Már biztos, hogy új platform érkezik az Android és az iOS mellé, de mit jelent ez mobiljátékosként?

2019. június 23.
57.5571
Bár sokak szerint őrület, ami jelenleg a Huawei háza táján zajlik, hiszen az Egyesült Államok szó szerint inkvizítorként támadt rá a kínai mobilgyártóra annak érdekében, hogy minden lehetséges eszközzel ellehetetlenítsék őket, és bár még mindig ott lebeg Damoklész kardja a cég fölött, azonban legalább már az egérutakat megtalálták. Az egyik ilyen az Android operációs rendszer leváltása lesz - merthogy eltiltották őket a használatától -, amit a kínaiak egy saját fejlesztésű szisztémával szeretnének pótolni.


A HongMeng OS és az Ark OS néven is emlegetett rendszert már évek óta fejleszti a Huawei - vélhetően készültek arra, hogy egyszer ilyesmi bekövetkezhet -, amennyiben pedig valósággá válik, könnyen lehet, hogy jól megszorongathatják az Androidot, vagyis Amerika intézkedése visszájára fordulhat. Ennek már vannak különböző előjelei, így például az is, hogy több kínai gyártó, az Oppo és a Vivo is tesztelik a rendszert, és ha a Huawei megnyerne még magának néhány nagyobb nevet - netán éppen a Samsungot -, akkor globális átalakulás történhetne a piacon. Hogy mit jelentene ez nekünk mobiljátékosként? Nem biztos, hogy csak pozitívumot, de ennek jártunk utána egy kicsit az alábbiakban!

Már biztos, hogy új platform érkezik az Android és az iOS mellé, de mit jelent ez mobiljátékosként? - 2. kép

1. Több exkluzív, kevesebb játék - hogy is van ez?

Ha az Ark OS valóban egy működőképes, de ami még fontosabb, hogy versenyképes mobilos operációs rendszer lesz, akkor az azt jelenti, hogy a Huawei készülékein, vagy általánosságban a szisztémát használó eszközökön megjelenhetnek majd az exkluzív címek. Hogy ez totál őrültség egy brand esetén? Akkor nézzük meg nyugodtan az Apple és az iOS esetét, akik egyre komolyabb figyelmet szentelnek az exkluzív mobiljátékokra, és úgy általánosságban a mobiljátékosok megfogására. Ha a kínaiak ismét összeszedik magukat, esetleg felsorakozik melléjük még pár gyártó, érdemes lesz errefelé kacsintgatniuk. Persze ez Androidon és iOS-en még kevesebb játékot jelenthet majd, de azért nem kell félni, a konzolos közeghez hasonlóan itt is bőven maradnak majd multiplatform címek.

2. Nagyobb harc a platformok között és a játékosokért!

Bár az Android és az iOS korábban úgy kivégezte a mobilos Windows operációs rendszert, hogy annak gyakorlatilag esélye sem volt, de ha az Ark OS esetén a kínaiak felveszik a kesztyűt, akkor komoly harc várható majd, és kifejezetten rossz taktika mindkét öreg róka részéről, ha ezt nem veszik majd komolyan. Az Apple-t nem féltjük túlzottan, de a Google egyelőre nem igazán tesz semmi mást a platform és a környezet biztosításán túl azért, hogy a játékosok megmaradjanak ezen a platformon. Ha viszont jön az Ark OS, ahol az emberek többet vagy jobbat kaphatnak a pénzükért, egyre erőteljesebbé válik majd a verseny, ami nekünk hosszabb távon jót tehet!

Már biztos, hogy új platform érkezik az Android és az iOS mellé, de mit jelent ez mobiljátékosként? - 3. kép

3. Nehezebb mozgolódás és átállás a rendszerek között!

Persze azért ne igyunk még előre a medve bőrére, hiszen az Android és iOS között is ritkán van átjárás, a cross-play mondhatni elenyésző, így ha megérkezik egy harmadik fél, és jelentős szeletet ki tud vágni magának a nagy tortából, akkor az további nehézségeket hozhat magával. Példának okáért nehezebb mozgolódást az egyes szisztémák között, miközben az átállás tekintetében is lehetnek gondok az elején, noha a Huawei vélhetően mindent elkövet majd azért, hogy Androidról és iOS-ről is könnyű legyen átköltözni. Fordítva persze már más lesz a helyzet...

4. Semmi előnyünk sem származhat belőle! Vagy mégis?

Több mint gondolnánk, így korai lenne még ilyesmiket kijelenteni, hiszen milliónyi pozitív hatás indulhat el a mobiljátékos piacon egy újabb résztvevő megjelenésével, hiszen akár az Android, akár az iOS szemszögéből nézzük a dolgokat, a másik fél az álellenzék szerepét tölti be, de egyik sem viszi túlzásba azt, hogy tényleg innovatív dolgokat hozzanak be a piacra. Ha viszont beroboghat a színtérre egy olyan mobilos operációs rendszer, ami 60 százalékkal gyorsabb, mint az Android - merthogy efféle pletykák is érkeztek már -, akkor az bizony alapos fejlesztésekre ösztönözné a Google-t és az Apple-t is, amiből komoly dolgok születhetnek a jövőben. Alapvetően tehát végül mindenki jól járhat ezzel!
5 hozzászólás

fonemaker

5 hónapja, 1 hete és 3 napja

Új rendszerként semmi esélye, legalábbis világszinten. Ha megpróbálják eladni az Android kompatibilitással, akkor lehet esélyük, bár ebbe a BlackBerry például már belebukott. Pedig az nagyon jó rendszer volt.

válasz erre

zsenikém

5 hónapja, 1 hete és 3 napja

Kíváncsi leszek a történet végére nagyon... Akár jól is kijöhetnek belőle a végén.

válasz erre

SamsungFan

5 hónapja, 1 hete és 3 napja

Ha kompatibilis lesz az Androiddal, akkor nem lesz itt gond.

válasz erre

Mendez

5 hónapja, 1 hete és 4 napja

Nem sok jövőt jósolok neki, Kínán kívül sajnos.

válasz erre

peter97

5 hónapja, 1 hete és 4 napja

Szerintem minden verseny nélkül simán elbuknak és ennyi.

válasz erre