Minden, amit az Apple Arcade-ról tudnia kell egy magyar mobiljátékosnak

2019. szeptember 15.
68.2021
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Az Apple a héten az új iPhone 11 modellek bejelentése mellett minden fontos részletet megosztott a mobiljátékos közeggel a sokak által régóta várt Apple Arcade-ról is. Mivel a rendszer alapjaiban határozhatja meg a mobiljátékok jövőjét - pláne az üzleti modell tekintetében -, ezért az egész színtér lélegzetvisszafojtva várja az indulást, amire ráadásul már nem kell túl sokáig várnunk, hiszen a premier itt van a nyakunkon.
Advertisement


Méghozzá Magyarországon is! Az Apple ugyanis a kedd esti eseményen bejelentette, hogy az Apple Arcade névre keresztelt előfizetéses szolgáltatás szeptember 19-én rajtol a mi régiónkban, és az ingyenes próbahónapot követően havi szinten 1890 forintos előfizetési díj ellenében élvezhetjük a rendszer által nyújtott előnyöket. Hogy mit kapunk ezért az összegért cserébe? Mivel minden konkrét részlet ismert, ezért úgy határoztunk, hogy összegyűjtjük a lényeget, amit egy magyar mobilgamernek tudnia kell a szolgáltatásról! Íme:

Óriási játékkínálat

Bár az imént említett 1890 forint nem sok, azért a mai világban rengetegen meggondolják, hogy mire költsék a pénzüket, hiszen ezért cserébe tartalmat szeretnének kapni. Az Apple Arcade esetében szerencsére ezzel nem lesz gond, hiszen az ígéretek szerint korlátlan hozzáférést kapunk már induláskor több mint száz mobiljátékhoz, melyek között rengeteg (mobil)exkluzív alkotás is lesz, ami a szolgáltatással együtt rajtol.

Az Apple Arcade minden Apple eszközzel kompatibilis lesz

Az Apple Arcade minden Apple eszközzel kompatibilis lesz


Sőt mi több, az aprócska indie címek mellett nagy slágernevek is vannak a listán, tehát panaszra semmi ok. Érdekel a nyitókínálat? Lássuk a lista egy jelentős részét, ami a későbbiekben folyamatosan bővülni fog:

ATONE: Heart of the Elder Tree
Beyond a Steel Sky
Ballistic Baseball
Box Project
Cardpocalypse
ChuChu Rocket! Universe
Doomsday Vault
Down in Bermuda
Enter The Construct
Exit the Gungeon
Frogger in Toy Town
HitchHiker
Hot Lava
Jenny LeClue
Kings of the Castle
LEGO Arthouse
LEGO Brawls
Lifelike
Little Orpheus
Monomals
Mr. Turtle
No Way Home
Oceanhorn 2: Knights of the Lost Realm
Overland
Projection: First Light
PAC-MAN PARTY ROYALE
Rayman Mini
Repair
Sayonara Wild Hearts
Shantae and the Seven Sirens
Shinsekai Into The Depths
Sneaky Sasquatch
Steven Universe: Unleash the Light
Skate City
Sonic Racing
Super Impossible Road
Spidersaurs
The Bradwell Conspiracy
The Enhcanted World
The Pathless
UFO on Tape: First Contact
Where Cards Fall
Winding Worlds
Various Daylife
Yaga

Nézd nagyban ezt a videót!




Játékmegosztás a családban és az eszközök között

Ha a játékkínálat nem elég kecsegtető, akkor érdemes számításba venned, hogy az előfizetés megosztható lesz, ezáltal akár öt családtagunk is élvezheti majd a dolgot. Ez pedig akár a költségek további minimalizálódását is elősegítheti, hiszen ha van egy mobiljáték-rajongó testvérünk, máris feleződik az összeg, a 945 forint pedig már messze nem hangzik túl ijesztőnek.

Az sem mindegy, hogy gyakorlatilag minden Apple eszközön működik a szolgáltatás, iPhone-on, iPad-en, Macen és Apple tv-n is. Utóbbi azért is különösen jó húzás, mert akár otthoni konzolként is használhatóvá válik nagy képernyőn az eszköz, mellette pedig rengeteg egyéb szolgáltatása is van - a szerkesztőségben többünknek például már csak ez az eszköz van a tévére kötve és ezen megy a tévé, a streaming szolgáltatások és a játék is.

Prémium élmény reklámok nélkül

Az Apple Arcade egyik nagy előnye, hogy gyakorlatilag a havi csokipénzünkért cserébe háborítatlan játékélményt kapunk reklámok, in-game vásárlások és egyebek nélkül. Ez alapvetően különösen nagy problémát okoz mindkét nagy mobilos platformon - rengeteg játékost kergetnek az őrületbe vele - , azonban ha a szolgáltatás beválik a jövőben, akkor az végérvényesen megszüntetheti a reklámokkal megszakított élményt, vagy a kellemetlen rejtett költségeket.

Oceanhorn 2: Knights of the Lost Realm

Oceanhorn 2: Knights of the Lost Realm


Felhő alapú mentés

Rengetegen a kompatibilitás miatt döntenek az Apple eszközei mellett, hiszen az okostelefon, a táblagép vagy a számítógép egyaránt kompatibilisek egymással. Ez a vonal az Apple Arcade esetében is megfigyelhető lesz, így minden adatunkat a felhőbe menthetjük majd, ergo az okostelefonon megkezdett játékot otthon táblagépen folytathatjuk tovább és fordítva. Pontosan ott fogjuk folytatni a játékot, ahol - akár egy másik eszközön - abbahagytuk azt.

Játék akár internet nélkül is

Óriási félreértés az Apple Arcade kapcsán, hogy egy streaming szolgáltatás lesz, ami ebben a formában nem igaz! A rendszer részeként gyakorlatilag kibérelhető mobiljátékokat ténylegesen letölthetjük a készülékünkre, és akár internet nélkül is élvezhetjük azokat, amelyekhez nem kötelező online lennünk, a vásárláshoz mérten annyi a különbség, hogy amíg van aktív előfizetésünk, addig élvezhetjük a játékot, utána csak akkor, ha meghosszabbítjuk hűségünket.

Adatbiztonság

Mostanában minden új szolgáltatás esetében komoly gondok vannak az adatbiztonság kérdésével. Az Apple-nek azonban nagy gyakorlata van ezen a téren, és ezt azzal kívánják bizonyítani, hogy nem követelnek minden adatot a felhasználóktól, csak mi döntjük tehát el, hogy megosztjuk-e személyes adatainkat másokkal.

Nyilván alapvető dolgokat meg kell adni a regisztrációhoz, de ezek megmaradhatnak titkosak, így soha nem derül ki a HC gamer haverok előtt, hogy mi mobiljátékokkal ütjük el unalmas perceinket. Magyarul, ha van egyébként is van AppleID-d, gyakorlatilag semmi egyebet nem kell megosztanod.

Marquee: The Construct

Marquee: The Construct


Szülői felügyelet

Az Apple Arcade esetében nagy előny lehet sokak számára a beépített szülői felügyelet. A gyerekek ugyanis imádják mobiljátékokkal tölteni az idejüket, a szülők azonban a szolgáltatással folyamatosan nyomon követhetik őket, sőt mi több, korlátozásokat is kivethetnek a gyerekekre, így az 1 óra játékidő valóban 1 óra lesz.

Az már most látható, hogy a szolgáltatás nagy erővel fog beindulni, azután pedig már csak azon fog múlni a további siker, hogy milyen játékok érkeznek a platformra. Te ki fogod próbálni? Ha nem vagy iOS-es, vennél például emiatt a szolgáltatás miatt egy Appletv-t?
Apple Arcade-ról is. Mivel a rendszer alapjaiban határozhatja meg a mobiljátékok jövőjét - pláne az üzleti modell tekintetében -, ezért az egész színtér lélegzetvisszafojtva várja az indulást, amire ráadásul már nem kell túl sokáig várnunk, hiszen a premier itt van a nyakunkon. '>
7 hozzászólás

Chico

4 éve, 10 hónapja és 20 napja

Nagyon jó és nagyon okos szolgáltatásnak tűnik. Várom a csütörtököt! mosolygó smiley

válasz erre

fonemaker

4 éve, 10 hónapja és 21 napja

Az ingyenes próbahónap nagyon jó ötlet, elég sok idő a valós kipróbáláshoz. Nagyon király cucc ez!

válasz erre

Mendez

4 éve, 10 hónapja és 21 napja

Ha megfelelő mennyiségben érkeznek majd folyamatosan a játékok hozzá, akkor ez az utóbbi évek legjobb mobilos szolgáltatása lesz - mobiljátékos szemmel legalábbis mindenképp!

válasz erre

peter97

4 éve, 10 hónapja és 22 napja

Nagyon király szolgáltatás lesz!

válasz erre

ferencziakos

4 éve, 10 hónapja és 22 napja

Nagyon jó összefoglaló lett, köszönjük!

válasz erre

SamsungFan

4 éve, 10 hónapja és 22 napja

Ez sokkal sokkal jobb mint a Google Stadia baromsága.

válasz erre

zsenikém

4 éve, 10 hónapja és 22 napja

Jó lesz ez, én már nagyon várom! mosolygó smiley

válasz erre