Milyen szempontok alapján vegyünk okostelefont karácsonyra egy mobiljátékosnak?

2019. december 08.
68.3171
Vészesen közelednek az ünnepek, nyakunkon a karácsony, és biztosan sokan vannak olvasóink közül, akik még az ajándék kérdésén hezitálnak. Ha abban már biztos vagy, hogy okostelefont veszel kiszemelted számára, aki előszeretettel hódol hozzánk hasonlóan a mobiljátékok szenvedélyének, akkor engedd meg, hogy segítsünk a döntésben és a választásban, hiszen sok esetben egyáltalán nem mindegy, hogy milyen készülék lesz a megfelelő.


Fontos kiemelni, hogy az alábbiakban nem szeretnénk márkákat megnevezni (az Apple megnevezése azonban elkerülhetetlen az operációs rendszer miatt), ez egy teljesen független ajánló, ahol nincs helye és nincs értelme a részre hajlásnak, hiszen manapság szinte minden Androidos készülékben ugyanazok a hardverek dolgoznak, gyakran még a megjelenés is ugyanolyan, a márkanév így sok esetben csak az árat határozza meg. Hogy mégis milyen tényezőkre kell odafigyelnünk a választáskor, ha egy mobiljátékost szeretnénk meglepni?

A legjobb választás!

Nyilván egy gamer okostelefon, a hozzá tartozó kiegészítőkkel. Ezzel gyakorlatilag rövidre is zártuk ezt a cikket - azért persze olvassatok tovább -, hiszen manapság több gyártó kínálatában is találhatunk kifejezetten a mobiljátékosok igényeihez igazított készülékeket, melyek valóban nagyon jók, egyedi megoldásokkal vannak felszerelve, azonban az árcédulájukon gyakran olyan magas értékek szerepelnek, hogy sokan túlzásnak tartják egy karácsonyi ajándéknak. Ha te is így vagy vele, akkor tényleg nézd meg az alábbi pontokat.

Milyen szempontok alapján vegyünk okostelefont karácsonyra egy mobiljátékosnak? - 2. kép

Nem kell feltétlenül a legdrágábbak közül nézelődni!

Mert manapság már messze nem csak a több százezres kategóriában találhatunk olyan okostelefont, ami minden tekintetben ideális a mobiljátékok futtatására. Bár nyilvánvaló, hogy az olcsóbb termékekkel sokszor kell esetleges kompromisszumokat kötni például a grafikai beállítások tekintetében, azonban egy fiatalabb, mondhatni kezdő mobiljátékos biztosan örülni fog az 70-80 ezer forint körüli árkategóriából származó eszköznek is. A Call of Duty Mobile ezeken is elfut, legfeljebb nem a legjobb grafikai beállításokkal, de játékra bizonyos megszorításokkal alkalmasak.

Fontos tudni, hogy mire használná még a készüléket!

Ha idősebb gyermek vagy felnőtt kapná az okostelefont, akkor érdemes lehet számolni azzal, hogy nem csak a mobiljátékokat fog futtatni vele, hanem másra is szívesen használná. Bár amennyiben a készülék alkalmas a játékra, akkor szinte minden másra ideális szokott lenni, de például a nagy üzemidő kedvelőinek érdemes jelentőségteljesebb akkumulátorral felszereltet választani.

Aki szívesen hallgatna rajta zenét, annak a jobb minőségű sztereó hangszórók meglétére kell odafigyelni, sőt biztosan akadnak, akik a mobilos fotózás tekintetében érvényesülnének, tehát a beépített fényképezőgépeknek kell nagy figyelmet szentelnünk a döntéskor.

Milyen szempontok alapján vegyünk okostelefont karácsonyra egy mobiljátékosnak? - 3. kép

Mobiljátékhoz érdemes figyelembe venni ezeket a kritériumokat!

Természetesen van azért egy bizonyos szint, aminél alább egy mobiljátékra alkalmasnak vélt okostelefonnal nem szabad menni. Az első és legfontosabb nyilván a megfelelő hardverkészlet. Érdemes például Snapdragon lapkás készülékekből minimum (!) 636-os vagy annál újabb szériás megoldást választani Adreno 509 vagy modernebb GPU társaságában (már ha Androidos készülékről, és Snapdragon alapú konstrukcióról beszélünk, ez a leggyakoribb, ezért választottuk ezt példának).

Ez utóbbi különösen fontos, ha mobiljátékról van szó! Ezen felül lényeges még odafigyelni a memóriára, így legalább 4GB RAM mindenképpen legyen a készülékben, de még jobb, ha 6 vagy 8GB-os típust tudunk választani, a tárhely terén pedig minimum a 64GB ROM-mal (32GB ha nagyon szűkös a keret) ellátott konstrukciókat vegyük számításba, hiszen a mai játékok gyakran kúsznak 3-4GB-os méret fölé.

Jelenleg a csúcs processzor a Snapdragon 855 Plus, Adreno 640 GPU-val, ha ilyen hardverrel veszünk készüléket, évekig ki fog tartani.

Milyen szempontok alapján vegyünk okostelefont karácsonyra egy mobiljátékosnak? - 4. kép

Ezen felül nem hátrány, ha elég nagy a kijelző! Érdemes óvakodni a különféle belógó szenzorszigetektől és kameralyukaktól, maga a képernyő pedig legalább 6 hüvelykes legyen, hiszen azon már egészen derekas formában lehet élvezni a legtöbb tartalmat. Nem árt továbbá egy erős akkumulátor sem a készüléken belül, ezáltal 4000 mAh-s konstrukció alá ne adjuk az igényeinket ma már.

Lényeges lehet ezen felül a szoftveres oldalról az Android típusa, ezáltal a legjobb már gyárilag minimum (!) Oreós - 8-as - rendszert választani, de jelenleg az Android 10-nél járunk, értelemszerűen ez most a legfrissebb és egyben a legjobb verzió is. Az is fontos, hogy ha nem ez fut rajta, akkor is olyan készüléket válasszunk, amit lehet frissíteni rá, hiszen akkor nem lesz gondunk a legtöbb mobiljáték telepítésével.

Egyszerűbb a választás, ha nem Androidos a készülék

Ha nem Android rendszerű telefon a kiszemelt, akkor sokkal kevesebb dologra kell odafigyelnünk, azonban fontos hogy az Apple termékek nem egy ligában versenyeznek árban a középkategóriás Androidos telefonokkal. Ha kifejezetten játékos szemmel választunk iOS-es készüléket iOS, akkor a jelenleg csúcsnak számító 11-es széria lesz az, ami még minimum 3 évig biztosan kiszolgálja egy mobiljátékos igényeit.

Milyen szempontok alapján vegyünk okostelefont karácsonyra egy mobiljátékosnak? - 5. kép

Itt most az iPhone 11 a legolcsóbb verzió, ami 300 ezer forint alatt van, azonban a két évvel ezelőtti iPhone X is kiváló teljesítményt nyújt még egy-két évig, valamint a tavalyi XR verzió is nagyszerű készülék játékra.

És hogy miért egyszerűbb a választás? Ha itt nézelődünk, fontos tudni, hogy az elmúlt két évben 3 féle verzióban kiadott készülékek mind ugyanazzal a processzorral működnek, ugyanolyan teljesítménnyel, az eltérés az egyéb hardverekben van, viszont a különbség 200-300 ezer forint (!) is lehet.

Reméljük, a fentiekkel sikerült kicsit megkönnyítenünk a választást, ha mégsem, nyugodtan tegyétek fel hozzászólásban a kérdéseiteket!
7 hozzászólás

Femobilos

8 hónapja, 1 hete és 4 napja

Ma is tanultam valamit!

válasz erre

Gólem

8 hónapja, 2 hete

Játékra nem vennék 150 ezer alatt semmit, az biztos. Egyszerűen **** játékra, low grafika, 20 fps. Játékra csak csúcsmobil, semmi más.

válasz erre

Mendez

8 hónapja, 2 hete

Ismét nagyon jó cikk lett, köszönjük a casual gamerek nevében!

válasz erre

Direktor

8 hónapja, 2 hete

Csak a flagship. Semmi más nem jó normális játékra.

válasz erre

Femobilos

8 hónapja, 2 hete

Kedvencek között és megosztva is az illetékes személyekkel!

válasz erre

SamsungFan

8 hónapja, 2 hete és 1 napja

De jó ismertető cikk, mehet megosztás minden családtagnak!

válasz erre

peter97

8 hónapja, 2 hete és 1 napja

Megy is a cikk a nagyimnak!

válasz erre