Miért nem lépnek fel a fejlesztők azonnal a csaló mobiljátékosok ellen?

2020. szeptember 13.
123.5261
Kifejezetten érzékeny témákat is szeretnénk érinteni a jövőben itt a Mobilgamer hasábjain, melyek szorosan kötődnek a mobiljátékokhoz, és elsőként rögtön úgy döntöttünk, hogy a manapság igencsak gyakran hallott és sok problémát okozó dologról, a csalásról beszélünk egy kicsit. Merthogy nemcsak bennetek, hanem bennünk is felmerült már, hogy miért csak a megjelenés után hónapokkal foltoznak be olyan lyukakat és tiltanak le olyan dolgokat a játékokban, melyeket már a premierkor is szűrhetnének?
 


Teljesen mindegy, hogy melyik játékot vesszük alapul, de például a PUBG Mobile alkotói a közelmúltban foltoztak egy olyan hiányosságot, ami ellehetetleníti bizonyos csalásformák megvalósulását, aminek az apropóját nem is annyira a játékosok visszajelzése, mint inkább a közelgő világbajnokság adta. Ez alapján sokakban felmerült, hogy miért nem léptek előbb ilyen határozottan a csalók ellen, hiszen gyakorlatilag minden felhasználót folyamatosan tudnak monitorozni - ha akarnak -, akkor a csalásokat miért nem látják - pláne a sok jelentés után?

A csalás üzlet!

Nem nekünk, hanem nekik. Ez így ebben a formában talán nyersen hangozhat, és senki sem mondja ki konkrétan, de ha egy mobiljátékban vannak csalók, és azok nem borítják meg túlzottan az egyensúlyt, akkor az rendkívül sok pénzt hozhat közvetett módon a fejlesztők számára. Hogy miért? Tegyük fel, hogy Példa Pista belép a PUBG Mobile-ba, sikert-sikerre halmoz, mígnem összeakad egy csalóval, aki nem túl feltűnő módon, de nagyon csúnyán lealázza hősünket, majd később megint és megint letörli az arcáról a vigyort. Mit tesz ilyenkor Pityukánk?

Miért nem lépnek fel a fejlesztők azonnal a csaló mobiljátékosok ellen? - 2. kép

Először csalás után kezd el nézelődni a világhálón, de amikor kiderül, hogy ez azért nem olyan egyszerű dolog, hiszen akár az édesanyja telefonját is tönkreteheti vele, ezért inkább hisztizni kezd anyuci hitelkártyájáért, hogy ugyan hadd vegyen már egy combosabb fegyvert és egyéb olyan prémium dolgot, amivel jobb lehet, és mindenkit legyőzhet. Ha a sok millió játékosból csak minden ötvenedik dönt így, az már orbitális pénzösszeget jelent a fejlesztők számára, így világos, hogy annyira nem is akarják bannolni az összes csalót, hiszen akkor lényegesen visszaesnének az in-game vásárlások. Márpedig egy PUBG Mobile például ebből él.

Folyamatosan készülnek az új csalások!

Persze eszünkben sincs démonizálni a fejlesztőket, szó sincs arról, hogy esetleg direkt rontanák el a játékélményt, hiszen folyamatosan megy azért a csalásszűrés, így a kirívó eseteket nyilván folyamatosan tiltják, illetve büntetik - nem ok nélkül, hiszen ha mindenki csalna, akkor gyakorlatilag élhetetlen lenne az egész játék. A fejlesztők dolgát nehezíti továbbá, hogy folyamatosan készülnek a cheatek, az újabb csalások, ezáltal van azért dolguk bőven egy multis játékkal, ha alapvetően tisztán akarják tartani.

Miért nem lépnek fel a fejlesztők azonnal a csaló mobiljátékosok ellen? - 3. kép

Azonban nem minden csalás jelent számukra feltétlenül rosszat, mint arra a fentiekben megpróbáltunk rávilágítani, azonban a nyakunkat mernénk tenni rá a tapasztalataink alapján - főleg a PUBG Mobile és a COD Mobile napi szintű felkeresése után -, hogy nem foglalkoznak odabent minden egyes bejelentéssel, nem vizsgálnak meg minden csalónak titulált egyént, aminek megvan a maga oka: a kapacitásprobléma.

Az ekkora játékokban naponta tízezrével érkezhetnek a jelentések, így nem várhatjuk el a fejlesztőktől, hogy mindenkire külön odafigyelnek, ezért dolgoznak inkább nagyobb csoportosulásokkal vagy csalástípusokkal, amivel komolyabb eredmények érhetők el hosszabb távon, így jut is nekik, meg marad is, de mindenképpen két nyelve van annak a bizonyos mérlegnek.
4 hozzászólás

Direktor

11 hónapja, 1 hete és 4 napja

Az a baj sajnos hogy ez tiszta sor. Én is így gondolom.

válasz erre

SamsungFan

11 hónapja, 2 hete

Én is így gondolom, direkt nem javítják, hogy sarkallják a költést. Sajnos nálam ellenérzést bált ki a dolog, szóval inkább törlöm az olyan játékokat amiben sok a cheater.

válasz erre

peter97

11 hónapja, 2 hete

Hmmmm nagyon érdekes gondolatsor. Van benne ráció, és logika is.

válasz erre

Ronalddo

11 hónapja, 2 hete

Na ez egy nagyon érdekes téma. Rengeteget gondolkodtam már én is rajta, de eddig nem jutottam el.

válasz erre