Miért olyan népszerűek a kínai okostelefonok?

2017. február 05.
42.2781
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Nagyon sok emberben él egyfajta előítéletként, hogy ami Kínából érkezik, az eredendően csak rossz lehet. Tény és való, hogy rengeteg negatív példát tudnánk felhozni a gyerekjátékok vagy a ruhák világából, azonban ne felejtsük el, ma már a neves gyártók többsége is sokszor Kínában gyártatja le termékeit. Hogy miként születhetnek ilyenkor minőségi termékek? Egyszerű: mert ez az elvárás a megrendelő részéről, ergo kiemelkedő biztonsági előírások és minőségi ellenőrzések mellett folyik a gyártás, válogatott alapanyagokból, ami más esetben nem mindig jellemző.


Az utóbbi időben ez a tendencia már a műszaki cikkekre is általánossá vált, de néhány éve főként az okostelefonos és táblagépes piacon megjelentek az önálló branddel rendelkező kínai gyártók is - lásd: Xiaomi, Huawei, Honor és társaik -, akik a fenti szempontok szerint készítik prémium kategóriás termékeiket, méghozzá kifejezetten a nyugati piac számára. Ezek rendszerint nagy sikert is érnek el, amivel kapcsolatban sokan nem tudják, hogy miért is lehet így. Az alábbiakban ennek jártunk utána!

Miért olyan népszerűek a kínai okostelefonok? - 2. kép

1. Mindenekelőtt nagyon olcsók!

A kínai okostelefonok mellett a legtöbben először azért döntenek, mert egyik-másik már-már hihetetlenül olcsó, így próba-szerencse alapon döntenek a vevők. Minden gyártó kínálatában vannak ugyan a belépő szint mellett prémium kategóriás mobilok is, de ezek ára is csak nagyon ritkán kúszik 100 ezer forint fölé, ha pedig 100 ezerért már kaphatunk egy prémium telefont 3-4GB RAM-mal és 8 magos processzorral, akkor adja magát a kérdés: miért adnék ki ennyi pénzt egy belépő-, vagy középszintű ismertebb márkáért?

2. Árukhoz mérten nagy tudással rendelkeznek!

Az alacsony ár sokak szerint azt eredményezi, hogy ezek a készülékek gyengébbek, mint hasonló társaik. Ez a gyakorlatban hatalmas tévedés, hiszen árukhoz mérten inkább kimagasló tudással rendelkeznek, így az eddig ismert márkák készülékeihez mérten gyakran 30-40 ezer forintért kaphatunk egy ugyanolyan tudású kínai telefont. A kínai készülékek tehát olcsók és erősek is egyben, ha megfelelő kategóriából választunk.

3. Jól is néznek ki!

A legtöbb kínai telefon ráadásul a küllem tekintetében sem vall kudarcot, ami nem véletlen, hiszen a gyártók odakint is nagy figyelmet fordítanak arra, hogy készülékük ki is nézzen valahogy. Habár kicsit igaz, hogy néhány odakint készülő telefon egy kaptafára készül - ez például a Huawei és a Xiaomi esetében jól megfigyelhető -, de ott van ellenpéldaként a Honor is, akik olyan elragadó dizájnt igyekeznek villantani újabb és újabb készülékeikkel, amit a nyugati gyártók is megirigyelhetnének.

Miért olyan népszerűek a kínai okostelefonok? - 3. kép

4. Lényegében ugyanazt tudják, mint a drágább modellek!

Mivel a kínai mobilok sem saját operációs rendszert kapnak, hanem Androidot futtatnak, és ugyanolyan erős hardverrel rendelkeznek, ezért azok a vádak sem állják meg a helyüket, hogy az efféle telefonok esetleg korlátoznák a felhasználókat, mert ilyesmiről szó sincs. Sőt mi több, példaként ismét a Huawei és a Honor példáját lehetne felhoznunk, amelyek az Android mellett egy speciális EMUI kezelőfelületet kapnak, amelyek sokak szerint lényegesen pofásabbak, mint az alap Android, sőt mi több: alapból bővebb applikációs kínálattal és könnyebb kezelhetőséggel is bírnak.

5. A minőségük sem elhanyagolható!

A kínai termékek túl műanyagok, recsegnek, ropognak és törnek, mint a ropi. Ez a kínai piacos kisautókról és babákról talán elmondható, de a legtöbb onnan érkező, és nálunk is kapható okostelefonról nem. Ennek az oka főként az is, hogy az EU területén csak szigorúan bevizsgált készülékek kerülhetnek a boltokba, így azok a készülékek nem is kaphatnak leszállási engedélyt, amelyek nem hozzák azt a szintet, mint az eddig kapható modellek.
2 hozzászólás

peter97

1 éve, 4 hónapja és 21 napja

Nem mertem még sosem venni hivatalosan itthon nem kapható telefont. Eddig. A következő készülékem ugyanis biztos hogy Kínából fog érkezni, pont azért amik itt is indokként szerepelnek. A nagyjából 100 ezres ár egy flagship killerért pont az az összeg amit még be merek vállalni és ha nem jön be, maximum eladom.

Xiaomival szemezek egyébként.

válasz erre

rDAVE

1 éve, 4 hónapja és 21 napja

Nem hiszem, hogy a Xiaomimnál sok mindent ellenőrzött volna az EU, mivel hivatalosan nem importálják és eleve egy kínai piacra szánt modellről van szó, de se az előtte lévő LG-m, se az azt megelőző Blackberry-m nem volt ennyire masszívan összerakva. Én inkább azt mondanám, hogy a kínai cégek kezdik felvenni a versenyt. Törekszenek minőségibb dolgokat összehozni és kommunikálnak fogyasztókkal, várják a visszajelzéseket. Utóbbi nem kicsit lényeges, ha ki akarnak építeni egy valamit. Nem csak a cégeik, de a kormány is feljebb akar törni...

válasz erre