MicroSD kártyát vennél a telefonodba? Itt van minden, amit tudnod kell!

2018. március 11.
49.2431
Advertisement
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Bár a mai okostelefonok a memória tekintetében már igencsak el vannak eresztve, de az olcsóbb kategóriába sorolt készülékek azért pár hónap után hamar szűkössé válhatnak, ilyenkor pedig szükség lehet egy memóriakártya vásárlására. A mai készülékek a microSD kártyákra vannak felkészítve, azonban a közhiedelemmel ellentétben egy ilyen kiegészítő megvásárlása sokkal összetettebb feladat, mint azt elsőre gondolnánk.


Ezáltal garantáltan nem ússzuk meg a vásárlást annyival, hogy "Kérünk egy microSD kártyát!", hiszen legalább két-három kérdésben szükségünk lesz még dönteni. Hogy te is elkerüld a kellemetlenségeket, és biztosan jó microSD kártyát válassz magadnak, az alábbiakban összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat, melyek elengedhetetlenek a választáshoz. Nyilván mindez csak a jéghegy csúcsa lesz a kérdéses memórialapkák esetén, de amennyiben ennyit már tudunk, akkor szinte biztos, hogy nem nyúlhatunk nagyon mellé.

MicroSD kártyát vennél a telefonodba? Itt van minden, amit tudnod kell! - 2. kép

MicroSD, microSDHC vagy microSDXC?


Az első és legfontosabb dolog, amit tudnunk kell egy microSD kártya megvásárlása előtt, hogy milyen formátumot támogat a készülékünk, lévén bár a megjelenés és a foglalat tekintetében egy kaptafára készülnek a lapkák, ellenben a visszafelé kompatibilitás ezen a téren nem működik, ergo egy microSDXC kártyát szinte biztos, hogy nem olvas majd egy több éves okostelefon.

A három formátumtípus a címben is említett microSD, microSDHC és microSDXC lesz, melyek közül az első a legrégebbi és legfeljebb 2GB tárhelyet garantál, hovatovább bármilyen kapcsolódó foglalat könnyedén olvassa. A második legfeljebb 32GB szabad helyet ad, és simán használható microSDXC foglalatban is - sima microSD-ben viszont nem -, míg a harmadik és egyben legfejlettebb darabbal akár 2TB-os kapacitásig is elmerészkedhetünk, azonban csak a legújabb foglalatok képesek olvasni róla a tartalmakat.

Az okostelefonod mennyi extra tárhelyet támogat?

A formátum mellett gyakori hiba microSD kártya vásárlásakor, hogy a tulajdonosok nem veszik figyelembe, hogy készülékük mennyi extra tárhelyet támogat. Ha például egy régebbi telefonhoz 128GB-os memóriakártyát választunk, de az csak 32GB-nyi extra helyet támogat szoftveresen, akkor máris volt egy felesleges pénzkidobásunk.

MicroSD kártyát vennél a telefonodba? Itt van minden, amit tudnod kell! - 3. kép

A sebességet is figyeld!


Egy microSD kártya kiválasztásakor nemcsak a kompatibilitásra kell nagy figyelmet fordítanunk, hanem a sebességre is, hiszen amennyiben például 4K-s filmeket szeretnénk nézni róla, akkor nem szabad egy alacsony sebességosztályba sorolt modellt választanunk, hanem csak azokat, melyek magasabb kategóriát képviselnek, ezáltal támogatják például az UHS buszinterfészt.

A kártyákon rendszerint mindig Speed Class név alatt jelzik a sebességosztályt, ami az adott termék minimális írási sebességét mutatja csak. Egy Class 2-es kártya például 2MB-ot tud írni, míg egy Class 10-es már 10-et, de mivel ez nem a maximális sebesség, ezért előfordulhatnak olyan anomáliák, hogy egy kisebb kártya gyorsabb, mint a nagyobb. Érdemes ezen a téren mindig az aktuális legjobbat választani, ami biztosan megfelel majd az igényeinknek. Ezen felül az UHS-es szabványok esetében UHS Speed Class-t találunk (többnyire egy U betű és egy szám jelöléssel), melyek szintén a minimum írási sebességet mutatják meg, egy U1-es kártyával így legalább 10MB adatot tudunk írni másodpercenként.

Kerüld a kínait!

Bár a nevesebb gyártók termékei is többnyire Kínában készülnek, azonban mint minden iparágban, úgy a memóriakártyák piacán szintén megjelentek az olcsó másolatok, melyek a microSD kártyák esetében igazán problémásak lehetnek. Bár készülékünkre nem jelentenek veszélyt, ellenben a tapasztalatok azt mutatják, hogy élettartamuk gyakran csak hetekben vagy hónapokban mérhető, és bár nyilván vannak kivételek, melyek erősítik a szabályt, azonban ha számunkra kedves adatokat tárolnánk memóriakártyánkon, akkor nem szabad feltűnően olcsó kínai hamisítványt választanunk.
5 hozzászólás

ferencziakos

6 éve, 6 hónapja és 25 napja

ÁdámC-Ops írta:
Tök jó olvasni, csak kár hogy az iOS készülékek nem fogadnak SD kártyátszomorú smiley
Sajnos nem véletlen. Így jó drágán lehet venni nagyobbat.

válasz erre

ÁdámC-Ops

6 éve, 6 hónapja és 25 napja

Tök jó olvasni, csak kár hogy az iOS készülékek nem fogadnak SD kártyátszomorú smiley

válasz erre

SamsungFan

6 éve, 6 hónapja és 25 napja

Szuper cikk!

válasz erre

Femobilos

6 éve, 6 hónapja és 25 napja

Újabb hiánypótló cikk, királyak vagytok! mosolygó smiley

válasz erre

peter97

6 éve, 6 hónapja és 25 napja

Nagyon fontos fejtágító, köszönjük szépen! Ment is a kedvencek közé! mosolygó smiley

válasz erre