folyamatosan és drasztikusan növekednek! A kutatás ugyanis rávilágított arra, hogy a babakor utáni időszakban, egy 3 esztendős gyermek már napi szinten legalább 90 percet tölt a képernyők előtt ülve, tehát egy év alatt 40 perccel növekszik ez az időtartam. Ha ezt a görbét produkálják a gyerekek a későbbiekben is, az azt jelenti, hogy egy iskoláskorú 6 év körüli gyermek már több mint 200 percet, azaz 3 és fél órát szentel ennek az elfoglaltságnak.

Orvosi szempontból nem a legszerencsésebb

Pláne annak fényében, hogy a WHO irányelvei alapján egy 2-3 éves gyermeknek még egyáltalán nem szabadna ilyen képernyőket bámulnia és ezekkel játszania, mert az orvosok szerint ebben az életkorban a képernyők negatívan befolyásolják a fejlődést. Természetesen vannak ennél direktebb, mondhatni nyilvánvalóbb negatív hatások is. Ilyen például a babák fejlődő szeme, ami ilyenkor komoly károsodást szenvedhet, de az a sok-sok óra egy helyben ülés sem túl előnyös a számukra például az elhízás tekintetében.

Már a babák is sok túl időt töltenek okostelefonozással - de baj ez? - 3. kép

Bár a tanulmányban csak a negatívumokat emelték ki - hiszen elég egyértelmű volt, hogy nem az okostelefonok mellett akartak kiállni a kutatók -, ugyanakkor mi rávilágítanánk arra, hogy azért előnyük is származhat belőle, még ha nem is sok. Az okostelefonok, a táblagépek és a laptopok ugyanis képesek javítani a koncentrációt, a reflexeket, sőt mi több, az érintőképernyő a finommotoros mozgásra egyaránt jó hatást gyakorolhat - többek között.

El kell fogadni, hogy ez az új generáció

Mert változtatni sokat úgysem tudunk rajta. Amit tehetünk az elfogadás mellett, az leginkább az, hogy a gyermekek felelős szülőivé válunk. Azt persze ma már nem tehetjük meg, hogy soha nem vesszük elő az okostelefont a jelenlétükben, hiszen minden ügyünket előttük intézzük, ergo ezt látják tőlünk, ez a jövő, ez a normális, emiatt pedig a WHO ajánlását is alaposan újra kellene gondolni.

Természetesen ettől még fontos, hogy gyermekeink képernyő előtt töltött idejét korlátozzuk, és gondoskodjunk arról, hogy eleget mozogjanak is mellette, hovatovább kizárólag olyan tartalmakat nézzenek, ami csak nekik való. 2-3 éves kortól már vannak nagyszerű fejlesztő applikációk is, melyek rengeteget segíthetnek a mentális fejlődésben, tehát nem sírni kell a túlzott képernyőhasználat ellen, inkább megfelelő tartalmat biztosítani a babáknak és a szülőknek egyaránt.
1 hozzászólás

Tommy

5 éve, 17 napja

Mint nagyon sok minden más, ez is csak a szülőn múlik. Én nem adnék a kezébe telót.

válasz erre