Miért olyan népszerűek a kínai okostelefonok?

2017. február 05.
43.8051
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Nagyon sok emberben él egyfajta előítéletként, hogy ami Kínából érkezik, az eredendően csak rossz lehet. Tény és való, hogy rengeteg negatív példát tudnánk felhozni a gyerekjátékok vagy a ruhák világából, azonban ne felejtsük el, ma már a neves gyártók többsége is sokszor Kínában gyártatja le termékeit. Hogy miként születhetnek ilyenkor minőségi termékek? Egyszerű: mert ez az elvárás a megrendelő részéről, ergo kiemelkedő biztonsági előírások és minőségi ellenőrzések mellett folyik a gyártás, válogatott alapanyagokból, ami más esetben nem mindig jellemző.


Az utóbbi időben ez a tendencia már a műszaki cikkekre is általánossá vált, de néhány éve főként az okostelefonos és táblagépes piacon megjelentek az önálló branddel rendelkező kínai gyártók is - lásd: Xiaomi, Huawei, Honor és társaik -, akik a fenti szempontok szerint készítik prémium kategóriás termékeiket, méghozzá kifejezetten a nyugati piac számára. Ezek rendszerint nagy sikert is érnek el, amivel kapcsolatban sokan nem tudják, hogy miért is lehet így. Az alábbiakban ennek jártunk utána!

Miért olyan népszerűek a kínai okostelefonok? - 2. kép

1. Mindenekelőtt nagyon olcsók!

A kínai okostelefonok mellett a legtöbben először azért döntenek, mert egyik-másik már-már hihetetlenül olcsó, így próba-szerencse alapon döntenek a vevők. Minden gyártó kínálatában vannak ugyan a belépő szint mellett prémium kategóriás mobilok is, de ezek ára is csak nagyon ritkán kúszik 100 ezer forint fölé, ha pedig 100 ezerért már kaphatunk egy prémium telefont 3-4GB RAM-mal és 8 magos processzorral, akkor adja magát a kérdés: miért adnék ki ennyi pénzt egy belépő-, vagy középszintű ismertebb márkáért?

2. Árukhoz mérten nagy tudással rendelkeznek!

Az alacsony ár sokak szerint azt eredményezi, hogy ezek a készülékek gyengébbek, mint hasonló társaik. Ez a gyakorlatban hatalmas tévedés, hiszen árukhoz mérten inkább kimagasló tudással rendelkeznek, így az eddig ismert márkák készülékeihez mérten gyakran 30-40 ezer forintért kaphatunk egy ugyanolyan tudású kínai telefont. A kínai készülékek tehát olcsók és erősek is egyben, ha megfelelő kategóriából választunk.

3. Jól is néznek ki!

A legtöbb kínai telefon ráadásul a küllem tekintetében sem vall kudarcot, ami nem véletlen, hiszen a gyártók odakint is nagy figyelmet fordítanak arra, hogy készülékük ki is nézzen valahogy. Habár kicsit igaz, hogy néhány odakint készülő telefon egy kaptafára készül - ez például a Huawei és a Xiaomi esetében jól megfigyelhető -, de ott van ellenpéldaként a Honor is, akik olyan elragadó dizájnt igyekeznek villantani újabb és újabb készülékeikkel, amit a nyugati gyártók is megirigyelhetnének.

Miért olyan népszerűek a kínai okostelefonok? - 3. kép

4. Lényegében ugyanazt tudják, mint a drágább modellek!

Mivel a kínai mobilok sem saját operációs rendszert kapnak, hanem Androidot futtatnak, és ugyanolyan erős hardverrel rendelkeznek, ezért azok a vádak sem állják meg a helyüket, hogy az efféle telefonok esetleg korlátoznák a felhasználókat, mert ilyesmiről szó sincs. Sőt mi több, példaként ismét a Huawei és a Honor példáját lehetne felhoznunk, amelyek az Android mellett egy speciális EMUI kezelőfelületet kapnak, amelyek sokak szerint lényegesen pofásabbak, mint az alap Android, sőt mi több: alapból bővebb applikációs kínálattal és könnyebb kezelhetőséggel is bírnak.

5. A minőségük sem elhanyagolható!

A kínai termékek túl műanyagok, recsegnek, ropognak és törnek, mint a ropi. Ez a kínai piacos kisautókról és babákról talán elmondható, de a legtöbb onnan érkező, és nálunk is kapható okostelefonról nem. Ennek az oka főként az is, hogy az EU területén csak szigorúan bevizsgált készülékek kerülhetnek a boltokba, így azok a készülékek nem is kaphatnak leszállási engedélyt, amelyek nem hozzák azt a szintet, mint az eddig kapható modellek.
2 hozzászólás

peter97

7 éve, 9 hónapja és 26 napja

Nem mertem még sosem venni hivatalosan itthon nem kapható telefont. Eddig. A következő készülékem ugyanis biztos hogy Kínából fog érkezni, pont azért amik itt is indokként szerepelnek. A nagyjából 100 ezres ár egy flagship killerért pont az az összeg amit még be merek vállalni és ha nem jön be, maximum eladom.

Xiaomival szemezek egyébként. mosolygó smiley

válasz erre

rDAVE

7 éve, 9 hónapja és 26 napja

Nem hiszem, hogy a Xiaomimnál sok mindent ellenőrzött volna az EU, mivel hivatalosan nem importálják és eleve egy kínai piacra szánt modellről van szó, de se az előtte lévő LG-m, se az azt megelőző Blackberry-m nem volt ennyire masszívan összerakva. Én inkább azt mondanám, hogy a kínai cégek kezdik felvenni a versenyt. Törekszenek minőségibb dolgokat összehozni és kommunikálnak fogyasztókkal, várják a visszajelzéseket. Utóbbi nem kicsit lényeges, ha ki akarnak építeni egy valamit. Nem csak a cégeik, de a kormány is feljebb akar törni...

válasz erre