MicroSD kártyát vennél a telefonodba? Itt van minden, amit tudnod kell!

2018. március 11.
32.9451
Bár a mai okostelefonok a memória tekintetében már igencsak el vannak eresztve, de az olcsóbb kategóriába sorolt készülékek azért pár hónap után hamar szűkössé válhatnak, ilyenkor pedig szükség lehet egy memóriakártya vásárlására. A mai készülékek a microSD kártyákra vannak felkészítve, azonban a közhiedelemmel ellentétben egy ilyen kiegészítő megvásárlása sokkal összetettebb feladat, mint azt elsőre gondolnánk.
 


Ezáltal garantáltan nem ússzuk meg a vásárlást annyival, hogy "Kérünk egy microSD kártyát!", hiszen legalább két-három kérdésben szükségünk lesz még dönteni. Hogy te is elkerüld a kellemetlenségeket, és biztosan jó microSD kártyát válassz magadnak, az alábbiakban összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat, melyek elengedhetetlenek a választáshoz. Nyilván mindez csak a jéghegy csúcsa lesz a kérdéses memórialapkák esetén, de amennyiben ennyit már tudunk, akkor szinte biztos, hogy nem nyúlhatunk nagyon mellé.

MicroSD kártyát vennél a telefonodba? Itt van minden, amit tudnod kell! - 2. kép

MicroSD, microSDHC vagy microSDXC?


Az első és legfontosabb dolog, amit tudnunk kell egy microSD kártya megvásárlása előtt, hogy milyen formátumot támogat a készülékünk, lévén bár a megjelenés és a foglalat tekintetében egy kaptafára készülnek a lapkák, ellenben a visszafelé kompatibilitás ezen a téren nem működik, ergo egy microSDXC kártyát szinte biztos, hogy nem olvas majd egy több éves okostelefon.

A három formátumtípus a címben is említett microSD, microSDHC és microSDXC lesz, melyek közül az első a legrégebbi és legfeljebb 2GB tárhelyet garantál, hovatovább bármilyen kapcsolódó foglalat könnyedén olvassa. A második legfeljebb 32GB szabad helyet ad, és simán használható microSDXC foglalatban is - sima microSD-ben viszont nem -, míg a harmadik és egyben legfejlettebb darabbal akár 2TB-os kapacitásig is elmerészkedhetünk, azonban csak a legújabb foglalatok képesek olvasni róla a tartalmakat.

Az okostelefonod mennyi extra tárhelyet támogat?

A formátum mellett gyakori hiba microSD kártya vásárlásakor, hogy a tulajdonosok nem veszik figyelembe, hogy készülékük mennyi extra tárhelyet támogat. Ha például egy régebbi telefonhoz 128GB-os memóriakártyát választunk, de az csak 32GB-nyi extra helyet támogat szoftveresen, akkor máris volt egy felesleges pénzkidobásunk.

MicroSD kártyát vennél a telefonodba? Itt van minden, amit tudnod kell! - 3. kép

A sebességet is figyeld!


Egy microSD kártya kiválasztásakor nemcsak a kompatibilitásra kell nagy figyelmet fordítanunk, hanem a sebességre is, hiszen amennyiben például 4K-s filmeket szeretnénk nézni róla, akkor nem szabad egy alacsony sebességosztályba sorolt modellt választanunk, hanem csak azokat, melyek magasabb kategóriát képviselnek, ezáltal támogatják például az UHS buszinterfészt.

A kártyákon rendszerint mindig Speed Class név alatt jelzik a sebességosztályt, ami az adott termék minimális írási sebességét mutatja csak. Egy Class 2-es kártya például 2MB-ot tud írni, míg egy Class 10-es már 10-et, de mivel ez nem a maximális sebesség, ezért előfordulhatnak olyan anomáliák, hogy egy kisebb kártya gyorsabb, mint a nagyobb. Érdemes ezen a téren mindig az aktuális legjobbat választani, ami biztosan megfelel majd az igényeinknek. Ezen felül az UHS-es szabványok esetében UHS Speed Class-t találunk (többnyire egy U betű és egy szám jelöléssel), melyek szintén a minimum írási sebességet mutatják meg, egy U1-es kártyával így legalább 10MB adatot tudunk írni másodpercenként.

Kerüld a kínait!

Bár a nevesebb gyártók termékei is többnyire Kínában készülnek, azonban mint minden iparágban, úgy a memóriakártyák piacán szintén megjelentek az olcsó másolatok, melyek a microSD kártyák esetében igazán problémásak lehetnek. Bár készülékünkre nem jelentenek veszélyt, ellenben a tapasztalatok azt mutatják, hogy élettartamuk gyakran csak hetekben vagy hónapokban mérhető, és bár nyilván vannak kivételek, melyek erősítik a szabályt, azonban ha számunkra kedves adatokat tárolnánk memóriakártyánkon, akkor nem szabad feltűnően olcsó kínai hamisítványt választanunk.
5 hozzászólás

ÁdámC-Ops írta:
Tök jó olvasni, csak kár hogy az iOS készülékek nem fogadnak SD kártyát
Sajnos nem véletlen. Így jó drágán lehet venni nagyobbat.

válasz erre

Tök jó olvasni, csak kár hogy az iOS készülékek nem fogadnak SD kártyát

válasz erre

Szuper cikk!

válasz erre

Femobilos

1 hete

Újabb hiánypótló cikk, királyak vagytok!

válasz erre

peter97

1 hete

Nagyon fontos fejtágító, köszönjük szépen! Ment is a kedvencek közé!

válasz erre