Mit jelent az okostelefonok IP-védelme?

2017. július 30.
43.6591
Pár évvel ezelőtt még csak néha-néha találkoztunk vele, manapság azonban már szinte minden egyes okostelefon bejelentésekor külön kiemeli a gyártó, hogy az adott készülék milyen IP-védelemmel rendelkezik. Bár ez alapvetően egy hangzatos dolog, amire felfigyel az ember, de a többségnek sajnos fogalma sincs arról, hogy az IP-védelem mit jelent a gyakorlatban, egyáltalán mik azok a számok a rövidítés mellett.


Bár rengeteg leírás található erről a világhálón, a többség sajnos még jobban összekeveri a technikában nem annyira járatos embereket, éppen ezért most úgy határoztunk, hogy megpróbáljuk konyhanyelven leírni és elmagyarázni nektek az IP-szabványok jelentését. Lássuk a lényeget!

Mit jelent az okostelefonok IP-védelme? - 2. kép

Mit jelent az IP-védettség?


Az IP-védettség röviden és tömören azt jelenti, hogy az adott eszköz, esetünkben az okostelefon mekkora védelmet élvez a porral és a vízzel szemben. Mivel ennek a védelemnek a szintje eltérő lehet, ezért a szakemberek kitaláltak rá egy szabványt. Ez lett az IP-szabvány, amihez megálmodtak egy számrendszert is, mely a racionalitás talaján maradva csökkenő vagy emelkedő értékeket mutathat annak függvényében, hogy az adott készülék mennyire ellenálló az említett dolgokkal szemben.

Az IP-szám értelmezése

Az IP-védettséget jellemző értéket a következő formában adhatjuk meg: IP69 - mely jelölést jelenleg a legjobban védett készülékek kaphatják meg. Ebből az IP a mértékegység jelzője, és míg az első számjegy az idegen anyagok elleni védelmet prezentálja, addig a második minden esetben a vízállóság mértékét mutatja meg. Amennyiben valamelyik szám helyén egy X-et találunk, abból azt olvashatjuk le, hogy az adott termék nem lett tesztelve a védelem tekintetében, de nem jelenti azt, hogy ne bírná a vizet vagy a port. Jellemzően ma már ritkán találkozni ilyennel, de előfordulhat!

Mit jelent az okostelefonok IP-védelme? - 3. kép

Az első számjegy jelentése


Az IP-védelem jelzésének első számjegye tehát az idegen anyagok elleni védelmet jelöli. Lássuk, hogy az egyes számjegyek mit jelenthetnek:

0: nincs védelem
1: védelem az 50 milliméternél nagyobb szilárd testektől
2: védelem a 12 és fél milliméternél nagyobb szilárd testektől
3: védelem a 2 és fél milliméternél nagyobb szilárd testektől
4: védelem az 1 milliméternél nagyobb szilárd testektől
5: korlátozott védelem a por behatolása ellen
6: teljes védelem a por behatolása ellen

A második számjegy jelentése

Az IP-védelem jelzésének második számjegyével a vízállóság mértékét tudják jelölni a gyártók. Ebben az esetben a számlista 0-tól 9-ig terjed. Lássuk az egyes számok jelentését:

0: nincs védelem
1: védelem a függőlegesen csepegő víztől
2: védelem a függőlegesen + 15 fokos dőlés mentén csepegő víztől
3: védelem a függőlegesen + 60 fokos dőlés mentén csepegő víztől
4: védelem bármilyen irányú vízfröccsenéstől
5: védelem bármilyen irányú vízsugártól
6: védelem (a készülék belsejébe hatoló) bármilyen irányú vízsugártól
7: védelem a vízbe merítéstől maximum 30 percig és 0,15 m - 1 m közötti mélységig
8: teljes védelem a víztől és a vízbe merítéstől a gyártó által meghatározott ideig és mélységig
9: fokozott védelem a víztől és a vízbe merítéstől nagynyomású tisztítás esetén is

A 7-es esetében a gyártói teszt 30 percig tart, azonban általában ennél jelentősen tovább bírják a készülékek még a 7-es besorolás esetén is. A 8-as esetében jellemzően 1 m - 3 m közötti vízmélységről beszélhetünk.
4 hozzászólás

marco

11 hónapja, 2 hete és 6 napja

zsenikém írta:
Az iPhone7 milyen, azt tudjátok?
Az iPhone 7 és 7S Plus IP67 védelemmel rendelkezik, ami ugy ezt jelenti:

teljes védelem a por behatolása ellen
védelem a vízbe merítéstől maximum 30 percig és 0,15 m - 1 m közötti mélységig

Azonban az Apple azt mondja mégis hogy:

"Az iPhone 7, valamint az iPhone 7 Plus készülék por-, cseppálló és vízlepergető. A vizsgálatokat kontrollált laboratóriumi körülmények között végezték, és a készülék az IEC 60529?es szabvány szerint IP67-es besorolású. A por-, cseppállóság és vízlepergetés nem állandó jellegű körülményekre vonatkozik, és a készülék ellenálló képessége a szokványos használat során csökkenhet."

Ami magyarul azt jelenti hogy IP67 besorolású, de nem ajánlott mégsem a vízben használni tartósan. Fontos hogy ez sok telefonnál így van, ez nem Apple hülyeség.

Ettől függetlenül én rendszeresen megmerítem felvételekhez.

válasz erre

Bencus86

11 hónapja, 2 hete és 6 napja

Nagyjából vágtam hogy mi micsoda, de így egyben elmagyarázva azért sokkal megnyugtatóbb hogy nem lesz baja a telómnak ha beleesik a kádba.

válasz erre

zsenikém

11 hónapja, 3 hete

Az iPhone7 milyen, azt tudjátok?

válasz erre

Mendez

11 hónapja, 3 hete

Nagyjából ismertem a számozást de mindenképp hasznos cikk, köszönjük!

válasz erre