Mi az az 5G és miért is lesz jó nekünk?

2018. december 02.
46.6461
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Lassan már a csapból is az folyik, hogy küszöbön a mobilinternetes generációváltás, ezáltal érkezőben az 5G hálózat, mely mindent letarolhat maga körül, és rengeteg kaput nyithat meg az iparág előtt. Bár bevezetését 2020-ra ígérik, tehát széles körben való elterjedésére 2022-2023 körül számíthatunk majd, azonban már most érdemes tisztában lenni azzal, hogy miért is lesz ez olyan jó nekünk.


Az ugyanis nyilván mindenki előtt tiszta, hogy ha a 4G-t hivatott leváltani, akkor az 5G minden bizonnyal egy sokkal nagyobb fel- és letöltési sebességre alkalmas mobilnet lesz, ami fejlettségének köszönhetően olyan nagy sávszélességet biztosít, ami még a gépek közti kommunikáció előtt is megnyitja az utat. Ezzel azonban máris belecsaptunk a közepébe, tehát lássunk inkább közérthető formában, hogy miért is lesz olyan jó nekünk a közelgő 5G bevezetése.

Mi az az 5G és miért is lesz jó nekünk? - 2. kép

Mennyi az annyi?

Amire az 5G kapcsán a legtöbben választ szeretnének kapni, hogy mégis mennyivel növeli meg a sávszélességet a 4G-hez mérten. Mint ismert, a 2009 óta használt szabvány jelenleg 100 Mb/s-os letöltési sebességet tud produkálni, amihez képest az 5G gyakorlatilag a csillagok közé repít minket, hiszen 5 Gb/s-ra lesz képes a megfelelően lefedett helyeken. A sebesség mellett ugyanakkor az 5G-nek vannak egyéb kritériumai is, ezáltal például az, hogy redukálja a késleltetést, hogy kiterjessze a spektrális hatékonyságot, valamint azt, hogy kisebb régióban is több százezer kapcsolatot tudjon biztosítani az ügyfeleknek.

A sávszélesség javulása mindennek a minőségét megtolja

Merthogy a gyorsabb adatkapcsolattal értelemszerűen már senki nem akar 360p-s videókat nézegetni, és nem is kell majd, hiszen ezzel a sebességgel a full HD-s vagy 4K-s videók, konferenciák és streamek úgy száguldanak élőben, mintha ez lenne a világ legtermészetesebb dolga. Sőt mi több, mobiljátékos szempontból ez bombabiztosabb kapcsolatokat, sokkal realisztikusabb kiterjesztett- és virtuális valóságot, hovatovább sokkal több szereplős online játékokat eredményez majd.

Mi az az 5G és miért is lesz jó nekünk? - 3. kép

Közben még a telefonok energiafelhasználása is csökken

Az 5G kapcsán az egyik leginkább megdöbbentő dolog alighanem az, hogy bár a logika azt diktálná, hogy a nagyobb teljesítmény nagyobb fogyasztással is jár együtt, csakhogy az 5G-hez kapcsolódó lapkákat és rendszereket úgy fejlesztik, hogy pont ellentétesen egyenes arányosság legyen megfigyelhető. Magyarán az 5G sokkal kevesebb energiát követel majd a telefonunktól, mint az eddigi hálózatok, vagyis az üzemidő terén nem kell drasztikus romlásra számítani, sőt inkább javulásra - bár ezzel kapcsolatban mi személy szerint szkeptikusak vagyunk.

Megnyitja az utat a jövő előtt

Az 5G gyakorlatilag egy hiányzó láncszem abban, hogy az emberiség technológiai értelemben egy következő szintre lépjen, hiszen minden tudományos háttér adott, ott vannak az önvezető autók, az egymással kommunikációra képes gépek és robotok, csak a megfelelő sávszélesség nincs meg hozzájuk. Ezt hozhatja el az 5G, amivel drasztikusan megindulhatnak majd ezek a fejlesztések, sőt mi több, segítségével valósulhat meg az Internet of Things (IoT), vagy magyarul a Dolgok internete névre keresztelt idea is, avagy lehetőség nyílik végre hálózatba kötni vezeték nélkül is az intelligens eszközöket, ami az eddigi részeredmények után tényleg megvalósíthatja az igazi okos otthonok elképzelését.
5 hozzászólás

Femobilos

5 éve, 10 hónapja és 2 napja

Hasznos fejtágító, köszönjük! mosolygó smiley

válasz erre

SamsungFan

5 éve, 10 hónapja és 3 napja

Hasznos cikk, köszönjük!

válasz erre

Chico

5 éve, 10 hónapja és 3 napja

Itthon még nagyon sok fejleszteni való van amúgy. Vannak régiók amik nagyon mennek, ez tény, de mellette olyan elmaradások vannak néhány helyen hogy döbbenet.

válasz erre

Mordorer

5 éve, 10 hónapja és 3 napja

Sajnos sok helyen nagyon elmaradott még a mobilnet, 3G is alig van sok helyen... szomorú smiley

válasz erre

ferencziakos

5 éve, 10 hónapja és 3 napja

Szerencsére ebben mi magyarok élen járunk, hamar lesz nálunk is, biztos vagyok benne!

válasz erre