Mi az a Gorilla Glass, és mit kell tudni az egyes generációkról?

2018. november 04.
58.3531
Advertisement
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Okostelefonjaink védelmét számtalan különféle licencelt technológia látja el, a kijelzővédelem tekintetében pedig az egyik legáltalánosabb a Gorilla Glass. A magyarítva gorillaüvegként fordítható technológia egy olyan speciálisan fejlesztett alapanyag, mely páratlan alapossággal képes ellenállni a külső mechanikai hatásoknak, legyen szó akár karcolásokról, akár ütésekről vagy repedésekről, aminek jóvoltából az érintőképernyők sokáig épek és karcmentesek tudnak maradni.


A Gorilla Glass egyébiránt a Corning fejlesztése, akik alumíniumból, szilikonból és oxigénből állítják elő ezt az erőteljes üvegszerű anyagot. A több éves kísérletezés után az első generációs Gorilla Glass legyártására 2005-ben került sor, a cél pedig az volt, hogy minél nagyobb védelmet nyújtsanak az okostelefonok érintőképernyőjének a lehető legvékonyabb anyag társaságában. A cél azóta is változatlan, csupán a technológia módosult az elmúlt évek során. Lássuk, hogy miként!

Mi az a Gorilla Glass, és mit kell tudni az egyes generációkról? - 2. kép

Gorilla Glass 1

Az első generációs Gorilla Glass 2005 és 2006 került megvalósításra, elsőként pedig az Apple iPhone-ban kapott helyet 2007-ben. Az üveg ekkor még 1,5 mm-es vastagságú volt, de már akkor tartalmazott egy speciális olajfólia bevonatot, hogy ne csak a karcolásoktól, hanem az ujjlenyomatoktól is megóvja a kijelzőt. Az iPhone népszerűsége után az első generációs Gorilla Glass akkora siker lett, hogy több mint 200 típusú okostelefonban került alkalmazásra 2012-ig.

Gorilla Glass 2

A gyártó azonban 2012-ben bemutatta a második generációs védőüveget, ami leginkább abban különbözött elődjétől, hogy 20 százalékkal vékonyabb lett, ellenben mégis nagyobb erőhatásnak is képes volt ellenállni. A tesztek alapján az üveg simán kibírta az 50kg nyomást repedés nélkül, ami akkor rekordértékű volt. A Gorilla Glass 2 a legutolsó számok szerint 600 millió okostelefonban kapott helyet, az egyik legnépszerűbb pedig mind közül a Samsung Galaxy S3 volt.

Gorilla Glass 3

A harmadik generációval gyorsult csak fel igazán a Gorilla Glass fejlődése, hiszen 2013-ban mutatkozott be, és bár vékonyabb nem lett, ellenben még nagyobb ellenállást tudott elviselni, de nagy előrelépés volt az NDR-technológia alkalmazása is. Ezzel ugyanis a kijelzők ellenálltak a mélyebb karcolásoknak, így nem véletlen, hogy az akkori csúcsmodellek mind alkalmazták, így többek között a Galaxy S4 is.

Mi az a Gorilla Glass, és mit kell tudni az egyes generációkról? - 3. kép

Gorilla Glass 4

A 2014-ben bemutatkozott Gorilla Glass 4 azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy a fenti tulajdonságok mellett szerkezetileg erősödött, hiszen általános problémát jelentettek az okostelefonok kijelzői kapcsán a leejtésekből fakadó sérülések. A közvetlen elődhöz mérten így kétszer szívósabb lett, és szintén a csúcskészülékekben debütált, így például az Asus Zenfone 2-be is ez került a felhasználók nagy megelégedésére.

Gorilla Glass 5

Mivel a negyedik generáció jó irányt jelölt ki, a folytatás is ezen a téren próbált erősíteni, ezáltal a leesés elleni ellenállás tekintetében a mérések alapján négyszer olyan jó eredményeket produkált, mint elődje. A gyártó eljutott arra a pontra, hogy ha bárki normál kézmagasságból leejti az okostelefonját, akkor a Gorilla Glass 5 védelem mellett 80 százalékban túléli az esést.

Gorilla Glass 6

Mivel azonban továbbra sincs tökéletes védelem, a Corning elkészítette a Gorilla Glass hatodik generációját, mely állítólag egy minden eddiginél nagyobb előrelépés lett a vadonatúj, általuk kifejlesztett alapanyag jóvoltából. Az első tesztek alapján a Gorilla Glass 6 akár 15 esést is kibír 1 méteres magasságból, mielőtt megsérülne - ez kétszer jobb eredmény az elődhöz mérten -, de megjelent az üveg testre szabhatóságának a lehetősége is, ami a jövőben rengeteg érdekes fejlesztést és megjelenést kínálhat az okostelefonok számára.
4 hozzászólás

Mendez

5 éve, 10 hónapja és 11 napja

Óriási szerencsém hogy még sosem ejtettem le a telefonom, így nem kellett megtapasztalnom hogy milyen élmény a Gorilla Glass. Mondjuk őszintén szólva, azt hittem sokkal többet bírnak, nem csak 15 esést egy méterről... meglepett smiley

válasz erre

ferencziakos

5 éve, 10 hónapja és 11 napja

Hihetetlen egyébként hogy tulajdonképpen üvegről beszélünk és mégis úgy tesztelik őket hogy kétméterekről dobálják, és sokszor nincs rajtuk karc. mosolygó smiley

válasz erre

Bencus86

5 éve, 10 hónapja és 11 napja

Szuper cikk, köszönjük! mosolygó smiley

válasz erre

Direktor

5 éve, 10 hónapja és 11 napja

Köszi a sok infót! mosolygó smiley

Én sosem teszek plusz védelmet a telómra egyébként, a mai üvegek rohadt jók.

válasz erre