Miért olyan népszerűek az idle mobiljátékok?

2021. szeptember 12.
72.5381
Hihetetlen mennyiségű idle játék jelenik meg mobilokra. Hogy mi is az az idle játék? Nos, nagyon konyhanyelven tulajdonképpen arról van szó, hogy nekünk nem igazán van beleszólásunk a történésekbe, a játék játssza magát, maguktól zajlanak az események, a mi feladatunk mindössze annyi, hogy elköltsük a "nehéz munkával" megszerzett skill pontjainkat, fejlesszük a karaktereinket, bővítsük a csapat, és hasonlók. De mégis miért készül olyan sok ebből a típusú játékból? Nyilván azért, mert óriási rá a kereslet, no de akkor a millió dolláros kérdés: miért ilyen nagy a kereslet? Ezt fogjuk most boncolgatni!
 


Az egyszerűség és a nehéz munka különös illúziója

Az idle játékok menete nagyjából úgy néz ki, ahogyan azt a bevezetőben leírtuk, viszont mindehhez egy igazán érdekes pszichológiai tényező is párosul. Az idle játékok izgalma, hogy folyamatosan jutalmazva vagyunk, sok esetben irtózatosan jól megalkotott fejlődési rendszert kapunk, miáltal kialakul az úgynevezett addiktivitás.

Miért olyan népszerűek az idle mobiljátékok? - 2. kép

És mindezt hogy érjük el? Nagyjából semmivel. Nulla energiabefektetéssel. És ebben leledzik az idle játékok nagy varázsa, ebben a különös illúzióban, miszerint jutalmazva érezzük magunkat, azt tapasztaljuk, hogy kiérdemeltük a munkánkkal az újdonságokat, miközben valójában nem szívta el az időnket és az energiánkat a játék.

Konkrétan bárki becsatlakozhat

Az idle játékok egyértelműen a casual címek közül is torony magasan casualnek számít. Ez nem az a zsáner, amit mélyen lehetne elemezni (mechanikailag legalábbis, pszichológiailag már annál inkább), nem kér nagy tanulási görbét, ennek hála pedig igazából bárki könnyen becsatlakozhat az élménybe.

Miért olyan népszerűek az idle mobiljátékok? - 3. kép

Legyen szó casual játékosról vagy a midcore közönségről, ne adj isten egy nyitottabb hardcore arcról, bárki beugorhat az idle játékokba. Itt nem kell hosszú tizenórákat beleölni a tanulásba, csak beröffentjük a programot, kattintunk néhányat, és mehet is a darálás és a fejlődés.

Nem rabolja az idődet

Az idle játékok másik nagy erénye, hogy nemes egyszerűséggel nem nevezhetőek időrablónak. Tény, el lehet vele szöszölni a fejlesztések és a beállítások tekintetében, de összességében az az élmény fogad majd minket, hogy igazából kattintunk párat, majd ráhagyjuk a játékra, hogy tegye a dolgát.

Miért olyan népszerűek az idle mobiljátékok? - 4. kép

Ezt követően pár óra múlva visszanézünk, begyűjtjük a jutalmakat, elosztjuk a képességpontokat, és ismét hagyjuk dolgozni a mechanizmust. Ez úgy adja meg a haladásérzetet, hogy közben nem kell órákat töltenünk a képernyő előtt, ami szintén egy nagyon csábító elem a mobiljátékosok számára.

Kikapcsol, megnyugtat, pihentet

Talán senkinek nem kell bemutatnunk azt a jelenséget, amikor egy fáradt munkanap után hazaér az ember, és nem szeretne semmi megerőltetőt csinálni, csak valamilyen formában kikapcsolni. Az idle játékok erre tökéletesek, ugyanis a már addiktív élményt megteremtő játékmenet jó hatással van az emberre és pihenteti a haladás érzete.

Miért olyan népszerűek az idle mobiljátékok? - 5. kép

És végeredményben ez mondható el a komplett idle zsánerről is, hogy nem kér túl sokat a játékostól, mégis olyan szinten meg tudja adni a fejlődés illúzióját és a jutalmak széles tárházát, hogy kialakul az a bizonyos függésérzet. És ha még emellé a jutalmazási rendszer is magas színvonalú, akkor az végképp ütős kombót hoz ki.

Ezek lennének tehát a gondolataink az idle mobiljátékok kapcsán, hogy mégis miért örvendenek akkora sikernek. Mindenképp osszátok meg velünk a kommentszekcióban, hogy ti hogyan vélekedtek a műfajról, hovatovább arról is ejtsetek pár szót, hogy mik a kedvenceitek ebben a zsánerben!
5 hozzászólás

Mordorer

1 hete és 5 napja

Hmmmm, érdekes gondolatok. Nekem olyan semleges, nem is utálom, de soha nem is játszom velük. Egyszerűen hidegen hagynak.

válasz erre

Bencus86

1 hete és 5 napja

Nagyon korrekten összeszedett cikk és meg is értek mindent. Érthető az egész. Én szimplán csak röhögök ezeken a játékokon.

válasz erre

Gólem

1 hete és 6 napja

Végülis tök logikus a cikk, de én ettől még nagyon utálom őket.

válasz erre

SamsungFan

1 hete és 6 napja

Van egy generáció aki számára ez a játék. Ezek egy pacman pályán nem jutnának át..

válasz erre

Ronalddo

1 hete és 6 napja

Én iszonyatosan rühellem őket.

válasz erre