Megérkezett a nyár! Három hasznos tipp, hogy megóvd telefonodat a túlhevüléstől!

2018. június 03.
42.0331
A mai okostelefonok rendkívül érzékenyek az időjárásra, azon belül is a hőmérsékleti változásokra, ezáltal a nagy meleget és a nagy hideget egyaránt nehezen tűrik. Mivel kíméletlenül beköszöntött a nyár - sőt, szokás szerint tavasz sem volt, de mivel nem vagyunk meteorológiai portál, ezt hagyjuk is -, érdemes már most elgondolkozni azon, hogy mivel tudjuk megvédeni készülékünket a túlhevüléstől.


Merthogy a nyári időszakban bizony az egyébként is nagy hőhatással járó folyamatok, mint amilyen a mobiljáték ugyebár, még jobban megterhelik a készüléket, mely extrém esetben a telefon végzetes meghibásodását okozhatja. Ha meg szeretnénk előzni mindezt, érdemes egy csipetnyi odafigyelés mellett betartani pár egyszerű szabályt. Egészen pontosan három hasznos tippet szedtünk össze, melyek segíthetnek megelőzni a bajt!

Megérkezett a nyár! Három hasznos tipp, hogy megóvd telefonodat a túlhevüléstől! - 2. kép

1. Ne hagyjuk vagy használjuk a tűző napon!

Nyilván egy röpke Messengerezés, vagy a Facebook gyors átnézése még nem tesz kárt okostelefonunkban a legnagyobb kánikula idején sem, azonban a tűző napon huzamosabb ideig használni vagy hagyni - végzetes hiba lehet. Bár nem túl életszerű, hogy valaki a legnagyobb melegben, a tűző napon játsszon, azonban egy laza nap a Balaton partján, és kis túlzással bármi megeshet. Ügyeljünk tehát arra, hogy kánikula idején soha ne hagyjuk a napon a készüléket, mert a túlhevüléstől könnyedén tönkremehet. Érdekesség, hogy rendszerint a meleget először az akkumulátorok érzik meg, melyek ilyen esetben idő előtt lemerülhetnek a visszafordíthatatlan károsodás mellett.

2. Vegyük ki a tokból!

A telefonok védőtokja rendkívül hasznos abban az esetben, ha meg akarjuk védeni őket a sérülésektől, azonban a nagy nyári melegben sajnos könnyen a vesztüket okozhatják. A tokok ugyanis extra szigetelést jelentenek a telefon számára, ezáltal a termelődő nagy hő elvezetése sokkal nehezebben megy majd, így lényegesen előbb éri el a készülék a tűréshatárát, mint normál esetben. Ha tehát éppen a strandon használnánk a telefont, vegyük ki a tokjából még árnyékban is, lényegesen könnyebb lesz neki elviselni a nagy meleget, mint egy kvázi vastag kabátban.

Megérkezett a nyár! Három hasznos tipp, hogy megóvd telefonodat a túlhevüléstől! - 3. kép

3. Ne terheljük túl a telefont!

Persze nemcsak kívülről, hanem belülről is rendkívül lényeges az, hogy óvjuk és védjük készülékünket, lévén önmagában nem tud túlmelegedni a telefon, csak akkor, ha a rajta futó szoftverek túlterhelik a hardvert. Emiatt a nagy kánikulában igyekezzünk nem túlterhelni az eszközt, tehát gyakrabban ürítsük a memóriát, állítsuk le a nem vagy ritkán használt alkalmazásokat, csökkentsük le a képernyő fényerejét, és ha nem muszáj, akkor ne futtassunk rajta egyszerre több applikációt, mert a nagy melegben nemcsak mi szenvedünk, hanem bizony a telefonunk is. Emiatt pedig a mobiljátékokkal is érdemes csínján bánni...
4 hozzászólás

fonemaker

1 éve, 17 napja

Na például én épp emiatt nem veszek többé Sonyt. Nálam az teljesen meghalt, letakart állapotban a strandon. Tűz forró volt, nem tudtam mikor robban fel. Betettem a hűvös vízbe a vízálló telefont, akkor meg beázott. Vicc.

válasz erre

ÁdámC-Ops

1 éve, 17 napja

Plusz még a kezünk hője is rátesz egy lapáttal!

válasz erre

ferencziakos

1 éve, 17 napja

Tokból én sem veszem ki (főleg homokos parton vagy ilyesmi), de a túlterhelés elkerülésére nagyon figyelek. Sajnos a tűző nap ellen van amikor nem lehet tenni...

válasz erre

csirkee

1 éve, 17 napja

Nem sűrűn használom tűző napon a telefont, viszont a tokból nem szoktam kivenni.

válasz erre