Melegszik a telefonod? Számos oka lehet!

2019. június 09.
59.1601
Megérkezett a jó idő, ezzel egyetemben pedig megsokszorozódtak a különféle elektronikai eszközökhöz kapcsolódó melegedési problémák. Ha ugyanis odakint meleg az idő, akkor értelemszerűen az alapból hőtermeléssel járó eszközök még komolyabb hőelvezetést igényelnek. Ezt azonban sokan nem tudják, éppen ezért hajlamosak megijedni, ha készülékük esetleg jobban felmelegszik, mint szokott.


Ennek a nyári szezonban alapvetően a nagy meleg az oka, tehát gyakorlatilag teljesen normális, ha nagyobb hőleadással járnak a legegyszerűbb folyamatok is, de azért rengeteg más egyéb előidézője lehet annak, ha egy készülék ilyen tüneteket produkál. Hogy melyek ezek, és mikor érdemes megijedni, azt most az alábbiakban igyekeztünk összegyűjteni!

Melegszik a telefonod? Számos oka lehet! - 2. kép

Nagy teljesítmény = nagyobb hő!

Értelemszerű és egyértelmű képlet, vagyis minél nagyobb teljesítményre képes hardver található egy okostelefonban, az annál jelentősebb hőleadást produkál, és mivel az ilyen hordozható eszközök többségéből az aktív hűtés - a ventilátor - az esetek többségében hiányzik, a passzív rendszer csak komoly szenvedés árán tudja üzemi hőmérsékleten tartani az eszközt. Ha tehát éppen most cseréltél valami csúcshardvert tartalmazó okostelefonra, ne lepődj meg, ha a nagy melegben jobban forrósodik a hátulja.

Mobiljáték mellett rezsó lesz a telefon? Teljesen normális!

Merthogy a mobiljátékok - már a normálisabbak - alaposan igénybe tudják venni készülékünk hardverét, és minél nagyobb teljesítményen tekerik a processzort vagy a grafikus lapkát, azok annál nagyobb hőt termelnek. Ez teljesen normális, nem kell tőle megijedned, a telefonodnak sem lesz tőle semmi baja, a túlmelegedéstől és társaitól nincs miért tartani ilyenkor.

A készülék fényereje is befolyásolja a melegedést!

Sokan szeretik maximális fényerőn használni a telefonjukat, hiszen ilyenkor a szabadban is jól megmarad a kijelző láthatósága. Csakhogy a magasra vett fényerő azt jelenti, hogy a megvilágításnak maximális teljesítményen kell dolgoznia, ami szintén hőtermelő folyamat, vagyis sok esetben már azzal is meggátolhatod a túlzott hőtermelést, ha szimplán visszaveszed egy kicsit a fényerőt, vagy legalább automatizálod.

Melegszik a telefonod? Számos oka lehet! - 3. kép

Töltés közben melegszik? A világ legtermészetesebb dolga!

Miután pár éve a felrobbanó akkumulátorok alaposan megrémisztették az egész világot, nem meglepő, hogy sokakat megijeszt, ha töltés közben melegszik a telefon, azonban ez a világ legtermészetesebb dolga, pláne gyorstöltők esetén. A folyamat során ugyanis az akkumulátorban olyan kémiai reakciók mennek végbe, melyek hőtermeléssel járnak együtt, tehát nem kell megijedni, de azért ne is takargassuk be pluszban a készüléket, sőt a fűtőtestektől is tartsuk távol, miközben elég teret hagyunk neki a szellőzéshez.

Amikor aggódni kell a melegedés miatt!

Természetesen vannak azért olyan esetek, amikor az okostelefon melegedése nem nevezhető normálisnak. Ha például egy kellemesen hűvös, klimatizált helyiségben, tok nélkül, extrém teljesítményleadás nélkül is egyenesen forróvá válik a telefon, az minden esetben valami komoly problémát vetít előre. A háttérben számos dolog állhat, egy vírus, a túlterhelés, egy meghibásodott alkatrész az alaplapon, de akár az akkumulátor zárlata is. Ebben az esetben érdemes mielőbb kikapcsolni a készüléket, és ha visszakapcsolás után is forrósodást tapasztalunk, azonnal egy szerviz felé venni az irányt.
4 hozzászólás

zsenikém

3 hónapja, 1 hete és 6 napja

Nem akarok itt flamewart vagy ilyesmi, de nekem iPhone-on még sosem volt ilyenben részem az elmúlt egy évtizedben....

válasz erre

SamsungFan

3 hónapja, 2 hete

Szerencsére én ezt eddig megúsztam. Vagy csak nem vettem észre.

válasz erre

Mendez

3 hónapja, 2 hete

Vannak tényleg megmagyarázhatatlan forrósodások, szerencsére eddig nálam mindig segített az újraindítás.

válasz erre

Femobilos

3 hónapja, 2 hete

Sokszor elég csak egy újraindítás.

válasz erre