Mindent a hatodik generációs WiFi előnyeiről

2019. október 06.
63.1851
A WiFi már lassan két teljes évtizede könnyíti meg a mindennapjainkat, a folyamatos fejlesztések jóvoltából pedig időről-időre egyre gyorsabbá és nagyobb teljesítményűvé válik a technológia. Az egyik ilyen generációváltás éppen mostanság zajlik, hiszen a WiFi Alliance a napokban elindította a WiFi 6 tanúsítási programját, vagyis hivatalosan megjelenhetnek a boltok polcain azok az eszközök, melyek már képesek lesznek a leggyorsabb vezeték nélküli internet fogadására és továbbítására.


Mivel az új szabvány már nemsokára itthon is egyre több helyen felütheti a fejét - néhányan talán már találkoztatok is vele -, és mivel a mobiljátékosok számára kiemelkedően fontos a megfelelően gyors WiFi, ezért úgy döntöttünk, hogy összegyűjtjük a kapcsolódó technológia legfontosabb tulajdonságait, amit nem árt tudni az átállás előtt, kifejezetten nagy hangsúlyt fektetve a korábbi generációhoz mérten megfigyelhető különbségekre.

Megnövekedett sebesség

Alighanem az egyik legáltalánosabb újdonság, ha a hatodik generációs WiFi előnyeiről beszélünk, hiszen minden ilyen váltásra azért és akkor kerül sor, hogy növekedjen a gyorsaság. A WiFi 6 esetében a streamek például már 1,2 Gbps-os tempóval tudnak száguldani - ez 20 százalékos növekedés -, de a technológia maximális korlátja a maximális sebesség esetén 9,6 Gbps, szemben ugyebár az előző 6,9 Gbps-os maximumával. Ezt a tempót nyilván hétköznapi körülmények között egyetlen eszköz sem tudja majd elérni, de az előrelépés így is egy sor extrát hozott magával! Példának okáért már garantált lesz vezeték nélkül az 1 gigabites sávszélesség, ami jelentős előrelépés.

Mindent a hatodik generációs WiFi előnyeiről - 2. kép

Még több eszközt támogat

Egy átlagos háztartásban egyre több eszköz csatlakozik a vezeték nélküli hálózathoz, és az okosotthonok, illetve okoseszközök terjedésével ez a szám egyre csak növekedni fog a jövőben. Bár nyilván a hatodik generációs WiFi-nek is vannak korlátai, azonban egy teljesen új technológiát alkalmaz ahhoz, hogy még több eszközzel tudjuk használni, még jelentéktelenebb teljesítménycsökkenés nélkül. Ez az úgynevezett OFDMA technológia, mely lehetővé teszi, hogy a csatlakozó eszközök igényeinek kiszámításával több kliensnek is nagy mennyiségű adatokat tudjon küldeni, vagy onnan fogadni. Egy sávon tehát több ember adatai tudnak közlekedni, ami jelentős előrelépés.

Növekvő biztonság

Az eddig ismert legfejlettebb WiFi technológia a WPA2 biztonsági protokollt használta, ami nem volt ugyan rossz, de összességében azért elég könnyen feltörhető megoldásként tartjuk manapság számon, vagyis éppen itt volt az ideje a szintlépésnek. Ezt hozta el a hatodik generációban a WPA3, aminek a lényege az, hogy minden adatátvitelhez jelszó generálódik, melyet csak a feladó és a fogadó tud értelmezni, és csak egyetlen alkalommal, tehát hiába küldjük el kétszer ugyanazt, legközelebb már másik jelszó generálódik, vagyis jelen állás szerint a hagyományos formában ez a vezeték nélküli megoldás nem feltörhető. Még.

Mindent a hatodik generációs WiFi előnyeiről - 3. kép

Zöldebb technológia

Egyre nagyobb figyelmet fordítunk az élet minden területén az energiahatékonyságra, így nem meglepő, hogy a hatodik generációs WiFi esetében sincs ez másként, sőt mi több, rögtön két új zöldebb megoldást is bevezetett az új technológia. Az egyik, hogy a WiFi 6-ot használó okostelefonok mindaddig kikapcsolva tartják az antennát, amíg nem érzékelik a router közelségét - ezzel ugye energiát spórolnak -, míg a másik, hogy ha 160 MHz-es hálózaton vagyunk, akkor is biztosított a 20 MHz-es adatfolyam, holott az előző generációs WiFi-nél ugyebár a hálózat határozta meg az adatfolyam fogyasztását is.

Visszafelé kompatibilitás

Egyáltalán nem hátrány az újgenerációs WiFi esetében, hogy teljes kompatibilitás vár ránk a régebbi szabványokkal, amihez nem lesz szükség sem trükközésre, sem különösebb beállításokra. Ennek megfelelően egy régi telefonnal is használhatunk WiFi 6-os routert, csak éppen úgy, mint egy korábbi generációs eszköz.
5 hozzászólás

fonemaker

4 hónapja, 3 hete és 1 napja

Ma is tanultam valamit!

válasz erre

Direktor

4 hónapja, 3 hete és 2 napja

Nagyszerű összefoglaló, köszi!

válasz erre

peter97

4 hónapja, 3 hete és 4 napja

Ez igen bitang lesz!

válasz erre

Mendez

4 hónapja, 3 hete és 4 napja

Sokat megtudtam most erről, köszi!

válasz erre

Ronalddo

4 hónapja, 3 hete és 4 napja

Ezt jobban várom mint az 5G-t, az biztos!

válasz erre